Motståndarkollen: Helsingborgs IF

Örebro SK reser till Skåne för att drabba samman med Helsingborgs IF i ett nyckelmöte i tabellen. På samma gång som ÖSK vill ta revansch för förlusten senast siktar de rödblåa på att bryta en tråkig trend mot de svartvita på hemmaplan.

17 inspelade poäng var. Endast ett minusmål mindre gör att ÖSK ligger precis före Helsingborg på en elfteplats inför matchen i den 17:e omgången i Allsvenskan på Olympia.

ÖSK har målsättningen att ta revansch på HIF efter förlusten på Behrn Arena för en dryg månad sedan. Helsingborg vann en tät tillställning med 1–0 efter att Rasmus Jönsson, som sedan sålts till Buriram United i Thailand, gjort det enda målet.

Klassiska HIF, som tog sig tillbaka till Allsvenskan efter två år i Superettan, har haft en stökig säsong. Flera nyckelspelare har varit skadade och formen sviktade före sommaruppehållet med tio matcher i rad utan vinst. Förre ÖSK-tränaren Per-Ola Ljung fick lämna sitt jobb som huvudansvarig och ersattes av comebackande Henrik Larsson i uppmärksammade former.

Sedan den forne anfallsstjärnans återkomst har Helsingborg dock fått ett lyft resultatmässigt. Segern över ÖSK följdes upp med ett kryss borta mot Elfsborg, 1–1, och en ny trepoängare efter 1–0 mot Sirius. I senaste mötet med AIK räckte laget dock inte till utan föll med 2–0 i Solna.

Helsingborg, som tagit 12 av 17 poäng på hemmaplan, har inte minst haft det tufft med skador på målvaktssidan. Både Per Hansson och Kalle Joelsson är långtidsskadade. För att stärka upp bemanningen mellan stolparna värvades nyligen tidigare Manchester United-stjärnan Anders Lindegaard. 35–åringen debuterade mot AIK och väntas göra sitt första framträdande inför hemmapubliken mot ÖSK.

Det råder stora frågetecken frågetecken för Anders Randrups, Alexander Farneruds och Mamudu Moros respektive medverkan på måndag.

Max Svensson är, utöver Rasmus Jönsson och Andra Bjarnason som båda lämnat klubben, Helsingborgs bäste målskytt med tre fullträffar så här långt. Fyra andra spelare som är kvar i HIF har gjort ett mål var. Förhoppningen är att nyförvärvet Alhaji Gero, känd från Östersund, ska bidra till att öka skåningarnas produktion.

Vinsten efter omstarten var Helsingborgs första i seriesammanhang i Örebro sedan 2000. Men faktum är att laget dessutom inte slagit ÖSK på hemmaplan på nästan åtta år. 29 augusti 2011 vann HIF med 2–0 mot ÖSK på Olympia – som ÖSK inte har besökt sedan ombyggnaden av arenan blev helt klar under sejouren i Superettan. ÖSK har två segrar i rad mot Helsingborg på främmande mark och fyra matcher i följd utan förlust.

Värt att notera är att endast ett måls målskillnad skiljer lagen åt. ÖSK har sex minusmål, 20–26, medan HIF har sju, 15–22. Båda har tre poäng, om än betydligt bättre målskillnad, ned till Falkenberg på negativa kvalplatsen.

Avspark sker klockan 19.00 måndagen den 29 juli på Olympia.

Tre spelare att ha koll på i Helsingborgs IF:

Anders Lindegaard
Meriterade målvakten, med såväl Premier League- som danska landslagsmeriter, ska bidra med viktigt lugn på positionen som innehållit stor turbulens för Helsingborg under säsongen. Vet vad det handlar om och lär vara sugen på att visa sig från sin bästa sida efter förlust och två insläppta bollar i debuten mot AIK.

Andreas Granqvist
Landslagskaptenen tillika spelande sportchefen, som lidit av skadebekymmer under våren, är oerhört viktig med sin rutin, sitt kunnande och en stor portion skicklighet i mittlåset. Gör en väldig skillnad. Hans styrkor visade sig inte minst när Helsingborg slog ÖSK senast efter en så gott som fläckfri insats defensivt.

Max Svensson
En av flera spännande, offensiva spelare i ett Helsingborg som inte alltid fått till det framåt under säsongen. En 21-årig kreativ, smart ytter med stor potential som även gjort en del poäng. Var en hårsmån från att hitta nätet mot ÖSK på Behrn Arena i slutet av juni.

Tidigare möten mellan lagen i modern tid:
28 juni 2019 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–1.
24 februari 2018 (Svenska Cupen): Örebro SK–Helsingborgs IF 1–1.
23 oktober 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–0.
7 april 2016 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 1–3.
24 september 2015 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 0–2.
3 juni 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–0.
27 juli 2014 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 1–1.
20 juli 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 1–1.
21 oktober 2012 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 1–1.
11 april 2012 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908