Uddamålsförlust mot IFK Norrköping

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I Allsvenskans nionde omgång ställdes ÖSK under torsdagen mot IFK Norrköping på Behrn Arena. IFK tog ledningen direkt genom Alexander Fransson och IFK ledde i paus med 0-1. Tidigt i andra halvlek kvitterade Carlos Strandberg till 1-1, men Jordan Larsson gav åter ledningen till gästerna. ÖSK pressade för en kvittering men nådde inte fram. Matchen slutade därför 1-2.

Till torsdagskvällens rivalmöte mot IFK Norrköping mönstrade Axel Kjäll en identisk startuppställning jämfört med segermatchen i Sundsvall i lördags. IFK inledde med initiativet i matchen och fick snabbt utdelning även på resultattavlan. Efter ÖSK-bolltapp mittplan i den fjärde minuten ställde gästerna om. Kontringen såg ut att rinna ut i sanden efter slarvigt passningsspel men efter en misslyckad rensning av Wright studsade bollen fram till en fristående Fransson, positionerad till vänster i straffområdet. IFK-kaptenen var kylig och placerade säkert in bollen i mål förbi Jansson. 0-1.

Två minuter efter målet fick gästerna frispark utanför i central position utanför straffområdet och islänningen Thorarinsson stegade fram. Skottet passerade muren men Jansson stod rätt och fångade bollen i famnen. I den tolfte minuten fångade Thern upp en skarv i ytan framför ÖSK:s backlinje och avlossade ett pressat lågt skott som Jansson kunde se gå strax utanför den högra stolpen. Holmberg fyllde på bortalagets chanskonto med ett curlat skott någon decimeter över ribban och Thern avlossade med högerfoten ännu en gång men även då gick bollen utanför målramen. ÖSK hade stora besvär med IFK:s presspel.

Mitt i halvleken skapade ÖSK äntligen ett läge. Gerzic lyfte in en frispark i boxen där viss kalabalik uppstod. Strandberg var nära att få foten på bollen någon meter från mållinjen men situationen slutade med inspark för IFK:s målvakt Pettersson. I den 30:e minuten spelade sig ÖSK fint fram till inläggsläge från vänsterkanten. Wright slog in bollen på första ytan där Prodell mötte med en direktskarv, som gick över ribban. Tio minuter innan paus kortpassade IFK längs straffområdeslinjen. ÖSK blev sena in i press mot Holmberg som fick tid att titta upp och försöka sig på en chipp mot det vänstra krysset. Jansson såg överraskad ut och kunde bara titta på när bollen seglade mot krysset, men gick i virket och ut igen. Några minuter senare sköt Thorarinsson hårt från distans men utanför. Holmberg skarvade sedan bollen vidare till djupledslöpande Larsson men Jansson var kvickt ute och avvärjde faran. 0-1 på tavlan när spelade vandrade av planen efter första halvlek, ett resultat som var i underkant sett till händelserna på planen.

ÖSK kom ut med energi till andra halvlek och var nära en kvittering direkt efter paus. Ett inlägg från Wright nådde Larsson vid bortre stolpen som dock tajmade nicken fel och bollen landade i burgaveln. I den 48:e minuten fångade Rogic upp en nickrensning efter nytt inlägg från Wright och sköt direkt. Skottet var missriktat men gick mot Bertilsson som styrde bollen med huvudet i riktning mot målet. Pettersson kastade sig men nådde inte bollen som gick i stolpen och tillbaka in centralt framför målet. Där befann sig Strandberg som tog emot, höll undan närmaste försvarare och lyfte in bollen i krysset. Kvitterat till 1-1.

Norrköping gick snabbt till motangrepp och Holmberg dribblade sig fram till ett friläge till vänster, men Jansson räddade anfallarens låga skott. Efter den korta men intensiva ÖSK-forceringen tog IFK återigen tag i taktpinnen. I den 59:e minuten gick Larsson i djupled och tog sig in i straffområdet, men Brorsson lyckades störa anfallaren tillräckligt mycket för att Jansson skulle hinna komma ut och skära av vinkeln. I efterspelet till hörnan som följde lyfte IFK in bollen i straffområdet till mittbacken Larsen som från bortre ytan nickade in bollen mot straffpunkten. Där stod Larsson fri och kunde trycka till med ett volleyskott som gick under Jansson och in i mål till 1-2 för IFK. Gästerna var på vippen att utöka till en tvåmålsledning strax därefter när Krogh Gerson i en kontring tog en lång löpning in i straffområdet och serverades ett inlägg som han dock nickade utanför.

Med tjugo minuter kvar avtog IFK:s press på nytt och ÖSK fick mer att säga till om. Wright avlossade ett hårt skott med högerfoten som smet över Pettersson målbur. Rogic slog sen ett hårt inlägg som Prodell från lång distans nickskarvade mot bortre stolpen. Pettersson kastade sig men behövde inte ingripa då bollen studsade till inspark.

Med mindre än tio minuter uppstod ett jätteläge i samband med en ÖSK-hörna från höger. Hörnan slogs som en variant till Bertilsson utanför straffområdet. Han slog till direkt men skottet var hårt och snett studsade på spelare i straffområdet och gick vidare mot Björnquist. Dajje skickade iväg ännu en missriktad projektil. Strandberg sträckte fram huvudet in i bollbanan men inte bättre än att bollen styrdes till inspark. Närmare än så kom inte ÖSK en kvittering. Stora delar av tilläggstiden spelade IFK effektivt av i närheten av en hörnflagga och matchen slutade 1-2.

På presskonferensen efter matchen inledde gästernas representant på sedvanligt sätt med ordet. IFK:s Jens Gustafsson konstaterade att laget kom till matchen efter en tyngre period där IFK:s poängutdelning ej speglat prestationerna. Jens var väldigt nöjd med hur IFK presterade före paus och att man lyckades lyfta sig och ta tillbaka initiativet efter en svag start i andra halvlek.

ÖSK:s Axel Kjäll kommenterade att det tidiga baklängesmålet satte en prägel på första halvlek, där han tyckte att ÖSK tappade struktur och hade besvär med såväl IFK:s press som andrabollsspelet. Axel tyckte dock att ÖSK kom ut bra efter paus och berömde lagets moral att resa sig på nytt efter nästa baklängesmål, även om det inte resulterade i någon kvittering.

Nästa match för ÖSK spelas på måndag den 20 maj kl. 19.00. Då väntar Östersunds FK på Jämtkraft Arena.

Statistik
Resultat: 1-2 (0-1)
Mål: Fransson (4’), Strandberg (48’), Larsson (60’)
Varningar: Fransson
Hörnor: 2-6
Publik: 5152
Byten ÖSK: Brorsson ut - Granlund in (62’), Almebäck ut - Lorentzson in (69’), Larsson ut - Omoh in (88’)
Byten IFK Norrköping: Holmberg ut - Nyman in (71’), Thorarinsson ut - Haksabanovic in (83’), Skrabb ut - Binaku in (87’)
Domare: Mohammed Al-Hakim, Joakim Amri Nilsson (ass.), Johan Thalin (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Arvid Brorsson - Kevin Wright
Jake Larsson - Nordin Gerzic - Filip Rogic - Johan Bertilsson
Viktor Prodell - Carlos Strandberg

Startelva IFK Norrköping
Isak Pettersson
Filip Dagerstål - Kasper Larsen - Rasmus Lauritsen
Lars Krogh Gerson - Alexander Fransson - Simon Thern - Gudmundur Thorarinsson - Simon Skrabb
Jordan Larsson - Kalle Holmberg

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908