Stark comeback gav ÖSK-poäng mot Göteborg

Foto: Bildbyrån / Fredrik Karlsson

I den 18:e omgången av Allsvenskan ställdes ÖSK på måndagskvällen mot IFK Göteborg hemma på Behrn Arena. I slutet av en välspelad och jämn första halvlek tog IFK ledningen genom Söder. ÖSK radade upp chanser efter paus, men istället för en kvittering utökade Söder till 0-2. ÖSK missade sedan en straffspark men vägrade ge upp. Med fem minuter kvar reducerade Jake Larsson till 1-2 och på tilläggstid forcerade Kevin Wright med god hjälp av Agon Mehmeti in kvitteringen. En stark upphämtning av ÖSK som ledde till slutresultatet 2-2.

Efter två raka segrar och en rejäl ökning av målproduktionen stegade ett sett till startelvan intakt ÖSK under måndagskvällen på nytt in på Behrn Arena. Motståndare för kvällen var IFK Göteborg. Gästerna inledde matchen piggt och skapade under de första minuterna två halvlägen när såväl Ohlsson som Abraham bröt in från höger och sköt. Jansson var dock med på noterna och räddade stabilt båda avsluten. ÖSK:s första läge kom i den nionde matchminuten. Lorentzson slog en djupledspass mot en snabbt löpande Rogic, i en repris på vad som gav ledningsmålet mot Falkenberg i senaste hemmamatchen. Denna gång fick Rogic bara en tå på bollen som rann iväg men ändå var på väg förbi en utrusande Anestis i riktning mot Strandberg. Den grekiska målvakten lyckades dock få ett finger på bollen och avstyra möjligheten.

I den 24:e minuten hade ÖSK en boll i mål, men Larsson var avvinkad för offside innan han tryckte bollen förbi Anestis. Strax därefter chippade Broberg bollen över backlinjen till Larsson som löpte in på en fri yta till höger i straffområdet. Från aningen snäv vinkel avlossade han ett hårt skott mot första krysset, men Anestis stod rätt och parerade till hörna. ÖSK-spelare vann nickduellen efter hörnan och skarven nådde sånär Strandberg någon meter från mållinjen. Bollen rullade dock retfullt in i Anestis famn. Tremålsskytten från senaste matchen följde på kort tid upp med en klackspark efter inspel från Rogic och var sen en tåspets att hinna före Anestis på en förlupen djupledsboll. Sen högg Strandberg i djupet ännu en gång och fångade upp Anestis halvt misslyckade rensning, men ÖSK:s anfallare kom ur balans och tofflade avslutet utanför.

Med ungefär fem minuter kvar till paus skulle målnollan slutligen spricka. IFK:s högerytter Abraham plockade ned en svepande boll och jonglerade sig förbi Wright. Han släppte sen bollen snett inåt bakåt till Söder som avslutade med ett tillslag. Direktskottet gick längs marken och in i nätmaskorna vid bortre stolpen. På tilläggstid fick ÖSK chansen att kvittera genom en frispark. Gerzic lyfte in bollen i boxen men Anestis boxade undan och IFK kunde gå till halvtidsledning med 0-1.

I den 53:e minuten vann ÖSK en närkamp på mittplan och kunde starta om ett anfall. Bollen nådde Broberg som från en position till vänster vid straffområdesgränsen vickade sig förbi Da Graca och avslutade med högerfoten. Skottet var stenhårt, rammade ribban och bollen studsade ut igen. Något spelmoment senare fick Rogic bollen i motsatt del av straffområdet, siktade mot bortre och sköt. Anestis kastade sig och nådde inte bollen som dock gick tätt utanför. ÖSK ökade trycket och producerade chans efter chans. Broberg fick bollen med ryggen mot mål och vände runt för skott med vänstern men fick inte riktig träff och Anestis kunde rädda. Wright fyllde på med ett pressat vänsterskott strax utanför och Rogic var millimeter från att raka in en stenhård Gerzicfrispark. Även Strandberg hann med att skjuta utanför i en otroligt intensiv period. Hemmapubliken väntade sig ett mål och det kom till slut, men i fel målbur. I den 63:e minuten stack det tungt tillbakapressade IFK upp i en kontring. Efter inspel och några studsar hittade bollen fram till Söder som från nära håll klackade bollen förbi Jansson och in i mål.

