Hattrick av Rogic när ÖSK vann mot Falkenberg

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

 I den 16:e omgången av Allsvenskan ställdes ÖSK under lördagen mot Falkenbergs FF på Behrn Arena. Falkenberg inledde piggt, men Filip Rogic gav ÖSK ledningen redan i sjätte minuten. Därefter tog ÖSK över och utökade ledningen två gånger innan paus, genom Kevin Wright och ett nytt mål av Rogic. I andra halvleks mittskede fullbordade Rogic ett hattrick när han satte 4-0, som också blev matchens slutresultat.

Efter två raka bortamatcher var det under lördagseftermiddagen dags för ÖSK att på nytt visa upp sig inför hemmapubliken på Behrn Arena. För motståndet stod Falkenbergs FF, inför matchen tre poäng bakom de svartvita i det jämna bottenskiktet av tabellen. Redan i den andra minuten var Falkenberg nära att ta ledningen. ÖSK tappade boll på egen planhalva och gästernas vänstermittfältare Östlind avancerade in straffområdet till vänster. Han fick bollen i steget och sköt, men Jansson kunde rädda. Falkenberg pressade ÖSK rejält första minuterna och det dröjde till matchklockan stod på sex minuter innan det första ordentliga anfallet av hemmalaget kom. Rogic drog iväg i djupled och Lorentzson svepte iväg en utsökt boll över backlinjen. Filip tog emot, satte fart mot Nilsson och sköt. Bollen passerade målvakten och rullade in i nätmaskorna i det bortre hörnet. 1-0 till ÖSK. I den elfte minuten var gästerna nära en replik. Falkenberg kontrade och Östlind fick en ny chans ur fri position, men även denna gång var avslutet misslyckat. Jansson parerade och Granlund fick med vissa besvär undan returen framför fötterna på Falkenbergsspelaren.

Efter den jobbiga matchinledningen tog de svartvita tag i spelet och Falkenberg fick ägna sig åt försvarsspel på heltid. I den 35:e minuten rullade ÖSK tålmodigt boll på offensiv planhalva. Efter en antal positionsskiften löpte Broberg i djupled på högersidan och fick bollen. Han tog emot och slog ett inlägg mot straffområdet där Strandberg såväl som Wright befann sig. Bollen nådde den sistnämnde som med en akrobatisk spark styrde bollen över målvakten Nilssons utsträckta händer och in i mål till 2-0 för ÖSK. Bara fyra minuter senare skulle hemmapubliken få jubla på nytt. ÖSK fick en frispark någon meter utanför straffområdet. Gerzic la upp bollen och alla väntade på skott. Så även Falkenbergsförsvarare som löpte ned och ställde sig vid mållinjen. Agerandet upphävde en annars given offside på Rogic som nu istället fick bollen på pannan från en observant ÖSK-kapten och enkelt kunde nickskarva in bollen i mål. 3-0 till ÖSK.

Fem minuter före paus stack Falkenberg upp i ett sällsynt anfall och Björkengren avlossade ett studsande skott som Jansson skickligt kunde hålla utan att släppa retur. På tilläggstid skapade ÖSK ytterligare två giftiga lägen. Både Broberg och Larsson avlossade tunga skott, men det första fastnade på en försvarare och det andra passerade krysset med en hårsmån. ÖSK fick nöja sig med en tremålsledning i pausvilan efter en fint genomförd halvlek.

ÖSK inledde andra halvlek i samma ton som präglade den första - fartfyllt och underhållande. I den 50:e minuten tog Strandberg ner en djupedsboll och sköt direkt, men Nilsson stod för en fotparad. Broberg följde några minuter därefter upp med ett snabbt markskott några decimeter utanför. Falkenberg fick sen en chans att reducera men Jansson täckte på nytt fint målburen och minimerade vinkeln för skott.

I den 64:e minuten avancerade Broberg mot ett passivt Falkenbergsförsvar. Publiken ropade på skott och Martin sköt. Skottet var stenhårt och räddades av Nilsson men returen studsade rakt ut till Rogic som rakade in bollen i mål. 4-0 till ÖSK och hattrick av Rogic. Det svartvita flytet i spelet mattades en aning när båda lagen gjorde byten. Helmer Andersson fick göra allsvensk debut när han ersatte Michael Almebäck. ÖSK rullade av matchen och kunde inkassera en mycket välbehövlig och efterlängtad trepoängare.

På presskonferensen efter matchen konstaterade Falkenbergs Hans Eklund att ÖSK till skillnad från Falkenberg utnyttjade målchanserna i matchinledningen, vilket gav momentum för resterande del av matchen. Han tyckte att Falkenberg därefter var steget efter ett passningsskickligt ÖSK. ÖSK:s manager Axel Kjäll uttryckte att ÖSK började matchen på ett spänt sätt, men att Rogics första mål bidrog till att man kunde slappna av och spela ut. Han tyckte att laget följde upp mycket bra även efter paus och var mycket glad över att kunna ge hemmapubliken en efterlängtad trepoängare.

Nästa match för ÖSK spelas måndagen den 29 juli kl. 19.00. Motståndare är Helsingborgs IF på Olympia.

Statistik
Resultat: 4-0 (3-0)
Mål: Rogic (6’, 39’, 64’), Wright (35’)
Varningar: Pogrebnyak, Özen
Publik: 3948
Byten ÖSK: Amin ut - Bertilsson in (71’), Broberg ut - Mehmeti in (82’), Almebäck ut - Andersson in (86’)
Byten Falkenbergs FF: Chibuike ut - Sylisufaj in (59’), Pogrebnyak ut - Peter in (64’), Carlsson ut - Wede in (71’)
Domare: Kaspar Sjöberg, Daniel Wärnmark (ass.), Daniel Ekman (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Albin Granlund - Kevin Wright
Filip Rogic - Nordin Gerzic - Simon Amin
Jake Larsson - Carlos Strandberg - Martin Broberg

Startelva Falkenbergs FF
Hampus Nilsson
Mahmut Özen - Carl Johansson - Per Karlsson - Jacob Ericsson
Karl Söderström - John Björkengren - John Chibuike - Robin Östlind
Christoffer Carlsson - Kirill Pogrebnyak

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908