Delad poäng mot Kalmar

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I Allsvenskans sjätte omgång tog ÖSK under måndagen emot Kalmar FF hemma på Behrn Arena. Matchinledningen svängde med flera chanser åt varje håll men så småningom tog Kalmar över. Det var dock 0-0 i paus. I andra halvlek gav inhopparen Martin Broberg ledningen till ÖSK men Kalmar kvitterade snabbt genom Söderqvist. Några fler mål blev det inte och matchen slutade 1-1.

Manager Kjäll mönstrade en ny elva på planen från start jämfört med föregående förlustmatch i Borås. Såväl Omoh som Brorsson fick chansen på bekostad av Prodell och Björkman. Matchinledningen var händelserik och lagen turades om att skapa målchanser. I den andra spelminuten tryckte sig Strandberg fram centralt och försökte hitta en djupledslöpande Bertilsson, men en Kalmarförsvarare avvärjde i sista stund. I den fjärde minuten blev det farligt efter en Kalmarhörna. Bollen studsade fram och tillbaka i ÖSK:s straffområde men landade slutligen i Janssons trygga famn. Därefter var det ÖSK:s tur igen. Larsson bröt sig in från vänsterkanten och avlossade ett lurigt skott som studsade precis framför målvakten Hägg Johansson. Han misslyckades med att hålla bollen och returen rullade ut mot Strandberg som reflexmässigt sträckte fram foten och fick träff på bollen. Kalmar fyllde på med ett jätteläge för anfallaren Maxwell efter bolltapp av ÖSK på egen planhalva. Brassen tog sig in i straffområdet från höger och avlossade ett tungt vristskott som dock gick utanför Janssons bortre stolpe. Innan matchklockan nått tio minuter hann ÖSK med att bokföra ännu en målchans. Ett hårt inlägg från vänster sökte sig mot Strandbergs panna, men Carlos feltajmade upphoppet en aning och nicken gick någon decimeter på fel sida av virket.

ÖSK stod för ett antal slarviga och riskabla aktioner på egen planhalva vilket Kalmar med bättre skärpa kunnat utnyttja. Maxwell fick ohotad driva framåt centralt till skottläge men utfallet blev en hederlig strumprullare och inspark för ÖSK. I mitten av halvleken tappade ÖSK fart framåt och blev stillastående utan nycklar att lösa upp Kalmars defensiv. Gästerna stod rätt i positionerna och kunde alltsomoftast fånga upp ÖSK:s uppspelsförsök i en stor, finmaskig rödvit håv. El Kabir snodde bollen på ÖSK:s planhalva och såg att Jansson stod långt ut. Han försökte chippa bollen men Jansson insåg faran i tid och tippade akrobatiskt bollen till en hörna för gästerna. Maxwell fick sen en tredje chans efter svartvit miss på egen planhalva, men sköt denna gång i burgaveln.

Tio minuter före paus stod gästerna för ännu en bollstöld och satte igång ett anfall på högerkanten. Ett långt inlägg gick förbi samtliga ÖSK-försvarare och landade på Agardius fot men skottet från Kalmars wingback täcktes till hörna. Strax därefter stod El Kabir för ett fint instick till Magnusson som tog sig in i straffområdet längs kortlinjen och försökte sig på något som såg ut som en hybrid mellan inlägg och skott. Jansson stod dock återigen rätt och parerade. Det var 0-0 när domaren blåste för paus och ÖSK kunde andas ut.

Det svartvita laget klev ut till andra halvlek med en ny spelare. Lorentzson hade spelat klart för kvällen och ersatts av Granlund. Tio minuter efter paus skapade Kalmar halvlekens första målchans. Magnusson spelade bollen snett inåt bakåt till en Kalmarkollega som sköt men Jansson parerade distansskottet och täckte sedan även returen när Agardius följde upp med ett lågt avslut ur dålig vinkel. Med dryga halvtimmen kvar genomförde Kjäll kvällens andra ÖSK-byte och Broberg ersatte Omoh. Martin hann vara på planen i tre minuter innan han agerade regissör för matchens första mål. Han fick bollen på högersidan och trampade framåt mot ett passivt Kalmarförsvar. Till slut skickade han iväg ett långt inlägg i den så alltid farligt ytan mellan backlinje och målvakt. Vid bortre stolpen dök Bertilsson upp och kunde säkert nicka in 1-0 till ÖSK.

I den 66:e minuten drev Kalmar upp ett anfall på högersidan. Ett inlägg slogs sen mot en i straffområdet fristående Söderqvist som volleysparkade bollen förbi Jansson och in i mål. Kvitterat till 1-1 och kortvarig glädje för ÖSK. Några minuter efter Kalmars mål skadades Almebäck och Kjäll hade inget annat val än att utnyttja det tredje och sista bytet. Ersättare i backlinjen blev Björkman. Kalmar stärktes av målet och tog tillbaka initiativet i matchen, dock utan att skapa några högkaratiga målchanser. I den 84:e minuten skapade ÖSK lagets första chans efter Bertilssons ledningsmål. Larsson fångade upp ett inlägg i bortre ytan och vände inåt för att söka avslut. Kalmarförsvaret ställde dock en mur i vägen som skottet fastnade i. Till skillnad från inledningen blev matchens avslutning händelsefattig. Efter tre tilläggsminuter blåste domaren av och förkunnade att det blev delad poäng i kvällens tillställning på Behrn Arena.

På presskonferensen efter matchen började Kalmars Magnus Pehrsson med ordet. Han tyckte att Kalmar gjorde säsongens hittills bästa insats. Magnus var tillfreds med försvarsspelet och det farliga omställningsspel som Kalmar åstadkom under långa stunder, men missnöjd med att slutresultatet inte speglade gästernas fina prestation. ÖSK:s manager Axel Kjäll var besviken över ÖSK:s många bolltapp i första halvlek som låg bakom en stor mängd lägen för Kalmar och konstaterade att ÖSK kunde gå till pausvila med ett oavgjort resultat tack vare Janssons insats mellan stolparna. I andra halvlek tyckte han att ÖSK minskade ned på slarvet och hade en särskilt bra period i samband med ledningsmålet, men konstaterade att man tyvärr på nytt åkte på en snabb kvittering. Axel passade också på att berömma ÖSK-supportrarna som lyfte laget när spelet inte stämde.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 5 maj kl. 17.30. Då kommer Hammarby IF på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 1-1 (0-0)
Mål: Bertilsson (61’), Söderqvist (66’)
Varningar: Brorsson, Björkman
Hörnor: 0-9
Publik: 4227
Byten ÖSK: Lorentzson ut - Granlund in (46’), Omoh ut - Broberg in (58’), Almebäck ut - Björkman in (73’)
Byten Kalmar FF: Hallberg ut - R. Elm (64’), Maxwell ut - Fröling in (79’), Söderqvist ut - Sachpekidis (87’)
Domare: Patrik Eriksson, Mahbod Beigi (ass.), Per Rehnlund (ass.) och David Almgren (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Arvid Brorsson
Daniel Björnquist - Filip Rogic - Nordin Gerzic - Jake Larsson
Johan Bertilsson - Carlos Strandberg - Michael Omoh

Startelva Kalmar FF
Lucas Hägg Johansson
Piotr Johansson - Viktor Elm - Fidan Aliti
Isak Magnusson - Måns Söderqvist - Herman Hallberg - Romario Pereira Sipiao - Viktor Agardius
Mostapha El Kabir - Emaxwell Sousa De Lima

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908