Målet följdes till en period av hafsigt spel där IFK fick flera lägen att utöka, men bristande skärpa gjorde att tvåmålsledningen stod sig. I den 69:e minuten kapades Broberg i utkanten av straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Broberg plockade själv åt sig bollen och stegade upp. Han fick dock för mycket fot under bollen som seglade över ribban. Ett gyllene läge för reducering som gick till intet.

Med tio minuter kvar avancerade Larsson mot ett passivt IFK-försvar. I straffområdet valde han att skjuta. Anestis stod dock för en klassräddning med ena handen till hörna. I efterspelet till hörnan skickade inhopparen och debutanten Kasim in bollen i straffområdet och där stod Larsson helt fri. Han gjorde inget misstag utan placerade kyligt in 1-2. I den 85:e frispelades Kasim precis utanför straffområdet och skulle precis skjuta när han blev fälld av Calisir. Gult kort och frispark i Gerzicläge. ÖSK-kaptenen lyfte bollen över muren men Anestis hann med sidledsförflyttningen och limmade den något lösa bollen.

På tilläggstiden, av domaren aviserat fyra minuter, gjorde ÖSK en sista kraftansträngning. I den fjärde och sista minuten slog Broberg ett inlägg som såg ut att gå för långt men vid bortre stolpen dök Wright upp som gubben i lådan och nickskarvade bollen vidare längs med mållinjen. En IFK-försvarare slog knut på sig själv och Mehmeti pangade in den på mållinjen balanserade bollen in i nät. Kvitterat till 2-2 och vilt jubel på arenan, med undantag för den välfyllda bortasektionen. Fler mål blev det inte och lagen fick nöja sig med varsin poäng efter en mycket underhållande match.

På presskonferensen efter matchen inledde IFK:s Poya Asbaghi. Gästernas tränare menade att han lämnar Örebro med tudelade känslor. Han tyckte att å ena sidan att IFK bör vara nöjda med en poäng utifrån kombinationen av ett starkt ÖSK och en svag insats av IFK, men å andra sidan tyckte han självfallet att det var surt att tappa två pinnar så sent. Han berömde ÖSK:s insats. ÖSK:s manager Axel Kjäll fyllde på med att konstatera att ÖSK gjorde säsongens hittills bästa hemmamatch. Han var imponerad över såväl spelarnas följsamhet till matchplanen, individuella prestationer samt moralen som bidrog till upphämtningen trots fler motgångar under matchens gång. Axel passade särskilt på att berömma Brobergs insats såväl som att lyfta fram de avtryck som kvällens inhoppare Kasim och Mehmeti gjorde under duons tid på planen. Avslutningsvis hyllade Axel hemmasupportrarna och attribuerade kraften i lagets slutforcering till det stöd som de svartvita på läktarna bidrog med.

Nästa match för ÖSK spelas måndagen den 12 augusti kl. 19.00. Motståndare är Kalmar FF på Guldfågeln Arena.

Statistik
Resultat: 2-2 (0-1)
Mål: Söder (41’, 63’), Larsson (81’), Wright (90+4’)
Varningar: Söder, Toko, Calisir, Broberg
Publik: 7261
Byten ÖSK: Amin ut - Kasim in (65’), Almebäck ut - Mehmeti in (85’)
Byten IFK Göteborg: Toko ut - Affane in (77’), Abraham ut - Holm in (90+2’)
Domare: Bojan Pandzic, Daniel Gustavsson (ass.), Niclas Ivarsson (ass.) och Glenn Nyberg (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Albin Granlund - Kevin Wright
Filip Rogic - Nordin Gerzic - Simon Amin
Jake Larsson - Carlos Strandberg - Martin Broberg

Startelva IFK Göteborg
Ioannis Anestis
Sebastian Ohlsson - Andre Calisir - Kristopher Da Graca - Nzuzi Toko
August Erlingmark - Alhassan Yusuf Abdullahi - Sebastian Eriksson
Sargon Abraham - Robin Söder - Giorgi Kharaishvili

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908