Imponerande ÖSK vände mot Malmö i Kjälls debut

Under söndagen var det dags för återstart av Allsvenskan efter landslagsuppehållet. ÖSK tog emot Malmö FF på Behrn Arena. I första halvlek var ÖSK piggast men utnyttjade inte de målchanser laget skapade. Istället tog Malmö genom Vindheim ledningen kort efter paus. ÖSK jobbade sig tillbaka och Nordin Gerzic kvitterade efter en hörna. På tilläggstid avgjorde Nahir Besara matchen som slutade 2-1 till ÖSK.

I Axel Kjälls första Allsvenska match som huvudansvarig tränare för ÖSK ställdes de svartvita under söndagen mot serieledarna Malmö FF på Behrn Arena. Malmö ställde om snabbt redan i den första matchminuten och anfallet ledde fram till att Rosenberg hittade Vindheim högt upp i straffområdet på högersidan. Högerbacken fick dock inte ordentlig träff på bollen som gick en bit utanför den första stolpen. ÖSK spelade sig fram till lagets första chans några minuter senare. Gerzic stack in bollen till Besara i ytan mellan Malmös backlinje och mittfält. Nahir vände upp och sköt, men målvakten Dahlin kunde hålla bollen trots en farlig studs. I den böljande matchinledningen följde ÖSK upp med ytterligare ett fint anfall. Gerzic lyfte en lyra ut mot vänsterflanken där Ring tog emot och skickade iväg ett inlägg mot första ytan. Rogic försökte nå bollen, men kom aningen för sent och bollen passerade hans huvud. Samma Rogic vann en stund senare en närkamp mot Lewicki nära straffområdet och slog ett hårt inlägg längs marken. I ytan framför målet befann sig Igboananike men återigen var det bara nära att ÖSK fick en touch på bollen i det avgörande momentet.

Med ungefär tio minuter kvar till paus fick Ring ånyo en ocean av yta på vänsterkanten. Hines-Ike la ut bollen och löpte i expressfart in i straffområdet. Ring tog emot och skickade in ett bra inlägg som i röran framför Dahlin nådde en omarkerad Rogic. Tyvärr blev avslutet från den bakåtlutade Rogic för tamt och Dahlin kunde enkelt rädda. Sista chansen för det före paus-pigga ÖSK fick Hines-Ike som dröjt sig kvar i straffområdet efter en frispark. Besara pricksköt inlägget mot amerikanens panna men han förmådde inte styra den vidare mot målet med tillräcklig kvalitet. Bollen gick någon decimeter över ribban och Malmö kunde andas ut. 0-0 efter första halvlek.

Malmö kom ut till andra halvlek med mer energi. Efter några minuter gick Rakip i djupled, fick bollen och avlossade ett skott som efter touch på ÖSK-ben tvingade Jansson att sträcka ut och parera till hörna. ÖSK fick undan bollen ur straffområdet men i andravågen mötte Vindheim med sträckt vrist. Skottet gick förbi alla spelare, inklusive Jansson, och in i mål för 0-1 till Malmö. ÖSK hämtade sig snabbt efter den smällen. I den 59:e minuten slog Besara en lurig högerhörna som Mårtensson sköt direkt på, men skottet täcktes precis framför målet. Två minuter senare var det äntligen slut på missarna i boxen. Besara slog en ny hörna, denna gång från vänster. Bollen gick förbi klungan av spelare och landade hos en omarkerad Gerzic. Nordin sköt direkt och bollen gick mellan benen på Dahlin. Kvitterat till 1-1.

I mitten av andra halvlek plockade Malmö ut Svanberg och satte in Bengtsson vilket medförde en övergång till ett spelsystem med tre centrala pjäser i backlinjen. Skiftet bidrog till att man fick visst stopp på ÖSK:s flödande anfallsspel. Med kvarten kvar fick gästerna frispark några meter utanför straffområdet. Rosenberg och Sarfo ställde upp vid bollen. Den sistnämnde sköt bollen över muren och i ribbans underkant men studsen var, ur ÖSK:s perspektiv, på rätt sida mållinjen. Fortsatt oavgjord ställning alltså. I den 84:e minuten fick Rakip ett nytt bra läge vid straffområdesgränsen, men Hines-Ike stod för följsamt försvarsarbete och glidtacklade undan bollen. Några minuter senare sköt Malmös mittfältare på nytt från distans, men en överraskad Jansson kunde se bollen passera över ribban. Det kändes som att Malmö låg närmast ett segermål, men någon minut in på tilläggstiden drog ÖSK:s inhoppare Omoh upp ett anfall från högersidan genom att ta sig förbi uppvaktande Malmöspelare. Bollen hamnade så småningom ut på vänstersidan hos Forsell som spelade in den i straffområdet parallellt med mållinjen. Vid första stolpen stod Besara och stötte påpassligt in bollen i mål. 2-1 till ÖSK och vild glädje framför Kubanerna på västra stå. Malmö försökte få till en slutforcering, men chanser för en kvittering utebliv. Domare Al-Hakim blåste efter tre tillagda minuter av matchen och förkunnade att ÖSK besegrat Malmö FF med 2-1.

På presskonferensen efter matchen inledde Malmö FF:s Magnus Pehrsson. Han var besviken över det sena avgörandet såväl som över Malmös insats, i vilken han upplevde att energi saknades såväl i offensiven samt defensiven. Han tyckte att Malmö stängde ÖSK:s offensiv genom övergången till trebackslinje i andra halvlek, men att gästerna ändå åkte på ännu ett baklängesmål i slutet till följd av dåliga beslut. ÖSK:s Axel Kjäll var såklart jättenöjd med tre poäng. Han berömde lagets balans i första halvlek då man effektivt stoppade upp Malmös omställningsspel. Trots den tunga starten på andra halvlek tyckte han att laget hämtade sig snabbt, fick till en kvittering och med lite tur kunde man även få till ett avgörande mål på tilläggstid. Axel berömde spelarnas sätt att ta sig an matchen såväl som träningsperioden som föregått den.

Nästa match spelar ÖSK borta mot Djurgårdens IF på Tele 2 Arena på lördag den 16 september kl. 16.00.

Resultat: 2-1 (0-0)
Mål: Vindheim (49’), Gerzic (61’), Besara (90+2’)
Varningar: Vindheim, Lorentzson, Brorsson, Valgardsson

Byten ÖSK: Sema ut - Omoh in (84’), Ring ut - Valgardsson in (85’), Gerzic ut - Forsell in (90’)

Byten Malmö FF: Svanberg ut - Bengtsson in (67’), Jeremejeff ut - Strandberg in (84’)

Publik: 7224

Domare: Mohammed Al-Hakim, Stefan Hallberg (ass.), Per Rehnlund (ass.) och Ozan Camlibel (fjärde)