Målfest och seger mot Trelleborg

Foto: Mikael Sundberg

ÖSK tog under måndagen emot Trelleborgs FF i Allsvenskans 24:e omgång. ÖSK rivstartade och hade 2-0 redan efter tolv minuters spel efter mål av Johan Mårtensson och Kennedy Igboananike. I andra halvlek kom ytterligare två mål, båda från Nahir Besara. En fin insats av ÖSK och tre stabila poäng inkasserade.

ÖSK kom till start utan avstängde Filip Rogic och en offensivt upplagd startelva med såväl Kennedy Igboananike, Nahir Besara, Johan Bertilsson och Michael Omoh från start.

ÖSK inledde piggt och hotade i djupled ett par gånger redan under de första minuterna. Efter sju minuter kom första avslutet efter att Besara dribblat utanför straffområdet och tagit skott, men för rakt på målvakten Johansson som enkelt kunde rädda. Några minuter senare blev det dock värre för TFF-keepern. Mårtensson sög in en rensning i utkanten av straffområdet till vänster. Johan lyfte iväg en höger yttersida och bollen dalade ner precis intill ribban. Målvakten Johansson gick upp för att plocka ner den men fumlade och tappade bollen som studsade innanför mållinjen och 1-0. Skönt med tidig utdelning och bara två minuter senare kom 2-0. Omoh ryckte ifrån sin försvarare ute på vänsterkanten och spelade in ett hårt och lågt inlägg mot bortre stolpen. Där fanns Björnquist och kortpassade vidare till Kennedy som i en gröt av spelare kunde stöta in bollen i mål. Trelleborg hade svårt att komma ur ÖSKs grepp och blev ständigt tillbakatryckta utan att skapa något eget framåt.

I den 22:a minuten tryckte Besara iväg ett hårt skott men denna gång räddade Johansson. På en hörna strax efter slog Besara in bollen till Gerzic som mötte direkt och sköt ett stenhårt skott precis utanför första stolpen. I den 26:e minuten kom Trelleborgs första målchans vid en hörna. Bollen slogs in och skarvades precis utanför från en klump av huvuden i ÖSKs straffområde. Med knappt en halvtimme spelade dribblade Omoh i vänsterläge strax utanför offensivt straffområde. Den kreative yttern dräpte sedan iväg ett stenhårt, skruvat skott och bollen smällde in i ribban innan den till publikens sus studsade ut ur straffområdet. Med drygt fem minuter kvar av första halvlek testades Oscar Jansson på allvar när Albin Nilsson sköt från distans men ÖSK-målvakten var tidigt nere och enhandsräddade. Efter en händelserik första halvlek blåste domaren i pipan med 2-0 på resultattavlan och spelarna kunde lämna ösregnet som strilade över Behrn Arena.

I andra halvlek skapade bortalaget en tidig hörna och Sebastian Olsson nickade tätt utanför Janssons högra stolpe. Efter 56 minuter tvingades Gerzic utgå med ett lindat högerlår. Simon Amin klev in på mittfältet istället för Nordin. Direkt efter bytet fick Kennedy ett fint läge vid straffområdesgränsen. Han skapade sig yta och sköt ett högt skott men Johansson lyckades rädda till hörna. Några minuter senare tvingades även Michael Omoh utgå haltandes (Albin Granlund ersatte).

Intensiteten var betydligt lägre under den andra halvleken jämfört med den första och ÖSK kontrollerade mestadels spelet även om Trelleborg försökte anfalla allt mer ju längre halvleken fortskred. I den 66:e minuten var det istället ÖSK som slog spiken i kistan och utökade sin ledning till 3-0. Kennedy lyfte in bollen till Besara i straffområdet som serverade Bertilsson i fint läge som sköt snabbt men skottet blockades. Turligt nog studsade bollen precis fram till Besaras högerfot som utan pardon skickade in bollen intill högerstolpen och publiken kunde jubla för mål igen. Bara några minuter senare dribblade Björnquist fint ute till höger och slog in ett lågt inspel. Bollen blev perfekt upplagd för Besara i andra änden av straffområdet och Nahir kunde trycka in 4-0, återigen distinkt till höger. Ett fint anfall hela vägen och ett riktigt bra avslut. Med tio minuter kvar var reduceringen nära efter att inhoppande Hümmet tagit skott inifrån straffområdet men Jansson lyckades med hjälp av händer och stolpen få bollen till hörna. Några minuter senare osade det också mål när Blomqvist nådde högst på en hörna men hans nick gick utanför. I slutändan kan man säga att det ändå var närmre 5-0 än 4-1 men fler mål blev det inte denna kväll utan 4-0 till ÖSK och tre sköna poäng in på kontot.

På den efterföljande presskonferensen inledde Trelleborgs tränare Patrick Winqvist med att gratulera Axel och Örebro SK till segern idag och insatsen hela säsongen. Han berättade att det blir tungt att bjuda på misstag (1-0 målet) i deras utsatta situation. Han tyckte att hans lags mittfält blev alltför spretigt och tillät ÖSK att dominera spelet. Han tyckte att killarna bättrade sig efter paus och försökte få till en reducering men efter 3-0 var det i princip över. Han avslutade med att poängtera att det var klasskillnad mellan lagen.

Axel Kjäll berättade att detta inte var någon enkel match på förhand och att det utifrån byggs en press på laget att vinna sådana här matcher enkelt. Spelarna har haft en god träningsvecka som grundade för en bra insats ikväll. Han var mycket nöjd med första halvlek och menade på att det kunde och kanske borde gjorts ännu fler mål. I andra halvlek blev det en jämnare period men fortsatt goda spelvändningar. Axel gladdes med att Besara fick sätta dit två mål och att Björnquists slit ute på kanten resulterade i två assistpoäng. Det var även kul att ha Nordin med på planen igen. Kjäll avslutade med att understryka lagets senaste fem matcher (4 vinster, 1 kryss, 1 förlust, 9-3 i målskillnad) och att laget är inne i en bra fas och nu ser fram emot utmaningen i att möta serieledande AIK på bortaplan.

Nästa match för ÖSK spelas söndag den 7 oktober kl. 17.30 på Friends Arena och för motståndet står AIK.

Statistik
Resultat: 4-0 (2-0)
Mål: Mårtensson 10’, Igboananike 12´, Besara 66´, 71´.
Varningar: Amin.
Hörnor: 7-5
Byten ÖSK: Nordin Gerzic ut – Simon Amin in (56’), Michael Omoh ut – Albin Granlund in (62’), Michael Almebäck ut – Sebastian Ring in (76’).
Byten Trelleborgs FF: Salif Camara Jönsson ut – Marcus Pode in (62’), Freddie Brorsson ut – Deniz Hümmet in (67’), Sebastian Olsson ut – Oscar Johansson in (76’).
Publik: 3252
Domare: Glenn Nyberg, Daniel Wärnmark (ass.),Niklas Nyberg (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde).

Startelva ÖSK

Oscar Jansson
Daniel Björnquist – Viktor Tranberg – Michael Almebäck – Martin Lorentzson
Johan Bertilsson – Johan Mårtensson – Nordin Gerzic – Michael Omoh
Nahir Besara – Kennedy Igboananike

Startelva Trelleborgs FF
Marko Johansson
Albin Nilsson – Isak Jönsson – Alexander Blomqvist – Anton Tideman
Felix Hörberg – Sebastian Olsson – Robin Nilsson – Freddie Brorsson
Zoran Jovanovic – Salif Camara Jönsson

Text: Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908