Motståndarkollen: Jönköpings Södra

Tommy Thelin, lagkapten i J-Södra, har varit i klubben sedan 2007. En av många trotjänare i J-Södra.

På söndag väntar en tuff bortamatch mot ett mycket revanschsuget Jönköpings Södra på mycket trevliga Stadsparksvallen. Vi tar givetvis en lite extra koll på motståndet inför matchen.

Jönköping, som gör sin andra raka säsong i Allsvenskan, kommer från en mycket tung och för undertecknad överraskande förlust i Halmstad,. Slutsiffrorna skrevs till 6-1 för HBK och Jimmy Thelins mannar lär inte sakna motivation för att studsa tillbaka direkt och visa sig från sin rätta sida inför sina supportrar. Man parkerar för närvarande på en tolfte plats i tabellen men det är väldigt jämnt i botten och man har blott två poängs marginal ned till småländska kollegan från Kalmar som för närvarande innehar kvalplatsen.

En sak som man slås av när man tittar på Jönköpings trupp och som sannolikt också förklarar varför laget numera är av en god allsvensk kaliber är hur många av spelarna som varit massor av säsonger i klubben, vilket inte minst illustreras av innermittfältarna Fredrik Fendrich (2006), Daryl Smylie (2011) och Robert Gojani (2011), försvararen Joakim Karlsson (2010) och lagkaptenen och anfallaren Tommy Thelin (2007). J-Södra står för en beundransvärd kontinuitet i sin trupp.

J-Södras form är minst sagt tveksam och på de senaste senaste 11 matcherna har man bara lyckats vinna en gång, vilket var i senaste matchen på Stadsparksvallen med 1-0 då Tommy Thelin slog in matchens enda mål på straff. Det finns som sagt en hel del rutinerade spelare i hemmalaget som under sommaren också förstärkt truppen med Fredrik Olsson. Anfallaren som alltså återvänt till klubben han sköt upp i Allsvenskan 2015, då han gjorde 17 mål för J-Södra.

När lagen möttes på Behrn Arena i premiären i april vann ÖSK en jämn och spännande match med 2-1. Nahir Besara avgjorde i slutskedet av matchen sedan han rakat in sin egen straffretur. Innan dess hade Ferhad Ayaz gett ÖSK ledningen efter en kvarts spel och Daryl Smylie utjämnat i början av andra halvlek.

De tre senaste matcherna lagen emellan:
2017-04-03: Örebro SK-Jönköpings Södra IF 2-1
2016-10-27: Jönköpings Södra IF-Örebro SK 1-1
2016-04-11: Örebro SK-Jönköpings Södra IF 2-1

Motståndarformen:
2017-08-05: Halmstad BK-Jönköpings Södra IF 6-1
2017-07-29: Jönköpings Södra IF-Hammarby IF 1-0
2017-07-22: Malmö FF-Jönköpings Södra IF 2-0

Tre spelare att hålla koll på i J-Södra:

5. Fredrik Fendrich, mittfältare, 29 år
En mittfältare som spenderat i stort sett hela sin karriär i J-Södra och fanns med i truppen redan 2006 när ÖSK och J-Södra kämpade i Superettan. Oerhört nyttig som både bollvinnare och en viktig ingrediens i speluppbyggnaden. Spelar alltid med en skön auktoritet och har nästan samma symbios med mittfältskollega Robert Gojani som bröderna Sedin har i NHL och Tre kronor.

9. Tommy Thelin, anfallare, 33 år
Lagkapten, anfallare och bror till lagets duktige tränare Jimmy. Lägger inte fingrarna emellan i närkamper och både ger och tar smällar utan att gnälla. Utgår ofta från en kant och rör sig inåt i planen. En mycket duktig spelare som säkerligen fått betydligt fler positiva rubriker om han spelat i ett mer mediastarkt lag.

23. Anton Cajtoft, målvakt, 23 år
Vaktade Sveriges mål i U21-slutspelet i våras och hade förbundskaptenernas förtroende trots väldigt tuff konkurrens. Välvuxen målvakt som dominerar i luftrummet och som går en intressant framtid till mötes. Skadade sig svårt i matchen på Behrn Arena förra säsongen och glädjande kan vi konstatera att rehaben gått bra och att Anton åter vaktar målet.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908