Elfsborg vände och vann mot ÖSK

Foto: Mikael Sundberg

Under söndagskvällen var det efter VM-uppehållet återigen dags för allsvensk fotboll på Behrn Arena när ÖSK tog emot IF Elfsborg. Första halvlek var händelsefattig och förblev mållös. Kennedy Igboananike gav ÖSK ledningen i andra halvlek, men gästernas inhoppare Prodell vände på matchen med sina två mål. Elfsborg vann med 1-2.

Efter mer än en månad utan seriefotboll återstartade ÖSK under söndagen Allsvenskan genom möte med IF Elfsborg på Behrn Arena. Båda lagen såg ringrostiga ut inledningsvis. Passningsspelet haltade och lagens defensiva delar hade inga större problem att hålla målchanserna lätträknade. Jebali och Lundevall hade varsitt avslut för gästerna, men båda misslyckades med att få bollen innanför målramen. Gerzic hade ÖSK:s första chans när han sköt direkt på Björnquists inspel snett inåt bakåt, men Stuhr Ellegaard räddade kaptenens hårda skott. Efter drygt 20 minuter var Elfsborg nära att ta ledningen, men Jansson stod för en kvalificerad reflexräddning när Jebali sköt från nära håll. Strax därefter tvingades Hines-Ike utgå på grund av skada och Granlund fick agera inhoppare i dagens första ÖSK-byte. Ring tog i och med bytet steget ned till trebackslinjen medan Granlund tog plats som wingback på vänsterflanken. Finländaren var pigg på kanten och bidrog såväl bakåt som framåt. Det saknades dock en hel del för ÖSK sista tredjedelen. Det var 0-0 i paus efter en första halvlek med få aktioner av hög kvalitet.

ÖSK tappade tidigt boll i uppspelsfasen och slarvet gav Jebali ett nytt läge i boxen men anfallaren fick inte fart i avslutet och Jansson räddade med handen. I den 51:a minuten satte ÖSK upp ett anfall på vänsterkanten. Omoh hittade in till Besara som släppte på ett tillslag till en fristående Rogic. Alla väntade på skott men Rogic valde istället att passa direkt vidare snett bakåt till Igboananike som smällde upp bollen i nättaket. Ett mönsteranfall och 1-0 till ÖSK.

Sju minuter efter ÖSK:s ledningsmål fick Elfsborg en hörna från vänster. Bollen slogs mot första stolpen där Jebali mötte med huvudet. Nickskarven studsade in i nät och bortalaget jublade och joggade hemåt för avspark. Den assisterande domaren påkallade dock domarens uppmärksamhet och efter en kort diskussion dömde han istället frispark till ÖSK efter en förseelse i straffområdet. Fortsatt svartvit ledning alltså.

Med drygt tjugo minuter kvar tryckte Elfsborgs vänsterback Kaib iväg ett giftigt vobblande distansskott mot bortre hörnet. Jansson reagerade sent men fick handen på bollen och styrde den till hörna. Kaibs projektil var startskottet på en rejäl Elfsborgsforcering. ÖSK sjönk allt djupare och Jansson stod för flera jätteräddningar, men till slut fick gästerna utdelning. Inhopparen Prodell nickade in kvitteringen på hörna i den 84:e minuten. Två minuter senare fullbordade han vändningen när han skarvade in 1-2 med foten. ÖSK såg slutkört ut men lyckades under slutminuterna ändå lyfta upp laget och åstadkomma visst tryck mot Elfsborg. Stuhr Ellegaard stod dock pall och såg till att Elfsborg kunde resa till Borås med tre poäng i bagaget.

Elfsborgs Jimmy Thelin inledde på presskonferensen med att berätta att Elfsborg gick in till matchen med mod och avsikt att inte ge ÖSK taktpinnen. Han var mycket tillfreds med spelarnas moral och den prestation som bidrog till att man vände matchen.

ÖSK:s Axel Kjäll tyckte att det var en jämn match fram tills ÖSK:s ledningsmål, men att Elfsborg sedan var det klart bättre laget. Han tyckte att ÖSK hade svårt att hantera djupledsspelet som gjorde att gästerna kom in bakom ÖSK:s backlinje, men att den taktiska justeringen att sjunka lägre bidrog till att laget blev allt för tillbakatryckt. Axel var såklart mycket besviken över matchens utgång, men passade ändå på att berömma spelarnas kämpatakter och Janssons fina insats på mållinjen.

Nästa match för ÖSK spelas på lördag den 14 juli kl. 20.00. Då besöker laget Gamla Ullevi för möte med IFK Göteborg.

Statistik
Resultat: 1-2 (0-0)
Mål: Igboananike (51’), Prodell (84’, 86’)
Varningar: Gerzic, Lundevall, Dyer
Hörnor: 2-12
Publik: 5084
Byten ÖSK: Hines-Ike ut - Granlund in (24’), Omoh ut - Mårtensson in (74’), Ring ut - Amin in (77’)
Byten IF Elfsborg: Ishizaki ut - Karlsson in (66’), Gojani ut - Prodell in (76’), Lundevall ut - Jönsson in (90’)
Domare: Magnus Lindgren, Mikael Hallin (ass.), Niklas Nyberg (ass.) och Alexander Pavlovic (fjärde)

Startelva ÖSK:
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Brendan Hines-Ike
Daniel Björnquist - Filip Rogic - Nordin Gerzic - Sebastian Ring
Nahir Besara - Kennedy Igboananike - Michael Omoh

Startelva IF Elfsborg:
Kevin Stuhr Ellegard
Alex Dyer - Ibrahim Dresevic - Joakim Nilsson - Rami Kaib
Stefan Ishizaki - Simon Olsson - Robert Gojani - Samuel Holmén - Simon Lundevall
Issam Jebali

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908