Seger mot GAIS i cuppremiären

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

Under lördagen kickade ÖSK igång tävlingssäsongen genom match i Svenska Cupen mot GAIS på Behrn Arena. Daniel Björnquist gav ÖSK ledningen efter dryga kvarten, en ledning som stod sig tills halvtid. Med tjugo minuter kvar utökade Johan Bertilsson till 2-0 men GAIS skapade spänning genom en reducering av Östling. Resultatet 2-1 var intakt vid matchens slut och ÖSK fick därmed en fin start på cupsäsongen.

Drygt tre månader efter den allsvenska epilogen mot IFK Göteborg var det under lördagen dags för ÖSK att inleda 2019 års tävlingsspel mot ett annat Göteborgslag, GAIS. Matchens första målchans skapade gästerna efter sju minuters spel. Fjolårets skyttekung Hamidovic fick ett fint skottläge i ytan utanför straffområdet. Han siktade mot bortre stolpen och fick iväg ett bra skott, men Jansson var följsam och räddade. ÖSK såg aningen passiva ut i matchinledningen och GAIS etablerade visst tryck mot Janssons straffområde, dock utan att komma riktigt nära flera heta chanser. I den 15:e minuten skapade ÖSK slutligen oreda i gästernas straffområde. Ett inspel gick något för långt men Larsson fångade upp bollen i den vänstra delen av straffområdet och skickade bollen tillbaka in i boxen. Där mötte Björnquist på volley och bollen seglade förbi målvakten Johansson in till 1-0 för ÖSK.

Med drygt tio minuter kvar till paus vann Rogic en duell mot GAIS-försvarare och satte fart in i straffområdet på högersidan. Han hade fint läge att avsluta själv men valde att spela i riktning mot Prodell som dock inte nådde bollen. Några spelmoment senare hittade Gerzic fram till Bertilsson med en delikat djupledsboll. Bertilsson skaffade sig utrymme för eget avslut men Johansson stod rätt och räddade ÖSK-anfallarens hårda skott. GAIS hann med att skaka fram en farlig chans efter hörna. Kaptenen Bergholtz nådde högst men nicken gick strax utanför Janssons vänstra stolpe. 1-0 till ÖSK i paus.

I den 47:e minuten var ÖSK nära att utöka ledningen. Kombinationsspel på högerkanten mynnade ut i ett inlägg från Rogics fot. Bollen hittade fram till Lorentzson som dundrade iväg ett volleyskott, men Johansson stod för en kvalificerad reflexräddning och det var fortsatt 1-0. Med tjugo minuter kvar av matchen satte Lorentzson en djupledspassning bakom GAIS backlinje. Bertilsson fångade upp den i steget och avancerade fram mot målet. Fri med Johansson gjorde han inget misstag utan rullade in bollen lågt till 2-0 för ÖSK.

GAIS gav dock inte upp. I den 77:e minuten slog gästerna ett inlägg från vänster och i boxen stod inhopparen Östling omarkerad. Han satte pannan mot bollen som seglade vidare in i ena hörnet bakom en chanslös Jansson. Reducerat till 2-1. GAIS gjorde ett försök att hitta en kvittering under matchens slutskede men närmare än några halvfarliga distansskott och inlägg kom de grönsvarta inte. ÖSK å andra sidan hade lägen för att slutligt avgöra, men slarvade i slutfasen. Matchen slutade 2-1 till de svartvita som därmed tar täten i grupp 8.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 24 februari kl. 15.00. Då väntar Nyköping på bortaplan i cupens gruppspel.

Statistik
Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Björnquist (15’), Bertilsson (71’), Östling (77’)
Varningar: Pllana, Rosenqvist, Randjelovic
Hörnor: 5-5
Publik: 1003
Byten ÖSK: Prodell ut - Boye in (73’), Bertilsson ut - Deprem in (90+1’)
Byten GAIS: Rosenqvist ut - Östling in (64’), Harvey ut - Dickson in (71’), Hamidovic ut - Kabashi in (79’)
Domare: Mohammed Al-Hakim, Johan Thalin (ass.), Tobias Wärn (ass.) och Jim Eriksson (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Albin Granlund - Michael Almebäck - Arvid Brorsson
Daniel Björnquist - Martin Lorentzson - Nordin Gerzic - Jake Larsson
Filip Rogic - Viktor Prodell - Johan Bertilsson

Startelva GAIS
Marko Johansson
Aiden Conor Harvey - August Wängberg - Niklas Olsson - Alexander Angelin
Predrag Randjelovic - Rasmus Rosenqvist - Marcus Bergholtz
Leonard Pllana - Edin Hamidovic - Karl Bohm

Text: Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908