Stark svartvit insats och seger i Östersund

ÖSK ställdes under måndagen mot Östersunds FK på Jämtkraft Arena. De svartvita gjorde en mycket fin första halvlek och hade ledningen med 0-2 efter mål av Bertilsson och Strandberg. Östersund reducerade under mitten av andra halvlek men med kvarten kvar satte Larsson spiken i kistan och matchen slutade med svartvit seger 1-3.

Axel Kjäll genomförde en del ändringar i startelvan jämfört med senast, delvis på grund av ett hyfsat ansträngt skadeläge. Granlund tog plats till vänster i en fyrbackslinje och Lorentzson tog en plats centralt. Wright tog istället hand om vänsterytter positionen i ett fyrmannamittfält och på topp huserade Strandberg utan Prodell vid sin sida.

ÖSK vaskade fram en tidig målchans efter hörna. Rogic vände runt snabbt i straffområdet och tryckte iväg ett avslut, dessvärre högt över. I den 7:e minuten var det hemmalagets tur att hitta ett läge till tidigt mål. Hopcutt nickskarvade ner ett inlägg mot en framrusande Islamovic vid bortre stolpen men anfallaren kom tiondelen försent sett med ÖFK-ögon. Det svartvita skadeläget förvärrades ytterligare och åter igen tvingades Kjäll till ett tidigt byte i backlinjen. Björnquist segnade ner efter ett offensivt inläggsförsök och fick ett knä lindat omedelbart. Simon Amin klev in i Dajjes ställe och laget formerades om med Granlund som mittback och Lorentzson till höger. Med knappa kvarten spelad fick ÖSK ett superläge att spräcka nollan. Strandberg snodde åt sig bollen ifrån en halvt sovande Molin i ÖFK-målet. Carlos serverade nyss inkomne Amin som tyvärr inte hade hunnit ställa in skottsiktet utan sköt någon meter utanför det halvöppna målet! Detta var inledingen på en riktigt bra ÖSK-period. Strandberg löpte sig till ett hyfsat läge och drog iväg ett lurigt skott som Molin precis kunde rädda till hörna. En hörna som blev extremt farlig, bollen skarvades ner till Bertilsson som drog till ett hårt och lågt skott som blockades precis innan mållinjen av en gröt av spelare.

ÖSK fortsatte att spela bra och skapa några halvchanser utan att släppa till något farligt bakåt. I den 27:e minuten kom ännu en riktigt skarp chans. Rogic serverade vackert Bertilsson i högerläge i straffområdet. Den här gången gjorde inte Bertilsson något misstag utan borrade distinkt in bollen i bortre hörnet och 0-1 var ett faktum. I och med det tog ÖSK äntligen död på ”första halvleksmålspöket”. Några minuter senare var det hemmalaget som inledde jakten på en kvittering. Hopcutt bröt in från vänster och testade Jansson med ett bra avslut. Oscar kunde dock göra en stabil räddning och fick undan returen från farligt territorium. I den 43:e minuten var det dags igen för Oscar att mota ett läge för Islamovic. Första halvlek såg ut att sluta 0-1 men med minuten kvar kunde Strandberg utöka ledningen till 0-2. Wright forsade fram ute på vänsterkanten och passade fram Rogic i straffområdet. Filip fick inte till sitt avslut men kunde istället snubbelpassa fram Strandberg längre bort i straffområdet och Carlos kunde i sin tur skyffla in bollen intill stolpen och en välförtjänt ökning i målkolumnen för ÖSK. Det var även millimeter från 0-3 på tilläggtid. Efter en hörna tryckte Amin till med ett skott som Molin reflexräddade på mållinjen. Bollen dansade längs med linjen men bedömdes aldrig vara inne trots protester samtidigt som domaren blåste av efter första 45 minuterna.

Andra halvlek inleddes med att i paus inhoppande Gero styrde ett avlut mot mål från nära håll men Jansson gjorde en riktigt vass räddning. I den 53:e minuten var det Geros tur att agera framspelare till Hopcutt som drog till från straffområdeskanten och bollen i utsidan stolpen! Östersunds pigga inledning på andra halvlek skulle ge utdelning. I den 58:e minuten löpte Amin runt ute till höger och spelade in en boll längs med kortlinjen och vid bortre stolpen kastade sig Islamovic fram och rakade in 1-2. Målet gav hemmalaget energi och ÖSK tvingades fokusera på defensiven mot ett forcerande hemmalag. I den 73:e minuten var det inhoppande Tekies tur att testa skottlyckan men ännu en gång gjorde Jansson en fin räddning. Inom en minut senare stod Oscar för en ny kvalitetsräddning när Hopcutt dundrade iväg ett distansskott. På den efterföljande hörnan blev det smått kalabalik i straffområdet och Sonko-Sundberg nickade en boll mot mål i en gröt av spelare men till slut kunde bollen rensas iväg.

När det kändes som att kvitteringen hängde i luften fixade ÖSK en hörna och på den kom istället 1-3. Efter kamp i straffområdet nådde bollen Larssons högefot och bollen smälldes upp i underkant ribban och in i mål. Jakes fjärde mål i Allsvenskan denna säsong. Grymt. Målet tog udden av ÖFK som inte lyckades anfalla med samma slagstyrka som innan. Med några minuter kvar av matchen föll Björkman illa i en duell och såg till synes lätt groggy ut när han fördes av planen. ÖSK hade vid det läget gjort sina tre byten och fick avsluta matchen med 10 man. Hemmalaget orkade dock inte få till någon vidare forcering och 1-3 stod sig. ÖSK tog därmed sin andra raka bortaseger och ett kliv uppåt i tabellen med 11 inspelade poäng på 10 matcher.

Nästa match för ÖSK spelas måndag 27 maj, då kommer IK Sirius på besök till Behrn Arena.

Resultat: 1-3 (0-2)
Mål: Bertilsson 27´, Strandberg 44´, Islamovic 58´, Larsson 76´.
Varningar: Ssewankambo
Hörnor: 4-6
Byten ÖSK: Daniel Björnquist ut – Simon Amin in (9’), Martin Lorentzson ut – Daniel Björkman in (69’), Albin Granlund ut – Viktor Prodell in (80´).
Byten Östersund: Byten ÖSK: Marco Weymans ut – Alhaji Gero in (46’), Rewan Amin ut – Tesfaldie Tekie in (72´), Ronald Mukiibi ut – Sam Mensiro in (92´).
Publik: 4120
Domare: Kaspar Sjöberg, Tobias Wärn(ass.), Johan Thalin (ass.) och Henrik Molin (fjärde).