ÖSK-profilen Åke Granath har lämnat oss

Foto: Stig Nyström / Nerikes Allehanda

ÖSK-profilen Åke Granath har gått bort vid 86 års ålder. ÖSK Fotboll och idrottsrörelsen har sorg. Åke Granath står för en smått otrolig ideell ledarinsats i ÖSK Fotboll, i flera andra klubbar och på förbundsnivå. I ÖSK blev det sammanlagt hela 21 år som ordförande och vice ordförande, med start 1968 och slutpunkt 1999, uppdelade på flera perioder.

Ett kamikaze-uppdrag i en brytningstid för elitfotbollen där professionaliseringen ställde allt större krav på ideella ledare som skulle axla ansvaret för en växande ekonomi med allt vad det innebar av budgetering, skatteregler och jakt på nya intäktskällor. Lägg därtill på ett tungt arbetsgivaransvar och vi har en ideell ledarroll som få skulle klara av. Juristen Åke Granath klarade det i två årtionden och kunde till och med kombinera rollen med den egna kvalificerade juristkarriären, där han slutade som chefsåklagare i Örebro. Det vittnar om en högt uppdriven organisationsförmåga och arbetskapacitet.

Ibland kunde det skymta fram att han tyckte att pengarna var ett gissel och att tiden kanske sprungit ifrån honom. Men han var tydlig med att ÖSK framöver måste drivas som ett företag. Och att nostalgiläktaren ”Gamla Trä” behövde ersättas med en modern stadion. Så blev det efter många om och men, och en segdragen strid där stickor och strån rykte.

Det är nära mellan fotbollens himmel och helvete för alla inblandade. Själva nerven i fotbollsexistensen. Segern har många fäder och förlusterna är hittebarn som ledarna måste hantera. Åke levde i allt detta. Den mörkaste stunden inträffade, berättade han, i serieepilogen 1986 då ÖSK svävade mellan dåvarande division II och avgrunden division III – men klarade sig med ett nödrop. Nära-division-III-upplevelsen ledde till en uppryckning som hette duga och delvis stavades tränare Zetterlund och nya mittlåset Dahlkvist. Bara två år senare såg Åke ljuset igen; 1988 gick ÖSK upp i Allsvenskan igen efter många år i division II-exil. Och sedan belönade Olympens fotbollsgudar ordförande Åke Granath och laget med ett gyllene 90-tal då det hägrande välförtjänta guldet blev till silver sista omgången 1994. En period då ÖSK spelade en underbar fotboll och öste in mål.

Livet var till mycket stor del fotboll och åter fotboll för Åke Granath. Drivkraften var, berättade han, hans idrottsintresse. Som grabbar i allmänhet på den tiden var han en idrottsgrenarnas allätare. Han prövade på det mesta. Karropilten Åke var med om att ta hem Kronprinsens pokal i fotboll och handboll i skolans färger i början på 50-talet. Stort då! Han spelade handboll i IFK Örebro och seniorfotboll i Sköllersta IF och IFK Kumla, innan ledarkarriären inleddes.

I kontrast mot den vältaliga karriären höll han som ledare, yrkesman och människa en låg profil. Vi minns kompisen: värmevågen, humorn i ögonvrån och hans oföränderligt pojkaktiga gestalt när han dök upp på Vallen. Men också hans precision och skärpa i uppträdandet när så krävdes. Juristen glimtade till ibland. För honom var tjusningen med fotbollen kamratskapet och gemenskapen – att vara med killarna. Han var ingen bankettledare utan åkte med på reservlagsmatcher och var ständigt nere på Vallen på träningarna. Där var han i sitt esse tillsammans med kompisarna i styrelsen som Kjell, Kenneth, Sven-Arne, Lars-Gunnar, Bengt… Ett sammansvetsat team som hade Eyravallen som sitt andra hem och ÖSK-fotbollens väl och ve som sin fritid. Och säkert bjöd umgänget där på en välgörande kontrast till det dagliga slitet som åklagare där samhällets olycksbarn och elände ständigt är närvarande.

Nu är han borta och vi kan bara böja våra huvuden i respekt inför hans gestalt och storslagna ideella ledargärning – och försöka vårda hans minne när sorgen klingat av. Våra tankar går till livskamraten Barbro, barn och barnbarn.

Faktaruta
Åke Granath
Född 1931
Idrotter: Fotboll, handboll och långdistanslöpning
Ledarmeriter: 21 år som ordförande och vice ordförande för ÖSK-fotbollen; ordförande i fotbollssektionen och lagledare i IFK Örebro; ordförande i IF Heimers fotbollssektion; styrelseuppdrag i Föreningen Svensk Elitfotboll; uppdrag för Västergötlands Fotbollförbund.

Text: Dixie Ericson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908