Motståndarkollen: GIF Sundsvall

På söndagskvällen väntar en mycket tuff match för våra svartvita favoriter. En resa till Medelpad står på menyn och ett möte med ett lag som utkristalliserat sig till något av ett spöklag för oss.

Vi får faktiskt bläddra tämligen långt tillbaka i matcharkiven för att finna den senaste segern mot GIF Sundsvall. En härlig vårdag i 2013 var nämligen senaste gången Giffarna fick lämna ett möte med ÖSK utan poäng. I det tidiga toppmötet i Superettan stod Mohamed Saied, Alhassan Kamara och Ahmed Yasin för de svartvita målen i 3-0-viktorian. Vågar man hoppas på ett liknande resultat ikväll och att Sundsvallsspöket fördrivs för gott?

GIF Sundsvall inledde säsongen helt okej men det har gått sämre på senare tid vilket gör att Joel Cedergrens manskap ligger lite halvpyrt till då man innehar en kanske inte helt smickrande fjortonde plats i tabellen. Blott tre poängs marginal ned till Halmstad BK och nedflyttningsstrecket. Främst är det offensiven som sviktat hos Giffarna och man har blott mäktat med 15 mål framåt denna säsong. Defensivt var man ramstarka under våren men under sommar och höst har även bollarna trillat in bakom Tommy Naurin i målet och goda råd blir allt mer dyra för Cedergren & Co.

Tar man en titt på truppen så finns där en hel del duktiga spelare och det är främst i defensiven man hittar individuell skicklighet som t.ex. i frejdige högerkantsspelaren (är han back eller mittfältare?) Eric Larsson, rutinerat trygge målvakten Tommy Naurin och stabile mittbacken Marcus Danielsson. Att den senare även ligger på andra plats i den individuella skytteligan säger kanske en hel del. Mot Kalmar senast hade man 75%(!) bollinnehav men lyckades ändå förlora med 1-3.

När lagen möttes i våras på Behrn Arena vann Giffarna välförtjänt med 2-0 i en match som förrycktes en del av Damien Plessis frilägesutvisning efter en knapp timme spel. Läge för revansch nu således!

Så startade Giffarna senast:
Tommy Naurin - Marcus Danielsson Eric Björkander, Noah Sonko Sundberg - Eric Larsson,
David Batanero, Lars Krogh-Gerson, Sebastian Rajalakso - Romain Gall, Linus Hallenius, Kristinn Steindorsson

De tre senaste matcherna lagen emellan:
2017-05-17 ÖSK-GIF Sundsvall 0-2
2016-09-16 ÖSK-GIF Sundsvall 3-3
2016-04-18 GIF Sundsvall-ÖSK 3-1

Motståndarformen:
2017-08-21 GIF Sundsvall-Kalmar FF 1-3
2017-08-14 BK Häcken-GIF Sundsvall 2-0
2017-08-06 GIF Sundsvall-Östersunds FK 1-1

Tre spelare att hålla koll på i GIF Sundsvall:
9. Linus Hallenius, 28, anfallare
Frågan är hur många som tänker på just målet med stort M Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. när Hallenius namn kommer på tal.Året var 2010 och spelplatsen Södertälje när Linus (då i Hammarby) snyggt lobbade bollen över försvararen och från dålig Van-Basten vinkel volleysköt något som kom att nomineras till priset "Goal of the Year" av Fifa. Genombrottet kom något år tidigare i Sundsvallströjan och efter utflykter till Hammarby, Italien, Schweiz och Helsingborg är nu anfallaren hemma igen, redo att göra livet surt för de allsvenska försvaren. Har stått för fyra mål denna säsong varav ett i segern på Behrn Arena.

15. Marcus Danielsson, 28, försvarare
Den långe (191cm) och VSK-bördige mittförsvararen har nu kommit upp i över 140 allsvenska matcher för Giffarna och utgör en viktig och rutinerad komponent i lagets tremannaförsvar. Grymt stark i luftrummet och viktig vid fasta situationer, både framåt och bakåt. Ger alltid ett lugnt och sansat intryck på planen och något säger mig att om Marcus spelat i ett lag med större publikt- och medialt intresse hade rubrikerna och artiklarna kring den duktige mittbacken varit betydligt fler.

21. Eric Larsson, 26, ytterback/yttermittfältare
I Sundsvalls intressanta 3-4-3-uppställning har kantlöparna viktiga roller och de får inte en lugn stund. En spelare som har såväl ork som skicklighet att klara av en sådan uppgift är gästriken Eric. Gör nu sin femte säsong hos Giffarna och röner intresse från såväl större inhemska som utländska klubbar. Löper mycket på sin kant, slår fina inlägg och ger alltid 100%. En mycket spännande kantspelare helt enkelt.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908