Mållöst i vårens sista allsvenska match

I den elfte omgången av Allsvenskan väntade för ÖSK under söndagen bortamatch mot IF Brommapojkarna. ÖSK var närmast mål i första halvlek, men det var 0-0 efter 45 minuter. Brommapojkarna dominerade matchen efter paus, men matchen förblev oavgjord och mållös. Resultatet 0-0 gör att ÖSK går till VM-uppehåll på femte plats i den Allsvenska tabellen.

I den sista matchen innan uppehållet för VM i Ryssland mötte ÖSK under söndagen IF Brommapojkarna på bortaplan. Med såväl Mårtensson som Gerzic på listan över avstängda spelare fick Simon Amin chansen att göra sin första start i Allsvenskan, ihop med Rogic på det centrala mittfältet. I den tredje minuten tog sig Björnquist in i straffområdet från höger. Bollen letade sig efter touch på BP-spelare vidare till Rogic som sköt i burgaveln ur dålig vinkel. Björnquist oroade BP-försvaret fler gånger under matchinledningen, som annars präglades av mest bollrullande av hemmalaget. ÖSK låg dock som så ofta under våren kompakt i defensiven och hemmalagets första avslut mot mål kom först efter tjugo minuter. Jansson kunde dock enkelt rädda Söderströms distansskott. Några minuter skickade kaptenen Sandberg Magnusson iväg ett giftigt skott från distans som gick en liten bit utanför den bortre stolpen.

ÖSK tog alltmer över initiativet i matchen och jobbade sig närmare BP-målet. I den 27:e minuten slog Björnquist ett inlägg från höger som Igboananike mötte vid första stolpen, men avslutet fastnade på en BP-försvarare precis framför målvakten Petric. Två minuter senare samspelade samma duo på ett liknande sätt, men återigen täcktes bollen undan till hörna i sista stund. BP stack sen upp med en farlig chans signerad Omondi. Ett långt inlägg hittade fram till den offensiva BP-spelaren som plockade ner bollen, siktade mot det bortre hörnet och sköt. Jansson behövde inte ingripa då bollen gick utanför. Med drygt tio minuter kvar till paus slog Omoh en svepande passning in från vänstersidan mot Besara i en fri yta utanför straffområdet. Nahir plockade ner bollen men fick den lite för långt ifrån sig vilket medförde att hans skott i nästa moment passerade en bit vid sidan av Petrics vänstra stolpe. Strax därefter kom Björnquist i en av många framstötar på högersidan och slog ett inlägg in mot ytan runt straffpunkten. Rogic försökte sig på en akrobatisk cykelspark och träffade bollen men inte bättre än att den studsade ut till inspark för BP. ÖSK hann med att skapa ytterligare två chanser före paus. Först drog Igboananike upp en kontring som han avslutade själv med skott långt utanför. Därefter sköt Besara en frispark från vänster direkt mot målet, som Petric efter en liten studs kunde parera med foten. 0-0 i paus.

Den första målchansen efter paus skapades av hemmalaget. En lång hörna hittade en omarkerad Sandberg Magnusson vid bortre stolpen, men BP-kaptenen fick inte ordentlig fart på nicken och den välplacerade Jansson kunde rädda utan att släppa retur. Omondi fick nästa chans för BP när han efter en omställning tog emot bollen till höger i straffområdet och testade skott. Jansson fick något turligt händerna på det hårda skottet och touchen gjorde att bollen gick till hörna. BP dominerade matchbilden i andra halvlek mot ett ÖSK som med enstaka undantag fick ägna sig åt försvarsspel. I den 67:e damp bollen efter en hörna ner hos Rauschenberg, men mittbacken fick inte träff på bollen och Jansson kunde rädda på nytt. Minuten därpå var Hines-Ike nära ett självmål men lyckades med nöd och näppe få bollen utanför stolpen.

Med kvarten kvar kom ÖSK för första gången efter paus nära något som kan kallas målchans. Besara fick bollen centralt en bit utanför straffområdet, la bollen tillrätta och sköt. Bollen vobblade rejält på väg mot målet men passerade ribbans överkant med någon decimeters marginal. Några minuter senare slog Omoh ett långt inlägg mot bortre ytan där bollen hittade Rogics huvud, men nicken gick inte på mål. I nästa anfall fick Rogic skottläge från en position kring straffområdesgränsen, men det hårda skottet gick rakt på Petric. Slutdelen av matchen blev ryckig med många avblåsningar och spelavbrott. Sista chansen att bryta dödläget fick Björnquist som i den första tilläggsminuten serverades bollen av inhopparen Boye och sköt. Tyvärr gick bollen utanför den bortre stolpen. Matchen slutade 0-0, vilket gör att ÖSK kan summera vårsäsongen med 19 poäng och en femteplats i tabellen.

Nu väntar uppehåll för VM innan Allsvenskan rullar vidare under juli. Första ÖSK-matchen efter uppehållet spelas söndag den 8 juli kl. 17.30. Då kommer IF Elfborg på besök till Behrn Arena.

Resultat: 0-0 (0-0)
Varningar: Rogic, Amin, Brandeborn, Gustafsson
Hörnor: 10-6
Byten IF Brommapojkarna: Omondi ut - Lahne in (64’), Söderström ut - Nilsson in (76’), Brandeborn ut - Nikolic in (85’)
Byten ÖSK: Almebäck ut - Granlund in (64’), Amin ut - Boye in (88’)
Publik: 1523
Domare: Andreas Ekberg, Mehmet Culum (ass.), Stefan Hallberg (ass.) och Jesper Ekwall (fjärde)