Motståndarkollen: Kalmar FF

Örebro SK reser till Småland för att ta sig an ett pressat Kalmar FF. Laget siktar på att förlänga sin fina resultatmässiga trend – och fortsätta att vara ett spöke för vad som blivit lite av en drömmotståndare på senare år.

Under många års tid på tidigt 2000-tal var möten med Kalmar FF, inte minst på först gemytliga Fredriksskans IP och sedermera mer moderna Guldfågeln Arena, inget som Örebro SK såg alltför glatt på.

Laget förlorade många gånger om mot de rödklädda smålänningarna, men på senare tid har Kalmar passat ÖSK desto bättre. ÖSK har inte blivit poänglöst mot Kalmar sedan den 2 maj 2016 då det blev ett snöpligt nederlag med 3–2 på bortaplan.

Vårens drabbning mellan lagen innebar dock en form av bruten svit. Mötet i den sjätte omgången på Behrn Arena slutade 1–1. Johan Bertilssons ledningsmål i den andra halvleken följdes snabbt upp av en kvittering signerad Måns Söderqvist.

Det var Kalmars första poäng mot ÖSK på nästan tre år efter att ha förlorat fem matcher på raken mot Örebroklubben. 2018 vann ÖSK med 2–1 i Örebro efter två mål av Filip Rogic och med 1–0 på bortaplan efter ett förlösande avgörande av Victor Sköld.

Men trendbrottet, som skedde i en match som Kalmar styrde och ställde långa stunder, är knappast något som laget glädjer sig särskilt mycket över i nuläget. KFF har haft en motig säsong, stora skadebekymmer och inte minst otroligt svårt att göra mål.

14 fullträffar och lika många poäng efter 18 omgångar räcker inte till något bättre i ett ytterst tätt bottenskikt än just en 14:e-placering som innebär kval för överlevnad i högsta serien.

Kalmar, vars svåra sits i tabellen inte går att skylla på en svag defensiv eftersom laget släppt in klart minst antal mål av alla som slåss på undre halvan, befinner sig sju poäng bakom åttondeplacerade ÖSK inför den oerhört viktiga matchen i den 19:e omgången av Allsvenskan på måndagskvällen.

Någon seger har det inte blivit för laget på så många som de tio senaste försöken, motsvarande över tre månader. Den 11 maj slogs Helsingborg med 1–0.

Tränare Magnus Persson är satt under tryck, men kan åtminstone se tillbaka på lagets senaste prestation med en rätt positiv känsla. Kalmar gjorde precis som ÖSK gjorde mot IFK Göteborg – kom tillbaka sent, hämtade upp ett 0–2-underläge och räddade en poäng i slutminuterna på hemmaplan.

2–2 blev det i en svängig, intensiv tillställning mot Hammarby. Henrik Löfqvist och Nils Fröling gjorde målen när Kalmar bröt en fem matcher lång svit av förluster efter sommaruppehållet.

Kalmar har heller knappast suttit still i båten, utan har varit aktivt på transfermarknaden för att stärka upp sin aning sargade trupp inför hösten. Ytterbacken Jesper Manns har anslutit från Elfsborg medan skicklige, irrationelle Alexander Jakobsen hämtats in på lån från IFK Norrköping. Duon kan få göra debut på måndagskvällen, skriver klubben på sin webbplats.

Även betydelsefulle lagkaptenen Viktor Elm samt Filip Sachpekidis är åter tillgängliga för spel. Den andra av årets två bröder Elm i Kalmar, Rasmus, saknas dock fortsatt. Det gör även offensive kraften Papa Diouf.

Örebro SK och Kalmar FF har drabbat samman 37 gånger i seriesammanhang genom åren. ÖSK har vunnit 15 gånger, sex möten har slutat oavgjort och Kalmar har gått segrande ur striden vid 16 tillfällen.

Vid händelse av en trepoängare för de svartvita tar laget inte bara sin tredje seger i rad mot Kalmar i Småland, utan utjämnar även den historiska balansen mellan lagen och rycker åt sig ett tio poängs stort försprång ställt mot motståndarna.

Avspark sker klockan 19.00 måndagen den 12 augusti på Guldfågeln Arena i Kalmar. Värt att notera är att Kalmar, utöver att ligga sju poäng och flera placeringar bakom i tabellen, även har en sämre målskillnad än ÖSK inför mötet. Kalmar har nio minusmål, 14–23, medan ÖSK:s facit uppgår till tre minusmål (26–29).

Tre spelare att ha koll på i Kalmar FF:
Nils Fröling
Anfallaren är ett av få glädjeämnen i Kalmar i år. Men också ett ganska stort sådant. 19-åringen har verkligen tagit för sig, slagit sig in i startelvan och visat att han har lika rejäl talang som kapacitet. Mångsidig, stark, ettrig och med ett bra skott. Tre gjorda mål gör att han toppar interna skytteligan. ÖSK hade fullt upp att handskas med löftet när han byttes in på Behrn Arena i våras. Det lär bli mycket att göra för backlinjen även denna gång.

Viktor Elm
Landslagsmeriterade hemmasonen är av stor vikt för Kalmar. Är både stor, bestämd, rutinerad, vet hur bollen ska hanteras och ett ordentligt hot i luftrummet. Den över 190 centimeter långe lagkaptenen är användbar både som mittback och mittfältare och ger alltid energi med sitt kunnande och stora hjärta för klubben. Betyder extra mycket, såväl på och utanför planen, i samband med en tyngre period som Kalmar just nu genomgår.

Henrik Löfkvist
Kvicke, intelligente försvararen fick, precis som laget, en tung start på säsongen och missade stora delar av våren på grund av en efterhängsen skada. Efter sin återkomst har värvningen från Dalkurd visat att han kan vara med och förändra Kalmars jobbiga position. Gav indikationer om klass redan i Dalkurds möten med ÖSK 2018 och har tagit ytterligare steg nu. Spräckte sin egen målnolla i KFF-tröjan mot Hammarby och kommer, med hjälp av sina många kvaliteter, att bidra till att göra det svårt även för ÖSK:s defensiv.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
29 april 2019: Örebro SK – Kalmar FF 1–1.
27 augusti 2018: Kalmar FF–Örebro SK 0–1.
22 maj 2018: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
1 oktober 2017: Örebro SK–Kalmar FF 1–0.
3 juni 2017: Kalmar FF–Örebro SK 0–1.
16 oktober 2016: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
2 maj 2016: Kalmar FF–Örebro SK 3–2.
28 september 2015: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
4 maj 2015: Kalmar FF–Örebro SK 3–0.
15 september 2014: Örebro SK–Kalmar FF 2–0.
4 maj 2014: Kalmar FF–Örebro SK 2–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908