Motståndarkollen: GIF Sundsvall

Foto: Bildbyrån / Nils Jakobsson

Efter två sköna segrar följt av ett två veckor långt landslagsuppehåll kommer under lördagseftermiddagen GIF Sundsvall på besök till Behrn Arena. Medelpadslaget reser till Närke med en stark sjätteplats i tabellen efter två tredjedelar av säsongen. Sett till de många förhandstips som placerade laget i seriens lägre regioner har giffarna hittills varit en av säsongens stora överraskningar. Framgången har präglats av ett vägvinnande offensivt spel och laget har tryckt in 36 mål, nästan två i snitt per match och bara fyra färre än målgladaste Hammarby.

I senaste matchen vann Sundsvall mot Sirius med 4-0 och dessförinnan besegrades Östersund på bortaplan med 1-2. Tränaren Joel Cedergren basar över en intressant trupp som rymmer inte mindre än fem spanjorer, representerade i samtliga lagdelar förutom målvaktsposten. Två av sydeuropéerna, David Haro och Pol Moreno, har anslutit under sommarens transferfönster. Därutöver har laget plockat in Oliver Berg från Dalkurd. På utkontot för spelaraffärer under sommaren återfinns vårens målkung Romain Gall som sålts till Malmö FF. Trots denna förlust finns det gott om kvalité kvar i laget som ÖSK måste se upp med.

Under de senaste säsongerna har Sundsvall varit något av ett bogeyteam för ÖSK. Föregående år vann giffarna båda mötena lagen emellan och i statistikböckerna får man bläddra bakåt till Superettanåret 2013 för att hitta den senaste tävlingsmatchsegern för ÖSK (3-0). Målskyttar den gången var Mohammed Saied, Alhassan Crespo Kamara och Ahmed Yasin.

Lagen möttes i årets premiäromgång på en snöbeklädd arena i Sundsvall. Matchen slutade mållöst, 0-0. Under VM-uppehållet möttes lagen i en träningsmatch som ÖSK vann med 2-0 efter dubbla mål av Isaac Boye. Det återstår att se under lördagen om ÖSK kan fullfölja den positiva trenden och knapra in på Sundsvall i tabellen inför den allsvenska slutspurten.

Tre spelare att hålla koll på i GIF Sundsvall:
9. Linus Hallenius - Anfallaren har varit en av Allsvenskans absolut hetaste spelare efter uppehållet. Hallenius har under sommaren smällt in åtta mål som adderats till de fem han satte under vårsäsongen. Den totala skörden av 13 mål gör att han skuggar Paulinho i skytteligatoppen. Sundsvallssonen lämnade GIF för Hammarby 2009 och efter omvägar i Italien (Genua och Padova) och Schweiz (Lugano och Aarau) återvände han till svensk fotboll 2014. Varken återkomsten till Hammarby eller efterföljande tid i Helsingborg blev någon succé och inför fjolårets säsong gick flyttlasset åter till Sundsvall. Med hänsyn till prestationerna under året kan man verkligen säga att Linus har hittat hem.

8. David Batanero - Den 29-åriga spanjoren utgör navet på Sundsvalls mittfält. Batanero besitter en fin passningsfot och blick över spelet och har under säsongen stått för tre mål och lika många målgivande passningar. Mittfältaren har under sommaren omgärdats av transferrykten men förblev Sundsvall trogen, åtminstone för hösten. Framöver är det dock inte osannolikt att kreatören får möjlighet att pröva lyckan i större ligor än Allsvenskan.

23. Maic Sema - Den förre ÖSK-spelaren som lämnade Örebro så sent som efter föregående säsong skrev på för Sundsvall efter några vintermånaders fotbollsäventyr i Indien. Maic har liksom under tiden i den svartvita tröjan bidragit i offensiven och antecknats i målprotokollet vid sex tillfällen under 2018. Ett bra facit, särskilt med tanke på att han han missat ett antal matcher med anledning av ett olyckligt armbrott.

Så startade Giffarna senast:
William Eskelinen
Dennis Olsson - David Myrestam - Eric Björkander - Carlos Moros Gracia - Jonathan Tamimi
Oliver Berg - Juanjo Ciercoles - David Batanero - Maic Sema
Linus Hallenius

De tre senaste allsvenska matcherna lagen emellan:
2018-04-02 GIF Sundsvall-ÖSK 0-0
2017-08-27 GIF Sundsvall-ÖSK 2-1
2017-05-17 ÖSK-GIF Sundsvall 0-2

Motståndarformen:
2018-09-02 GIF Sundsvall-IK Sirius 4-0
2018-08-26 Östersunds FK-GIF Sundsvall 1-2
2018-08-22 Nyköping BIS-GIF Sundsvall 3-2 (Sv. Cupen)

Text: Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908