Förlust mot Hammarby trots uppryckning i slutet

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I Allsvenskans sjunde omgång ställdes ÖSK under söndagen mot Hammarby IF på Behrn Arena. Gästerna styrde spelet i första halvlek och tog i slutskedet ledningen genom Fällman. I början av andra halvlek utökade Djurdjic till 0-2 och Khalili gjorde 0-3 innan inhopparen Victor Prodell reducerade för ÖSK. På tilläggstid gjorde Filip Rogic 2-3, som också blev slutresultatet i matchen.

I säsongens tredje hemmamatch mot lag från huvudstaden väntade under söndagseftermiddagen Hammarby IF som motståndare för ÖSK på Behrn Arena. Matchen inleddes med att Gerzic skickade en hård boll i huvudet på Hammarbys Söderström och spelet pausades efter enbart 15 sekunder för tillsyn av den sänkta bortaspelaren. När matchen så småningom rullade igång tog gästerna initiativet. Första riktiga chansen kom i den tolfte minuten. En hörnvariant med Hammarbyspelare som hoppade över bollen ledde skottläge för Söderström utanför straffområdet. Mittfältaren drog till direkt och såg ut att få felträff men bollen fick en märklig bollbana som överraskade Jansson. ÖSK-målvakten kunde dock se bollen studsa i stolpen och ut igen. I nästa spelmoment följde Kjartansson upp med en farlig direktskarv, men en bit utanför målramen. Hammarby både sökte och hittade ytor bakom ÖSK:s wingbackar och i den 16:e minuten var ett sådant anfall nära att resultera i ett ledningsmål. Widgren tryckte fram på vänsterflanken och slog ett lågt hårt inlägg mot boxen. Bollen hittade fram till Djurdjic som från nära håll, tätt uppvaktad av ÖSK-försvaret, styrde bollen över ribban.

Första ÖSK-chansen dröjde till den 27:e minuten. Rogic vann en duell på mittplan och drev framåt mot ett decimerat Hammarby. Till slut släppte han bollen i djupled mot Strandberg som tog emot och avancerade men kom aningen ur vinkel mot målet och avslutet gick i burgaveln. Tio minuter senare kombinationsspelade Hammarby sig fram till en ny chans. Tankovic drev framåt, släppte bollen till en felvänd Kjartansson som la tillbaka den till Tankovic. Hammarbyspelaren fick ett öppet läge utanför straffområdet men skottet gick rakt på Jansson. Några minuter senare kom ett nytt anfall där bollen gick på ett snöre och Widgren frispelades, men Björnquist slängde sig och täckte till hörna.

Trycket ökade mer och mer mot ett lågt stående ÖSK och nådde kokpunkten i samband med en hörna i den 43:e minuten. I andravågen slog Tankovic ett långt inlägg som nådde pannan på lagkaptenen Fällman vid den bortre stolpen. Nicken var lös men hittade på något sätt förbi Jansson som stod vid stolpen och rullade långsamt in i mål till 0-1 för Hammarby. ÖSK var nära att få en gratischans på tilläggstid efter att bollen studsat i riktning mot Strandberg i straffområdet men Hammarbys målvakt Curci stod för ett fint ingripande när han rusade ut och snodde åt sig bollen framför fötterna på Carlos.

Båda lagen inledde andra halvlek med byten genomförda. I ÖSK lämnade Broberg plats för Prodell. Inhopparen fick en hyfsad chans direkt när han kom en mot en mot Fällman men avslutade en bit utanför bortre stolpen. Strax därefter var Brorsson farligt nära ett självmål med en misslyckad rensning, men bollen gick över Janssons mål och till hörna för Hammarby. I den 54:e minuten fick Djurdjic bollen utanför straffområdet efter en misslyckad ÖSK-brytning. Hammarbyanfallaren la bollen tillrätta och sköt mot bortre stolpen. Jansson kastade sig men nådde inte bollen som borrade sig in i mål. 0-2 till Hammarby.

