Förlust i Axéns sista match

På söndagen spelade ÖSK på bortaplan mot GIF Sundsvall i Allsvenskans 21:a omgång. Sundsvall skapade flest chanser i första halvlek men det var mållöst i paus. Efter att Sundsvall fått en spelare utvisad tog ÖSK ledningen genom Nahir Besara, men Sundsvall vände i slutet med mål av Hallenius och Wilson. Matchen slutade 2-1.

Efter förlusten mot Hammarby IF och cupsegern mot Karlstad BK väntade under söndagen veckans tredje och sista match för ÖSK när de svartvita ställdes mot GIF Sundsvall. Matchinledningen var händelsefattig. Båda lagen slarvade i passningsspelet och ÖSK-spelarna löpte gång på gång offside bakom Sundsvalls trebackslinje. Hemmalaget skapade matchens första målchans i den elfte minuten när ÖSK tappade boll i uppspelsfasen och Hallenius spelade ut den åt vänster. Myrestam hade fritt skottläge men fick en rejäl felträff och bollen gick flera meter utanför Janssons ena stolpe. Fem minuter senare tryckte Steindorsson iväg ett skruvat skott från distans men Jansson läste bollbanan, sträckte ut och räddade. Steindorsson fick något senare ett nytt läge när han avancerade framåt mot ett passivt ÖSK-försvar men återigen stod Jansson för en fin parad på islänningens skott.

Efter en halvtimme tvingades Rogic utgå på grund av skada och Omoh ersatte på ytterpostionen. Omoh oroade Sundsvallsförsvaret en del när han utmanade och tog sig förbi på kanten, men inspelen saknade svartvit adress. Med några ynka minuter kvar till paus kom ÖSK:s första avslut på mål. Besara lyfte in en frispark i straffområdet och efter nicktouch från Brorsson uppstod visst tumult. Bollen hittade fram till Lorentzson som sköt direkt. Tyvärr stod Naurin för en reflexräddning på linjen och hindrade ÖSK från att ta ledningen. Sundsvall hann skapa en chans till före pausvilan. Ett vänsterinlägg hittade Hallenius huvud men anfallaren tajmade upphoppet fel och styrde bollen över ribban. 0-0 i paus.

Sundsvall dominerade fortsatt spelet i början av andra halvlek. Larsson hade på kort tid två farliga skott. Det första gick tätt utanför och det andra räddade en liggande Jansson med tåspetsen efter en styrning på ÖSK-ben några meter framför. ÖSK hade liksom före paus svårt att få till ett etablerat spel på offensiv planhalva och hamnade ofta i ett mönster av långbollar som Sundsvalls nickstarka mittförsvar enkelt kunde avväpna. Med en halvtimme kvar stoppade Sundsvalls mittfältare Batanero en ÖSK-kontring och fick syna det gula kortet för andra gången under dagen. Spanjoren således utvisad och ÖSK med en uppenbar chans att ta över initiativet i matchen. Det numerära överläget resulterade genast i ett utökat svartvitt bollinnehav, men passningsspelet var ofta långsamt och det decimerade Sundsvallslaget hade inga svårigheter att hinna med i defensiven. I den 70:e minuten stack Mårtensson in en passning i ytan mellan hemmalagets försvar och mittfält. Igboananike mötte och släppte den vidare bakåt med ett tillslag till Besara som fintade skott med högerfoten, vände tillbaka och avlossade skott med vänsterdojan. Bollen gick som en projektil upp i krysset bakom en chanslös Naurin till 0-1 för ÖSK. Minuten därpå var Sundsvall ytterst nära en kvittering när Myrestam avlossade ett lika hårt skott i stolpen och ut.

I den 79:e minuten stack Sundsvall upp i en kontring och bollen spelades ut till höger. Hallenius tog emot och vek inåt i banan innan han avlossade ett överraskande vänsterskott i steget. Jansson kunde bara se på när bollen gick in i det första krysset. 1-1. Bara fyra minuter därefter small det igen när Sundsvall ställde om mot ett backande ÖSK-försvar. Inhopparen Wilson drev bollen framåt och sköt mellan benen på Hines-Ike. Bollen rullade in i bortre hörnet och det var 2-1 för Sundsvall som vänt med en man mindre. ÖSK såg paralyserat ut och kom inte närmare en kvittering än en nick som Naurin räddade på mållinjen. Sundsvall vann matchen med 2-1 och minskar därmed avståndet upp till ÖSK i seriens nedre regioner.

Nu väntar ett landslagsuppehåll. Nästa match spelar ÖSK hemma mot Malmö FF söndagen den 10 september kl. 15.00.

Resultat: 2-1 (0-0)
Mål: Besara (70’), Hallenius (79’), Wilson (83’)
Varningar: Batanero, Omoh
Utvisningar: Batanero
Hörnor: 9-4
Byten GIF Sundsvall: Björkander ut - Moros Gracia in (63’), Myrestam ut - Rajalakso in (80’), Sigurdsson ut - Wilson in (80’)
Byten ÖSK: Rogic ut - Omoh in (28’), Sema ut - Sköld in (86’), Ring ut - Forsell in (86’)
Publik: 3068
Domare: Magnus Lindgren, Niclas Ivarsson (ass.), Robin Wilde (ass.) och Arian Chalak (fjärde)