Rogic sänkte Sundsvall på tilläggstid

I den 21:a omgången av Allsvenskan möttes under lördagskvällen ÖSK och Gif Sundsvall på Behrn Arena. Anfallaren Wilson gav Sundsvall ledningen efter en misslyckad ÖSK-rensning och det var 0-1 efter första halvlek. Johan Bertilsson kvitterade för ÖSK en kvart efter paus. Matchen såg ut att bli oavgjord, men på tilläggstid nickade Filip Rogic in matchavgörande 2-1 till ÖSK. Detta resultat innebar tredje raka segern för svartvitt.

Efter landslagsuppehållet var det under lördagseftermiddagen dags för Allsvenskan att rulla in på den sista tredjedelen. Först ut i omgången var ÖSK och Sundsvall på Behrn Arena. Båda lagen kom till matchen med två raka segrar innan uppehållet. ÖSK kom till spel utan kaptenen Nordin Gerzic som inte alls tog plats i den svartvita matchtruppen och med såväl Kennedy Igboananike och Nahir Besara på avbytarbänken.

Sundsvall inledde matchen med stor dominans sett till bollinnehav. Chanserna var dock lätträknade. Första avslutet på mål kom efter en dryg kvart, men Jansson kunde enkelt fånga Bergs distansskott. ÖSK:s första chans dök upp i den 19:e minuten. Efter fint kombinationsspel fick Bertilsson bollen i ytan kring straffområdesgränsen, till vänster. Nyförvärvet siktade mot bortre hörnet och skickade iväg ett curlat skott. Målvakten Eskelinen hade vissa problem och släppte retur, men lyckades till slut fånga upp även denna.

I den 23:e minuten tog sig Sundsvall fram på högerkanten och fick möjlighet att slå ett inspel in i boxen. Berg nådde först på inspelet och sköt direkt, men skottet fick inte tillräcklig fart och fastnade på spelare framför Jansson. I nästa spelmoment kom dock bollen tillbaka in i ÖSK:s straffområde. Hallenius försökte ta emot den med ryggen vänd mot målet men tappade kontrollen över bollen och Ring försökte rensa. Oturligt nog träffade rensningen Lorentzson och studsade tillbaka till en fristående Wilson. Anfallaren kunde ohotad enkelt placera in 0-1 till gästerna.

Några minuter före pausvilan skapade ÖSK lagets bästa målchans i första halvlek. Ring slog en lång svepande boll mot en djupledslöpande Rogic. Sista GIF-försvararen nådde inte bollen och Rogic tog emot fri med Eskelinen, men stressade i avslutet och målvakten räddade. Sundsvall hade därefter en fin chans att utöka ledningen när måltjuven Hallenius avancerade fram mot straffområdet och sköt, men Jansson läste bollbanan och hindrade målet från påhälsning. 0-1 efter första halvlek.

ÖSK inledde den andra halvleken med en förändring i laget. Granlund utgick under pausvilan och Besara fick chansen att komma in. Inledningen av andra halvlek var dock händelsefattig. I den 57:e minuten slog Batanero en hård inåtskruvad hörna som passerade samtliga spelare i boxen och var nära att borra sig in vid bortre stolpen. Två minuter senare vände Lorentzson kallt förbi Sundsvallpressen och via Mårtensson spelades bollen vidare till Besara som kunde avancera på en yta centralt. Bertilsson löpte i djupled till höger och fick bollen i steget. Fri med Eskelinen tryckte han behärskat in bollen innanför bortre stolpen och det var kvitterat till 1-1.

Bara någon minut efter målet löpte Besara sig fri på vänstersidan och tryckte sig in i boxen, men Eskelinen skar av vinkeln och räddade skottet. Sköld var nära att hinna först på returen, men Sundsvall rensade i panik. Matchen tog i detta skede rejäl fart och Sundsvall följde upp med att sätta tryck mot ÖSK:s mål i samband med några fasta situationer. Farligast blev det när Batanero slog ett hårt vänsterinlägg mot en helt fristående Wilson några få meter från mållinjen, men anfallaren nickade rakt på Jansson. Med tjugo minuter kvar fick gästernas målskytt en ny chans efter en kontring och passning från Hallenius men sköt då i burgaveln.

Med kvarten kvar stod Sundsvalls Iniesta för en fin prestation när han bröt sig in från vänsterkanten, passerade Björnquist och avlossade ett tungt skott förbi Jansson men tätt över ribban. I den 86:e minuten hittade Sundsvall yta på högerkanten och ett inspel slogs mot Hallenius men Jansson stod för en jätteräddning. Två minuter senare slog Besara ett långt inlägg från höger. Rogic plockade ner bollen och la den tillrätta, men dundrade bollen över ribban.

Matchen gick mot sitt slut, men ÖSK skulle få en sista chans när Besara jobbade fram en hörna i den sista tilläggsminuten. Han slog den själv och Sundsvall nickade undan, men i andravågen kom Ring som la bollen tillrätta och sköt. Skottet i sig var misslyckat men blev till en perfekt passning till Rogic som från nära håll vid bortre stolpen kunde nickskarva in bollen till 2-1 för ÖSK. Sundsvall gjorde ett sista försök att lyft upp bollen efter avsparken, men ÖSK avvärjde och kunde därmed inkassera tredje raka segern i Allsvenskan.

Sundsvalls Joel Cedergren inledde presskonferens efter matchen. Han var i stort nöjd med gästernas matchprestation som dock inte räckte till poäng idag. Joel tyckte att Sundsvall hade bra kontroll på matchen i första halvlek och att man skapade tillräckligt för att göra ytterligare mål. ÖSK:s Axel Kjäll gladde sig åt segern. Han konstaterade att laget förberett sig inför en matchbild med stort bollinnehav för gästerna, men att han hade hoppats på att ÖSK kunde störa mer i första halvlek. Några taktiska förändringar i paus medförde enligt Axel en förändrad balans i laget, som bidrog till en mer öppen matchbild. Han berömde slutligen spelarnas moral som bidrog till att laget vände och tog tredje raka segern.

Nästa match spelar ÖSK på lördag den 22 september kl 16.00. Motståndare är IF Elfsborg på Borås Arena.

Resultat: 2-1 (0-1)
Mål: Wilson (24’), Bertilsson (59’), Rogic (90+4’)
Varningar: Besara, Batanero
Hörnor: 3-6
Byten ÖSK: Granlund ut - Besara in (46’), Lorentzson ut - Amin in (73’), Bertilsson ut - Omoh in (87’)
Byten GIF Sundsvall: Sema ut - Iniesta in (20’), Berg ut - Moreno in (76’), Wilson ut - Morsay in (84’)
Publik: 3840
Domare: Magnus Lindgren, Daniel Ekman (ass.), Niclas Ivarsson (ass.) och Ozan Camlibel (fjärde)