ÖSK fortsatt obesegrade efter jämn match mot AIK

Foto: Mikael Sundberg

I Allsvenskans fjärde omgång besökte AIK under onsdagskvällen Behrn Arena. Martin Lorentzson gav ÖSK ledningen med ett nickmål på hörna och ÖSK ledde 1-0 i paus. AIK kvitterade tidigt i andra halvlek genom Henok Goitom. Båda lagen gick för segern och skapade chanser för att avgöra, men 1-1 stod sig till slutsignalen. Lagen förlängde därmed de förlustfria sviterna i inledningen av Allsvenskan.

På ett soligt Behrn Arena ställdes under onsdagskvällen ÖSK mot AIK i Allsvenskans fjärde omgång. Axel Kjäll mönstrade samma startelva som senast i Trelleborg, medan AIK kom till spel med ett antal ändringar jämfört med derbysegern mot Djurgården i föregående omgång. AIK inledde matchen piggt och etablerade stundtals tryck ner mot ÖSK-målet, men till en början utan att skapa farliga lägen mot ett kompakt svartvitt försvar. Efter drygt tio minuter blev Sköld liggande skadad efter en duell på mittplan och linkade efter en stund av banan med lindat lår. Det blev ett tidigt ÖSK-byte med Omoh som comebackande inhoppare.

ÖSK fick bättre flyt i offensiven efter bytet och efter dryga kvarten fick Besara skottläge i ytan utanför straffområdet efter ett fint instick. Tyvärr fick han bara halvträff på bollen som rullade en bit utanför Linnérs högra stolpe. Några minuter senare slog Lorentzson ett tidigt inlägg mot Omoh som språngnickade men bollen smet utanför bortre stolpen. I den 29:e minuten fick ÖSK en hörna från vänster. Besara slog den hårt mot första stolpen där Lorentzson mötte med skallen. Nicken var hård och Linnér hann inte reagera tillräckligt snabbt. Bollen gick via AIK-målvaktens hand och in i nät till 1-0 för ÖSK.

Målet gav ÖSK ytterligare skjuts och laget gick på framåt för ytterligare mål. Igboananike stångades med AIK:s mittförsvar och vann bollen till Besara som sköt, men Jonsson fläkte sig in i bollbanan och förhindrade vad som annars såg ut som ett givet mål. Strax därpå avlossade Rogic bössan men den gången blockerade Lundström skottet. Besara följde upp med en dribbling längs kortlinjen på Kurre Hamrin-manér, men Linnér fick till slut tag på bollen. Med fem minuter kvar av halvleken stack AIK upp och skapade lagets dittills bästa chans. El Younoussi stack iväg i djupled och hittade Yasin vid bortre stolpen, men ÖSK-bekantingen drog till för hårt och missade målet från nära håll. I nästa spelmoment sköt Bahoui men Jansson läste bollbanan och räddade enkelt. ÖSK fortsatte framåt i slutskedet och skapade ytterligare två fina lägen genom Omoh och Igboananike, men det förstnämnde sköt utanför och det andra läget avstyrdes återigen i sista stund av uppoffrande försvarare i AIK. Innan domaren signalerade för paus hann AIK med att göra ett byte. El Younoussi linkade likt Sköld av planen skadad och ersattes av Stefanelli. 1-0 till ÖSK efter en fin första halvlek.

AIK inledde andra halvlek med hård press mot ÖSK och det dröjde inte länge innan gästerna fick utdelning. I den 52:a minuten slog Lundström ett fint inlägg som Goitom nickade. Bollen gick via ÖSK-spelare och in i mål till 1-1. Bara någon minut senare var AIK nära ett ledningsmål när Stefanelli rann igenom i djupled, men Jansson stod för en kvalificerad benparad. Efter tio tuffa minuter lyckades ÖSK lyfta upp spelet och skapade snabbt ett bra läge efter att Igboananike dribblat på vänstersidan. Besara fick bollen centralt och försökte skjuta, men AIK lade ytterligare en lyckad brytning till statistiken. Nästa anfall avslutade Hines-Ike med en hyfsad helvolley, men Linnér kunde bollen segla några decimeter över målburen.

I den 60:e minuten stoppade Mårtensson en kontring, tilldelades ett gult kort och AIK fick frispark strax utanför straffområdet. Bahoui stegade upp och curlade bollen över muren men även över ribban. Med drygt tjugo minuter kvar stod Omoh för en patenterad dribblingsaktion och tog sig förbi ett antal AIK:are på sin väg in i straffområdet. Han sköt sedan mitt i steget med tyvärr rakt på Linnér. Minuten därefter fick Besara på nytt skottläge efter öppnade passning från Hines-Ike, men han fick inte ren träff och Linnér räddade på nytt. I den 78:e minuten fick Besara chansen på liggande boll när Jonsson kapade djupledslöpande ÖSK-spelare och de svartvita tilldelades frispark strax utanför straffområdet. Besara fick lyft på bollen men den träffade huvudet på en av många AIK-spelare i muren.

Lagen såg allt tröttare ut och spelet sista tio blev aningen hafsigt. Med tre minuter fick Saletros läge att skjuta tre poäng till AIK men det tunga vänsterskottet gick precis utanför. På tilläggstid blev AIK:s inhoppare Stefanelli utvisad efter att ha filmat sig till ett andra gult kort. ÖSK varken hann eller orkade lyfta upp laget för en sista forcering. Matchen slutade 1-1 och båda lagen är därmed fortsatt obesegrade i Allsvenskan 2018.
AIK:s tränare Rickard Norling inledde presskonferensen efter matchen. Han började med att berömma ÖSK och konstaterade att AIK var segstartade i matchen, men är stolt över lagets sätt att växa in i och ta över matchen i början av andra halvlek.

ÖSK:s Axel Kjäll kommenterade att det var en match med två ansikten. Trots att AIK bjöd på några taktiska överraskningar tyckte han att ÖSK klarade av att anpassa sig bra och att laget i första halvlek skapade tillräckligt många lägen för att göra fler än ett mål. I andra halvlek fick laget försvara lägre men gjorde det stabilt. Avståndet till offensivt straffområdet blev dock längre vilket naturligtvis inverkade på lagets möjligheter att skapa målchanser.

Nästa match för ÖSK spelas på lördag den 21 april kl. 16.00. Då möter laget Östersunds FK på Jämtkraft Arena.

Statistik
Resultat: 1-1 (1-0)
Mål: Lorentzson (29’), Goitom (52’)
Varningar: Lorentzson, Gerzic, Stefanelli (2), Mårtensson, Jonsson, Hines-Ike
Utvisningar: Stefanelli
Hörnor: 6-7
Byten ÖSK: Sköld ut - Omoh in (12’), Igboananike ut - Boye in (85’)
Byten AIK: El Younoussi ut - Stefanelli in (45+2’), Bahoui ut - Saletros in (81’)
Publik: 8012
Domare: Andreas Ekberg, Mehmet Culum (ass.), Stefan Hallberg (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Brendan Hines-Ike
Daniel Björnquist - Johan Mårtensson - Nordin Gerzic - Filip Rogic
Victor Sköld - Kennedy Igboananike - Nahir Besara

Startelva AIK
Oscar Linnér
Robert Lundström - Per Karlsson - Robin Jansson - Rasmus Lindkvist
Ahmed Yasin - Enock Kofi Adu - Kristoffer Olsson - Nabil Bahoui
Tarik El Younoussi - Henok Goitom

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908