I den 63:e minuten frispelades Kjartansson och rundade Jansson, men touchen förbi ÖSK-målvakten blev lite lång och den isländske anfallaren snubblade iväg ett avslut till inspark. I nästa anfall fick Prodell en slumpchans att reducera men hans snabba avslut i steget räddades av Curci. Kjartansson fick sedan ytterligare ett friläge men avslutet blockerades till hörna. Med kvarten kvar fick ÖSK en jättechans att reducera. Strandberg vann bollen i Hammarbys straffområde och la bollen tillrätta, men sköt rakt på Curci. Bertilsson fick returen och passade till Prodell som inte heller lyckades sätta bollen i nät. Inhopparens avslut gick över ribban. I den 76:e minuten passade ÖSK bollen i backlinjen. En lågt stående Björkman misslyckades dock med sin passning i sidled till egen målvakt, och med Jansson satt ur spel, kunde Khalili enkelt rulla in 0-3 i öppet mål.

I den 81:a minuten fick ÖSK frispark på offensiv planhalva. Gerzic slog den med skruv och i röran av spelare framför målet nådde Prodell högst. Anfallarens lätta touch på bollen med huvudet ställde Curci. Prodells första mål i ÖSK-tröjan och 1-3 på resultattavlan. Matchklockan tickade upp mot 90 minuter och ÖSK lyckades inte etablera något tryck. Sedan fick laget en frispark i ungefär samma position som vid Prodells mål. Gerzic slog bollen på samma yta och denna gång nådde den Rogic panna. Nicken gick förbi Curci och det var 2-3. Eftersom tilläggstiden var fem minuter fanns ännu tid för en möjlig kvittering. Hammarby var dock nära att kontra in en spik i ÖSK-kistan men missade i öppet läge. ÖSK fick i slutsekunderna läget att lyfta in bollen i Hammarbys box, men kvaliteten var för låg och laget kom aldrig närmare än Rogic reducering. Matchen slutade 2-3.

På presskonferensen efter matchen startade Hammarbys Stefan Billborn med ordet. Han konstaterade att Hammarby kunde ta tre välförtjänta poäng med andan i halsgropen. Han tyckte att det blev onödigt spännande efter att laget bjudit ÖSK på de frisparkar som ledde fram till reduceringsmålen. ÖSK:s manager Axel Kjäll höll med kollegan att Hammarbysegern var rättvis. Han tyckte att laget hade svårt att få fast bollen på offensiv planhalva och att de byten som fick genomföras på grund av skador medförde en viss osäkerhet i laget. Han berömde dock ÖSK:s inställning och konstaterade att man får ta med sig mål på fasta situationer och att Prodell nu spräckt målnollan i den svartvita dressen.

Nästa match för ÖSK spelas på bortaplan mot GIF Sundsvall på lördag den 11 maj kl. 18.00.

Statistik
Resultat: 2-3 (0-1)
Mål: Fällman (43’), Djurdjic (54’), Khalili (76’), Prodell (81’), Rogic (90+2’)
Varningar: Kossounou, Kacaniklic
Hörnor: 3-10
Publik: 9148
Byten ÖSK: Broberg ut - Prodell in (46’), Granlund ut - Björkman in (63’), Almebäck ut - Omoh in (68’)
Byten Hammarby IF: Söderström ut - Kossounou in (46’), Khalili ut - Kacaniklic in (82’), Tankovic ut - Rodic in (85’)
Domare: Victor Wolf, Daniel Wärnmark (ass.), Mark Josef (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Albin Granlund - Michael Almebäck - Arvid Brorsson
Daniel Björnquist - Nordin Gerzic - Filip Rogic - Kevin Wright
Martin Broberg - Carlos Strandberg - Johan Bertilsson

Startelva Hammarby IF
Gianluca Curci
Simon Sandberg - Mats Solheim - David Fällman - Dennis Widgren
Imad Khalili - Muamer Tankovic - Darijan Bojanic
Tim Söderström - Vidar Örn Kjartansson - Nikola Djurdjic

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908