Motståndarkollen: Falkenbergs FF

Foto: Bildbyrån / Krister Andersson

I en tvättäkta sexpoängsmatch i den allsvenska bottenstriden drabbar Örebro SK samman med jumbon Falkenbergs FF. Två lag i skrikande poängbehov är inte bara sugna på att lyfta i tabellen – utan vill även bryta varsin tråkig trend.

Falkenbergs FF återvände till Allsvenskan efter en tvåårig sejour i Superettan och inledde säsongen på bästa tänkbara sätt. John Björkengren gjorde matchens enda mål i premiärsegern på Falcon Alkoholfri Arena den 31 mars – mot ÖSK i en chansfattig tillställning som inte hade det största underhållningsvärdet.

Nu, nästan fyra månader senare, är inget av lagen särskilt tillfreds med sin position i tabellen. Lördagens möte på Behrn Arena, som naturligtvis innehåller helt andra yttre förutsättningar än den tidiga, blåsiga vårsöndagen i Halland, är av ytterst viktig karaktär.

Tolfteplacerade ÖSK står på 14 poäng medan Falkenberg, näst sist och under nedflyttningsstrecket, har skrapat ihop elva poäng.

De kommande gästerna, som har klart sämre målskillnad än ÖSK, har öppnat rätt lovande efter sommaruppehållet. Hemma på Falcon Alkoholfri Arena har laget tagit fyra poäng efter en 2–1-seger över Elfsborg och 1–1 mot IFK Göteborg efter att Carl Johansson kvitterat i uppmärksammade former i den 96:e minuten. Däremellan blev laget överkört av Hammarby i Stockholm med hela 6–2.

Det är ingen hemlighet att ÖSK fått en tuff omstart med tre förluster i rad. På samma gång som ÖSK är på jakt efter att förbättra sitt alldeles för svaga hemmafacit och vinna i Örebro för första gången på tre månader, vill Falkenberg inget hellre än att snygga till sitt ännu sämre bortafacit. Laget har endast tagit två poäng på sju försök på främmande mark, 1–1 mot Helsingborg och 0–0 mot AFC Eskilstuna, medan ÖSK noterats för fyra poäng på lika många hemmamatcher.

Christoffer Carlsson, John Chibuike och Robin Östlind är namnen på Falkenbergs bästa målskyttar. Trion har gjort två mål var och resterande fullträffar är spridda på åtta andra namn. Mot ÖSK saknas långtidsskadade Hampus Svensson och Marcus Mathisen, medan Mahmut Özen åter är tillgänglig för tränare Hasse Eklund efter avstängning.

Avspark sker klockan 16:00 på Behrn Arena lördagen den 20 juli. Värt att notera är att Falkenberg, utöver tre poäng mindre, har en sämre målskillnad än ÖSK. 15 minusmål att jämföra med ÖSK:s tio.

ÖSK har dessutom två segrar i rad i ryggen, har inte förlorat på de fyra senaste mötena på hemmaplan och har endast blivit poänglöst två gånger på de åtta senaste matcherna mot Falkenberg i seriesammanhang.

Tre spelare att ha koll på i Falkenberg:
Jacob Ericsson
En kreativ, mångsidig försvarare med flera fina egenskaper. Har en bra inläggsfot, snabbhet och har kommit in bra i Allsvenskan efter att ha värvats från Örgryte. Betyder mycket för Falkenberg och har startat samtliga 15 matcher.

Christoffer Carlsson
30-årige yttern, som nyligen gjorde sin 300:e match iklädd sin hemstads klubbs gula tröja, har både rutin och irrationella egenskaper. Vet vad som krävs och kan ställa till det för ÖSK med sitt kunnande.

John Björkengren
Segerskytt i premiären mot ÖSK och mittfältaren har varit en viktig kugge i Falkenberg under säsongen. 20-åringen har tagit stora kliv och även, tillsammans med ÖSK:s Arvid Brorsson och Jake Larsson, nyligen fått chansen i U21-landslaget.

Tidigare möten mellan lagen i modern tid:
31 mars 2019 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–0.
28 augusti 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–Falkenbergs FF 3–2.
23 juli 2016 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–3.
3 oktober 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–Falkenbergs FF 2–1.
12 april 2015 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 2–0.
20 september 2014 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–3.
8 maj 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–Falkenbergs FF 0–0.
29 augusti 2013 (Superettan): Örebro SK–Falkenbergs FF 1–1.
5 maj 2013 (Superettan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–1.
9 mars 2013 (Svenska Cupen): Örebro SK–Falkenbergs FF 0–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908