Förlust trots stark forcering i säsongsepiLogen mot AIK

ÖSK tog under söndagen emot redan klara serietvåan AIK i Allsvenskans sista omgång. Efter en spelmässigt jämn första halvlek stod det likväl 0-2 efter två snabba mål av Obasi och Stefanelli efter en halvtimme spelad. I andra halvlek reducerade Igboananike men närmre än så kom inte ÖSK och säsongens sista matchresultat skrevs till 1-2. Därmed slutade ÖSK på en elfte plats i Allsvenskan 2017.

ÖSK inledde denna sista dag av Allsvenskan på en elfteplats i tabellen. Vid seger och en rad andra resultat som skulle gå svartvitts väg så fanns möjligheten att klättra så långt upp som till en sjundeplats. Inför denna sista omgång har dock fokus varit på att det är Patrik Haginges sista match i ÖSK-tröjan och ”Hagge” fick dagen till ära spela från start samt tackades av innan avspark. Fler svartvita som tackade för sig efter dagens match var Anton Fagerström, Logi Valgardsson, Jonathan Lundberg och Maic Sema.

Matchen inleddes med att AIK satte rejält tryck framåt men ÖSK redde ut de inledande minuterna och jobbade sig in i spelet. Efter tio minuter byggde Lorentzson upp ett anfall ute till höger och till slut nådde bollen Besara som dribblade i straffområdet innan han kom till skott. Oscar Linnér var med på noterna i AIK-målet och räddade till hörna. Lagen turades om att föra spelet och försökte hitta fram till lägen utan att lyckas särskilt ofta mot täta försvar. I den 27:e minuten fick Gerzic yta och avlossade ett hårt skott som Linnér räddade rakt ut och returen undan till en resultatlös hörna. Med halvtimmen spelade blixtrade AIK till inte bara en utan två gånger om inom loppet av två minuter. Nils-Eric Johansson spelade in ett lågt inspel från vänster som Obasi störtade fram på och stötte in 0-1 förbi en chanslös Jansson. Bortafansen hade inte ens slutat jubla innan ett identiskt inspel, fast från höger, nådde en fristående Stefanelli centralt i straffområdet och så var det plötsligt 0-2 av bara farten. Tungt. ÖSK fick ett ypperligt läge att reducera precis innan halvtid. Besara och Igboananike kom två mot en. Nahir bröt in i straffområdet och tog avslutet själv, Linnér flaxade till och tippade bollen till hörna till Kennedys stora förtret i fri yta några meter i sidled. Fler lägen än så bjöd inte den första halvleken på. 0-2 på resultattavlan.

När röken lagt sig efter att bortafansen tänt upp ett bengalhav över östra läktaren kunde den andra halvleken sparkas igång. ÖSK försökte att trycka fram laget för att få till en reducering men AIK försvarade sig stabilt och ställde om när tillfälle gavs. I den 67:e minuten slog Rogic ett fint inlägg från vänsterkanten och centralt i straffområdet dyknickade Kennedy in 1-2! Ett riktigt snyggt mål som gav välbehövlig energi till de svartvita. AIK försvarade sig dock väldigt stabilt och släppte inte till många farligheter förrän i 90:e minuten. Lorentzson dämpade ner en boll till Besara som från nära håll drog ett stenhårt skott tätt över ribban. Närmre en kvittering än så kom inte ÖSK för dagen och matchen slutade 1-2. Det innebar att ÖSK slutade den Allsvenska säsongen 2017 på en elfte plats med 36 inspelade poäng.

På presskonferensen inledde gästernas tränare Rikard Norling med att berätta att han var nöjd med AIKs inledning och den individuella skickligheten och effektiviteten de visar vid målen. I andra halvlek blev det fokus på försvarsspelet när ÖSK tryckte på. Norling hyllade även Stefan Ishizaki när han nu ska lämna AIK. Axel Kjäll ansåg att första halvlek var ganska bra mot ett väldigt bra AIK. Han insåg även att man måste sätta någon av de hundraprocentiga målchanserna som ÖSK väl hade. Mot slutet av matchen var han nöjd med sitt lags ambition att kvittera men att det kändes som om AIK hade bra koll defensivt.

Vi tackar för den här Allsvenska säsongen och vi ses igen framåt vårkanten med träningsmatcher och gruppspelet i Svenska Cupen innan Allsvenskan 2018 drar igång!

Statistik:
Resultat: 1-2 (0-2)
Mål: Obasi 30’, Stefanelli 32’, Igboananike 67’.
Hörnor: 7-5
Varningar: Gerzic, Obasi, Olsson, Igboananike, Brorsson.

Byten ÖSK: Patrik Haginge ut – Sebastian Ring in (79’), Johan Mårtensson ut – Ferhad Ayaz in (79’), Kennedy Igboananike ut – Alfred Ajdarevic in (87’).

Byten AIK: Nicolas Stefanelli ut – Simon Thern in (63’), Robert Taylor ut – Haukur Hauksson in (80’).

Publik: 6572

Domare: Jonas Eriksson, Daniel Wärnmark (ass,) Mahbod Beigi (ass), Mohammed Nablsi (fjärde).