Tung förlust i regnet mot BP

ÖSK tog under lördagskvällen emot IF Brommapojkarna på Behrn Arena i den 17:e omgången av Allsvenskan. Efter en mållös första halvlek tog Brommapojkarna ledningen via Omondi efter en kontring med timmen spelad. Trots många fina chanser och rejält tryck framåt mäktade inte ÖSK med att kvittera och 0-1 stod sig matchen ut.

ÖSK som de senaste dagarna legat i under transferfönstret och värvat den danske försvararen Viktor Tranberg (Nordsjälland) och Johan Bertilsson (Dalkurd), ställde upp med Tranberg som ny central mittback i startelvan och dessutom välkomnades kapten Nordin Gerzic åter efter avstängning. På frånvarolistan återfanns avstängde Michael Almebäck samt skadade Arvid Brorsson och Kennedy Igboananike.

Matchen inleddes i strilande regn och höstkyla. De yttre förhållandena gjorde planen svårspelad till en början innan regnet avtog något. Med tio minuter spelade så dribblade sig Omondi förbi Ring på högerkanten och passade in bollen genom straffområdet mot ytan kring bortre stolpen där en helt fri Gustafsson sköt på ett tillslag. Som tur var med ÖSK-ögon sett lyckades BP-mittfältaren träffa stolpen istället för det öppna målet från bara några få meter. I den 20:e minuten etablerade ÖSK rejält tryck mot BP-målet efter en hörna. Besara, Rogic och Gerzic stod för fint kortpassningsspel omkring straffområdesgränsen och till slut tog Mårtensson skott. Delar av publiken trodde bollen gick in när nätet rasslade men den gick tätt utanför stolpen och i nätet på utsidan av målet. Med 32 minuter spelade kom ÖSKs bästa målchanser så långt. Rogic vann en nickduell framför målvakten och Gerzic sköt mot öppet mål men en försvarare blockade i sista stund. Bollen studsade ut till Boye som sköt direkt men även denna gång fastnade bollen någon meter från mållinjen i en röra av liggande försvarare och målvakt. Närmre mål än så kom inget av lagen under den första halvleken och 0-0 var ett faktum när spelarna gick in och värmde sig i omklädningsrummen.

ÖSK inledde andra halvlek mycket starkt och satte tryck framåt. I den 53:e minuten frispelades Boye i djupled men med en knuffande försvarare i hasorna så sköt han utanför. Men istället för ett logiskt 1-0 mål kom istället 0-1 som en blixt från klar himmel. Efter en rejäl felpassning på mittplan kom BP i en jättekontring. Omondi drev upp bollen och tog avslutet själv någon meter utanför straffområdet. Ett helt perfekt skott och bollen gick stenhårt stolpe in förbi en chanslös Jansson. En rejäl kalldusch efter den fina inledningen på andra halvlek. ÖSK tappade sitt fina spel en period efter målet och BP såg energirika ut. Med 20 minuter kvar fick det andra nyförvärvet Johan Bertilsson komma in i spel och de sista 20 minuterna var det spel mot ett mål med undantag för någon enstaka kontring. Besara skapade ett kalasläge nära mål men bollen ville inte in då heller. ÖSK försökte trycka på in i det sista och med sex minuter kvar nickade Bertilsson över från bra position efter en bra slagen hörna från höger. Med klockan på 90 minuter fick ÖSK ett avslutande superläge. Ring krigade fram bollen i straffområdet och släppte vidare till Besara som fick fritt skottläge från mycket nära håll och halva målet vidöppet men Nahir sköt tyvärr utanför. Med minuten kvar fick Mårtensson ett halvdant skottläge från straffområdesgränsen men han lyckades inte heller få bollen innanför stolparna. Fler chanser fick inte ÖSK och 0-1 stod sig och en blytung uddamålsförlust var ett faktum.

På den efterföljande presskonferensen förklarade BP:s tränare Luis Pimenta att han hade stor respekt för ÖSK och att det var en tuff uppgift på förhand. Han tyckte att hans lag haft lite oflyt i en del av bortamatcherna under säsongen men idag studsade det rätt och första bortasegern bärgades. Han var mycket nöjd med den fina kontringen som gav målet och att laget höll undan i slutskedet trots ÖSK-pressen. ÖSK:s Axel Kjäll var väldigt besviken med resultatet. Han förklarade att fotboll går ut på att göra mål och där var ÖSK sämre än BP idag trots mycket spel på motståndarnas planhalva och ett par riktigt fina målchanser. Axel var nöjd med nyförvärvens insatser och att det gäller att jobba vidare inför kommande matcher.

Nästa match för ÖSK spelas måndag den 20 augusti kl. 19.00 på Tele 2 Arena och för motståndet står Hammarby IF.

Statistik
Resultat: 0-1 (0-0)
Mål: Omondi 59’
Varningar: Zeidan, Björkén, Boye, Lorentzson.
Hörnor: 10-0
Byten ÖSK: Albin Granlund ut – Michael Omoh in (62’), Filip Rogic ut – Johan Bertilsson in (70’), Nordin Gerzic ut – Victor Sköld in (86’).
Byten IF Brommapojkarna: Moustafa Zeidan ut – Tim Söderström in (72’), Eric Omondi ut – Jack Lahne in (79’), Philip Hellqvist ut – Alexander Nilsson in (89’).
Publik: 3104
Domare: Kaspar Sjöberg, Daniel Ekman (ass.), Jonas Bäcklund (ass.) och Ozan Camlibel (fjärde).

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Viktor Tranberg - Sebastian Ring
Daniel Björnquist - Johan Mårtensson - Nordin Gerzic - Albin Granlund
Nahir Besara - Isaac Boye - Filip Rogic

Startelva IF Brommapojkarna
Nikola Petric
Ludvig Öhman Silwerfeldt - Martin Rauschenberg Brorsen - Gustav Sandberg Magnusson
Fritiof Björkén - Markus Gustafsson - Moustafa Zeidan - Erik Figueroa
Eric Omondi - Kristján Flóki Finnbogason - Philip Hellqvist

Text: Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908