Sköld och Gerzic matchhjältar mot Östersund

Under lördagskvällen tog ÖSK emot Östersunds FK i den tjugonde omgången av Allsvenskan. Victor Sköld gjorde mål för andra matchen i rad och gav ÖSK ledningen efter ett fint anfall. Östersund kvitterade till 1-1 tidigt i andra halvlek genom Pettersson, men Nordin Gerzic dundrade in 2-1 för ÖSK med en halvtimme kvar. Östersund jagade en kvittering, men nådde inte närmare än ett mål som dömdes bort för offside. ÖSK behöll ledningen till slutet och tog därmed andra raka segern i Allsvenskan.

Med tre poäng från Kalmar i ryggen var det under lördagskvällen dags för ÖSK att på nytt göra entré på Behrn Arena för hemmamatch i Allsvenskan. För motståndet stod Östersunds FK, för närvarande placerat på femte plats i tabellen. Matchinledningen var jämn men med ett något större bollinnehav för gästerna från Jämtland. Båda lagens centrala mittfältskuggar, ÖSK:s Gerzic och Östersunds Amin, fick syna gula kort efter bara några minuters spel. ÖSK:s wingback Granlund var nära att ge Östersund ett gyllene läge att ta ledningen efter ett missförstånd med Jansson men räddade upp situationen i ytan framför målburen. Gästernas ytter Arhin fångade några minuter därefter ett inspel från höger, vände upp och sköt men ÖSK-försvaret stod i vägen och bollen rullade ut till en hörna.

Första ÖSK-chansen kom i den 17:e minuten. Ring såg en öppning i gästernas försvar och avancerade med bollen i behåll. I trakten kring straffområdesgränsen passade han Rogic som vände upp och avlossade ett snabbt skott. Bollen passerade målvakten Keita men gick tyvärr en liten bit utanför bortre stolpen. I den 34:e minuten vände Gerzic karaktäristiskt förbi ÖFK-spelare och tog sig framåt i riktning mot straffområdet. ÖSK-kaptenen släppte sen bollen i djupled mot Sköld som tog emot och avslutade över den utrusande Keita in till 1-0 för ÖSK. Ett fint svartvitt anfall och Sköld antecknad i målprotokollet andra matchen i rad.

ÖSK-anfallaren var sen nära ett andra mål för kvällen fem minuter efter ledningsmålet. Ett rörligt ÖSK kombinationsspelade fint på vänstersidan och Mårtensson löpte in på en fri yta och fick läge för inspel. Han slog en hård boll mot första stolpen där Sköld var hårt uppvaktad men ändå nära att få foten på bollen. Denna gång passerade den dock förbi och ut till inkast för Östersund. Efter 45 minuter blåste domaren för paus. ÖSK var i ledning med uddamålet efter en halvlek där de svartvita växte in mer och mer och efter ledningsmålet hade bud på fler mål.

I den 48:e minuten drog Gerzic iväg på en ny offensiv utflykt. I duell med Amin föll han och ÖSK-lägret väntade på signal för frispark. Domaren friade dock och spelet vände. ÖFK anföll på vänstersidan och ett inlägg slogs mot straffområdet. Efter en touch studsade bollen vidare mot Pettersson som fullföljt sin löpning hela vägen från egen planhalva. Backen placerade behärskat bollen förbi Jansson och det var kvitterat till 1-1. Edwards följde upp några minuter därefter upp med ett hårt pressat skott men Jansson läste bollbanan och räddade med vänsterhanden. Kvitteringsmålet medförde en tydlig förändring i matchbilden där Östersund ånyo tog tag i initiativ och bollinnehav.

ÖSK visade dock styrka och växte tillbaka in i matchen. I den 62:a minuten stod Granlund för en fin aktion när han trixade sig förbi ett par Östersundsförsvarare vid kortlinjen och slog ett inspel. Besara sköt direkt men missriktat och bollen till inspark. I nästa spelmoment kom ÖSK i en ny anfallsvåg på högerkanten. Bollen spelades in mot straffområdet där Sköld tog emot med ryggen mot mål. Målskytten tittade upp och släppte bollen bakåt mot Gerzic som sköt direkt. Kaptenens skott var lågt och hårt. Keita försökte nå bollen men lyckades inte. Bollen borrade sig in i nätmaskorna och ÖSK hade återtagit ledningen. Målet följdes av ett speluppehåll då Keita skadades i samband med målet, och Östersund tvingades till ett andra byte. Andersson ersatte mellan stolparna.

Ledningsmålet gav ÖSK nytt momentum i matchen och de svartvita gick på för ett tredje mål. Båda målskyttarna hade fler lägen och Mårtensson krutade på från distans, men antingen var avsluten missriktade eller så stod målvaktsvikarien Andersson i vägen. I den 82:a minuten lyfte Österund in bollen i ÖSK:s straffområde. Efter ett par studsar hittade den fram till Pettersson som för andra gången under kvällen tryckte in den i nätmaskorna. Östersundsspelarna jublade och domaren signalerade för mål. Efter en längre stunds diskussion med assisterande domaren ändrade han dock sig och dömde bort målet på grund av offside. Ledningen intakt med andra ord. Under slutdelen av matchen försökte Östersund lyfta långt men de svartvita krigade hårt och förtjänstfullt för att hålla bollen borta från det egna straffområdet. Det blev en sex minuter lång tilläggstid, men aldrig riktigt nära för Östersund. ÖSK vann matchen med 2-1, en efterlängtad seger på hemmaplan och totalt sett andra raka i Allsvenskan.

På presskonferensen efter matchen representerades Östersund av Linus Eriksson. Han tyckte att laget inledde matchen i linje med de taktiska förberedelserna, men att man hamnade i besvär genom att bli nedtryckta på ÖSK:s vänstersida. Linus konstaterade att laget fick ny energi av den tidiga kvitteringen efter paus och vågade pressa högre. Även om det inte räckte till poäng ikväll passade han på att berömma Östersundsspelarnas inställning att kämpa hela vägen tills domaren blåste av matchen. ÖSK:s Axel Kjäll var mycket nöjd med att kunna glädja publiken med en efterlängtad seger på Behrn Arena. Han upplevde att ÖSK hade svårt att hantera gästernas Edwards första halvtimmen, men att ledningsmålet bidrog till mer kontroll. Han berömde vidare spelarnas moral att snabbt skaka av sig Östersunds kvittering direkt efter paus.

Nästa match i Allsvenskan spelar ÖSK lördagen den 15 september kl. 16.00. Då kommer GIF Sundsvall på besök till Behrn Arena.

Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Sköld (34’), Pettersson (48’), Gerzic (63’)
Varningar: Gerzic, Amin, Sonko Sundberg, Aiesh
Hörnor: 0-3
Byten ÖSK: Gerzic ut - Bertilsson in (81’), Sköld ut - Boye in (88’), Ring ut - De Sousa Silva in (90+3’)
Byten Östersunds FK: Arhin ut - Islamovic in (62’), Keita ut - Andersson in (65’)
Publik: 5337
Domare: Patrik Eriksson, Joakim Amri Nilsson (ass.), Mahbod Beigi (ass.) och Ejub Mehic (fjärde)