Motståndarkollen: IFK Göteborg

Foto: Bildbyrån / Michael Erichsen

Örebro SK är i fin form och har börjat att bygga en positiv känsla. Men att ta tredje raka segern blir annat än enkelt när IFK Göteborg, säsongens stora överraskning, kommer på besök.

Efter att ha tagit två övertygande vinster i följd siktar Örebro SK nu på att bygga vidare på trenden, befästa sin plats på stabil, fast mark och sedan även titta uppåt i den allsvenska tabellen. I den 18:e omgången väntar dock en riktigt tuff utmaning.

Klassiska IFK Göteborg, som har ett par lite svårare år både sportsligt och ekonomiskt i färskt minne och med nöd och näppe undvek att verkligen riskera att trilla ned i Superettan 2018, har imponerat stort och tagit enorma kliv både spel- och poängmässigt.

Blåvitt tippades av många gå en jobbig säsong till mötes, men har i stället blivit ett mycket bättre och jämnare lag som tack vare en stark arbetsmoral, en gedigen jämnhet och flera individuellt skickliga spelare är med och slåss i toppen. En femteplats, 30 poäng och en målskillnad på tio plusmål är facit efter 17 matcher.

Senast spelade Blåvitt 0–0 i ett tajt kamratmöte med IFK Norrköping på Gamla Ullevi. Efter uppehållet är laget obesegrat, med två trepoängare och tre kryss som resultat.

Nye assisterande tränaren Ferran Sibila, värvad från GIF Sundsvall, har hyllats sedan sitt intåg i klubben och varit med och hjälpt huvudtränaren Poya Asbaghi att ta sitt tidigare ifrågasatta kollektiv till en ny nivå.

Förutsättningarna har dock förändrats under sommaren. IFK Göteborg har gjort två stora försäljningar där viktige backen Carl Starfelt och supertalangen Benjamin Nygren lämnat för ryska Rubin Kazan respektive belgiska Gent för uppskattningsvis långt över 50 miljoner kronor tillsammans.

Även den lojale trotjänarmålvakten Erik Dahlin har flyttat till division 1-klubben Ljungskile SK efter att inte lyckats vinna kampen om platsen mellan stolparna mot nyförvärvet Giannis Anestis.

Mot ÖSK tvingas Blåvitt också avvara en betydelsefull duo i avstängde Victor Wernersson och Lasse Vibe. Olycksdrabbade anfallaren Patrik Karlsson Lagemyr skadade nyligen korsbandet igen och väntas missa resten av säsongen.

Blåvitt har endast förlorat en av sina 14 senaste matcher i Allsvenskan – mot just ÖSK. Den 1 juni vann ett heroiskt kämpande ÖSK med 1–0 i Sveriges näst största stad. Filip Rogic gjorde enda målet strax före paus. Lagen möttes även i Svenska Cupens gruppspel tidigt i mars månad. En svängig, ostrukturerad tillställning slutade 3–3 efter att Blåvitt hämtat upp ett 3–1-underläge på Behrn Arena.

ÖSK och IFK Göteborg har möts 93 gånger i tävlingssammanhang genom historien. ÖSK har vunnit 21 matcher, 26 har slutat lika och IFK har gått segrande ur striden 46 gånger.

Triumfen senast var ÖSK:s första på över åtta år mot Blåvitt i Göteborg och även ett trendbrott efter fyra matcher i rad utan seger mot IFK. Det var även första gången en match mellan lagen innehållit färre än två mål sedan ett redan nedflyttningsklart ÖSK:s 1–0-seger den 28 oktober 2012.

Avspark i mötet i den 18:e omgången av Allsvenskan sker klockan 19:00 måndagen den 5 augusti på Behrn Arena. Notera att ett niondeplacerat ÖSK befinner sig tio poäng bakom IFK Göteborg och har en klart sämre målskillnad, tre minusmål, än motståndet.

Tre spelare att ha ögonen på i IFK Göteborg:
Sebastian Ohlsson
Lagkaptenen har gått från klarhet till klarhet och har en stor del i den förvandling som har gått att se i IFK Göteborg under säsongen. En spelare med bred fotbollskompetens och ledaregenskaper som får kollegorna att växa, bli bättre som individer och komma samman som grupp. Har varit skadedrabbad under säsongen. Hans närvaro betyder mycket för Blåvitt.

Giorgi Kharaishvili
Skicklige anfallaren fick dra ett tungt lass under 2018 och har fortsatt att visa kvaliteter i år. Kommer, efter att två av de främsta målskyttarna Benjamin Nygren och Patrik Karlsson Lagemyr försvunnit av olika anledningar, att få en ännu mer framträdande roll i höst. Den 23-årige georgiske landslagsmannen är mångsidig, vet var målet står och trivs dessutom mot ÖSK. Han gjorde mål i båda mötena och låg bakom Blåvitts två segrar mot de svartvita 2018.

Robin Söder
Forwarden är, tillsammans med inte minst Sebastian Eriksson, en av de mer rutinerade spelarna i ett i övrigt ungt IFK Göteborg. Betyder lika mycket på som utanför planen. På gräsmattan har 28-åringen både stort hjärta och arbetskapacitet och en förmåga att komma rätt till bollen när lägen ges. Robin Söder, som gjort fyra och flest mål bland spelarna som är kvar i truppen just nu, är ett av flera hot mot ÖSK:s defensiv.

Möten mellan lagen i modern tid:
1 juni 2019 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 0–1.
3 mars 2019 (Svenska Cupen): Örebro SK–IFK Göteborg 3–3.
11 november 2018 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 1–3.
14 juli 2018 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 2–0.
23 juli 2017 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 2–2.
16 juli 2017 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 4–2.
22 september 2016 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 3–2.
24 april 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 3–2.
2 augusti 2015 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 6–0.
17 maj 2015 (Svenska Cupen-final): IFK Göteborg–Örebro SK 2–1.
8 april 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 0–2.
24 september 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 3–4.
11 maj 2014 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 2–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908