Motståndarkollen: AFC Eskilstuna

Det är ett revanschsuget ÖSK som tar sig an AFC Eskilstuna på Behrn Arena. Vi har tagit en närmare titt på våra motståndare AFC Eskilstuna i afton.

Den allsvenska nykomlingen har haft en tung första säsong i landets högsta serie och ligger för närvarande på jumboplats med blott tolv inspelade poäng på tjugotre omgångar. En av dessa poäng, lagets första någonsin i Allsvenskan, tog man i 2-2-matchen mot våra favoriter när lagen drabbade samman i början av april. Den poängen satt dock långt inne för oss och det var en väldigt sen dubbeltunnel av Kennedy Igboananike som innebar att vi fick med oss en poäng från Tunavallen.

AFC har varit aktiva under sommaren och utöver ett tränarbyte (ÖSK-bekante Pelle Olsson fick lämna och ersattes av engelsmannen Michael Jolley i juni) har man även gjort flera förändringar på spelarfronten. Ett av de mest meriterade och spännande sommarförvärven är Taye Taiwo, vänsterbacken med meriter från klubbar som Marseille, Milan och QPR. En annan spelare man tagit på vänsterkanten är engelsmannen Andrew Fox som spelar framför Taiwo. Fox har inte samma fina CV som Taiwo men han har gjort det riktigt bra under sina sex startade matcher i Allsvenskan. Varning härmed utfärdad för ÖSK:s högerkant om att vara på sin vakt.

AFC har stått för ett par riktigt fina insatser på senare tid där kryss (med rejäl mersmak) borta mot AIK och en säker (3-1) seger hemma mot Malmö FF sticker ut. Senast gick man på en tung mina hemma mot Giffarna från Sundsvall då man föll med 1-2. Nu går ju fotbollen ut på att göra mål, och inte släppa in, så det rättvisa i Sundsvalls seger kanske inte går att säga något om. Men AFC gjorde en riktigt fin match, skapade mängder med chanser och med en någotsånär normal utdelning på chanserna hade man gjort betydligt fler mål än Omar Eddahris reducering på stopptid.

Utöver sommarförvärven så vi kan konstatera att AFC har ett knippe intressanta lirare. En av de, på förhand kanske mest intressanta, Arsenalmeriterade Emmanuel Frimpong lämnade dock klubben för någon månad sedan av privata skäl. Men det finns som sagt andra spännande spelare som långe och säkre mittbacken Ludvig Öhman-Silwerfeldt, målfarlige Mohamed Buya Turay och trygge innermitten Abdoul Razak (återinlånad från IFK Göteborg). Vi väljer också som vanligt att lyfta fram tre profiler i motståndarlaget.

2. Daniel Björnquist, 28 år, ytterback
Det går inte att skriva en artikel om AFC utan att nämna Sköllerstakillen som var ordinarie i ÖSK:s backlinje under tre och en halv säsong. Den flyfotade ytterbacken vars snabbhet är ett av hans främsta adelsmärken har gjort det riktigt bra i AFC (vilket vi inte minst såg i matchen mot ÖSK I våras) och har startat samtliga 23 matcher denna säsong.

10. Omar Eddahri, 27 år, mittfältare
Omar som gör sin tredje säsong i AFC fick inför den allsvenska premiären ta över kaptensbindeln (som tidigare säsonger satt på vår egen Filip Rogic) och han har tagit ansvaret med bravur och får ofta höga betyg och mycket beröm för sina insatser. Den offensive Eddahri utgår för det mesta från en kant men tar sig gärna, och ofta, inåt i planen för att få mer bollägo. Har stått för sex mål denna säsong (starkt av en mittfältare) och att AFC:s nummer 10 har redan tilldragit sig intresse från flera andra allsvenska klubbar.

88. Alireza Haghighi, 29 år målvakt
Den rutinerade iranske målvakten tog över mellan stolparna från Tim Erlandsson när drygt halva säsongen var spelad och har imponerat rejält. Har mycket goda reflexer, läser spelet bra och utstrålar ett skönt lugn som smittar av sig på försvaret. Det kommer att krävas något extra för att överlista Alireza ikväll.

Motståndarformen:
2017-09-18 AFC Eskilstuna-GIF Sundsvall 1-2
2017-09-09 Östersunds FK-AFC Eskilstuna 3-0
2017-08-26 AFC Eskilstuna-Hammarby IF 0-0

Tidigare möten lagen emellan:
2017-04-08: AFC Eskilstuna-Örebro SK 2-2

Så startade AFC senast:
Alireza Haghighi - Daniel Björnquist, Ludvig Öhman-Silverfeldt, Alexander Michel, Taye Taiwo - Omar Eddahri (k), Wanderson Cavalcante, Abdoul Razak, Andrew Fox - Chidi Omeje, Mohamed Buya Turay

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908