Axel Kjäll ny huvudtränare för Örebro SK

Idag presenterade Örebro SK sin nya huvudtränare på en presskonferens på Behrn Arena. Örebrosonen Axel Kjäll kommer leda klubbens A-lag från och med kommande måndag.

ÖSK har under vintern genomfört en utvärderingsprocess och kartläggning för att titta på hur man ska skapa bästa möjliga förutsättningar att fortsätta utvecklas i riktning med klubbens vision som är att på sikt etablera sig på den övre halvan av tabellen och vara med och slåss om medaljer och Europaplatser.

– Vi har kartlagt vilka egenskaper och profiler som bäst stämmer överens med de mål, fokus och arbetssätt vi vill bygga på framåt. Utifrån det har vi tittat på de kandidater som vi bedömer har starka egenskaper kopplat till den strategi klubben har. Efter en rekryteringsprocess där vi både tittat på kandidater utifrån och i vår egen organisation har vi nu gjort klart med den person som vi tror mest på i rollen att fortsätta bygga ÖSK, och därför känns det väldigt roligt att kunna presentera Axel Kjäll idag, säger ÖSK:s vd Simon Åström.

Utifrån kartläggningen har man byggt en kravspec för den kommande tränaren. Åström utvecklar några av de delar som varit viktiga för klubbens beslut:

– Axel kommer från den nya generationen av tränare som är välutbildade, har en hög ambitionsnivå och en tydlig metodik med en stark struktur och analytisk förmåga. Han är bred i sin kompetens och stark inom många områden, både fotbollsmässigt, ledarskapsmässigt och strategiskt. Dessutom har han ett stort intresse av och förmåga att jobba med och utveckla talanger, något som är viktigt i vår strategi framåt. Han har varit nära vår akademi och efter sina år som både spelare och tränare i den lokala fotbollen känner han regionen väl. Med Axel behåller vi kontinuitet och kan fortsätta bygga på de bra saker teamet gjort de senaste åren, samtidigt som hans egenskaper kommer innebära utveckling inom många delar.

Axel Kjäll började spela fotboll i ÖSK redan som fyraåring och som spelare gjorde han över 50 A-lagsmatcher för klubben. De senaste fem åren har Axel varit assisterande tränare i ÖSK, först under Peo Ljungs ledning och därefter i Alexander Axéns team.

– Jag är så klart väldigt glad och stolt idag. Det är speciellt att få chansen att arbeta som huvudtränare i ett allsvenskt lag och det är speciellt att få göra det i just ÖSK. ÖSK betyder väldigt mycket för många människor och med det kommer ett stort ansvar. Det gjorde det redan i rollen som assisterande, men än mer i rollen som huvudtränare, och det är något jag ser fram emot att ta mig an, säger Axel Kjäll.

Efter att klubben tillsammans med Alexander Axén meddelat att det inte blir någon förlängning av Axéns kontrakt som löper ut efter säsongen, och i samband med att Kjäll presenterats som ny tränare meddelade ÖSK också att Kjäll kliver in i sin nya roll redan nästa vecka. Axén kommer leda laget i veckans matcher mot Karlstad i Svenska Cupen och Sundsvall i Allsvenskan. Därefter lämnar han alltså klubben.

– Klubbens ambition har varit att Axén och hans team ska leda laget hela säsongen och att den nya tränaren tar över från 2018. Utifrån att vår nya tränare redan finns i teamet har vi så klart haft en diskussion mellan mig, Axel och Alexander hur vi ska hantera hösten bäst. Vi har kommit fram till att det bästa blir att genomföra tränarbytet redan nu för att Axel och spelarna ska få så bra förutsättningar som möjligt och det blir en tydlighet framåt. Det är något som Axén varit väldigt mån om, säger Simon Åström.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908