Tredje raka krysset för ÖSK

Under lördagskvällen tog ÖSK emot IF Elfsborg i Allsvenskans artonde omgång. Johan Mårtensson gav ÖSK ledningen tidigt i matchen och Nahir Besara utökade till 2-0 på straffspark i slutet av första halvlek. Elfsborgs Jebali reducerade på straff strax efter paus och med tio minuter kvar kvitterade han. Matchen slutade 2-2, vilket innebär ÖSK:s tredje oavgjorda match i rad.

Efter två raka bortamatcher, båda med oavgjort resultat, var det återigen dags för ÖSK att stiga ut på Behrn Arena för hemmamatch i Allsvenskan. För motståndet stod IF Elfsborg som efter en stark period under sommaren förlorat de två senaste matcherna i serien. I ÖSK-elvan fick Brorsson förnyat förtroende på den ena mittbackspositionen och Valgardsson startade på vänsterbacken i avstängde Rings frånvaro. Matchens första målchans uppstod något slumpartat efter några minuters spel. Efter att en Elfsborgsförsvarare halkat fick Igboananike bollen rättvänd på vänsterkanten och satte fart ner mot straffområdet. Trots dålig vinkel tryckte han iväg ett bra högt skott som gick i första stolpen insida. Returen studsade ut till Omoh som rullade bollen vidare till Mårtensson men han blev störd och la avslutet utanför stolpen. I den åttonde minuten vann Omoh en närkamp på mittplan och avancerade framåt medan Igboananike och Besara gjorde sig passningsbara. I linje med straffområdet överstegsdribblade Omoh och fick utrymme att skjuta, men Stuhr Ellegaard stod välplacerad och parerade. I den nionde minuten skulle ÖSK ändå lyckas spräcka nollan. Mårtensson fick bollen centralt, spelade vidare mot Sema och fullföljde löpning in i straffområdet. Sema var hårt uppvaktad men lyckades ändå stöta bollen tillbaka. Fri i boxen gjorde Mårtensson inget misstag utan tryckte distinkt in 1-0 för ÖSK.

Fem minuter därefter fick Elfsborg ett ypperligt läge för kvittering med en frispark några meter utanför straffområdet. Lundevall stegade fram och curlade bollen över muren, men några decimeter utanför Janssons högre stolpe. Trots en spelmässigt jämn match var det ÖSK som dominerade i chansväg. I den 18:e minuten presenterade laget en lurig hörnvariant när Besara rullade bollen snett bakåt mot Sema som fick dubbla skottlägen. Båda blockerades dock, det andra precis framför Stuhr Ellegaard. Elfsborg hade i mitten av halvleken en period med spelmässigt övertag och kom fram med några farliga chanser. Manns överlappade först fint på högerkanten och slog ett inlägg som Olsson mötte, men direktskottet gick i ryggen på Elfsborgsspelare. Sen fick Holmén bollen strax utanför straffområdet och tid att sikta in sig, men Jansson behövde inte ingripa då skottet gick klart över ribban. ÖSK såg hela tiden sylvassa ut i kontringsspelet. Med tio minuter kvar till paus slog Omoh en utmärkt svepande lyra till djupledslöpande Igboananike, men en försvarare avvärjde i grevens tid och ÖSK fick hörna. Denna landade vid Brorssons fötter men återigen stod Elfsborgsförsvarare i vägen och förhindrade ett baklängesmål. Matchklockan tickade taktfast på mot halvtid och det såg ut att bli med en uddamålsledning för ÖSK. I den 45:e minuten uppstod dock en handssituation när Omoh tog sig in i straffområdet. Domaren blåste i pipan och signalerade för straffspark. Besara la upp bollen och sparkade hur säkert som helst in 2-0. Elfsborg var under den återstående tilläggstiden på väg igenom för en reducering, men ÖSK fick med viss tur undan bollen och gick ut till omklädningsrummet med en rättvis ledning.

I den 48:e minuten sög Jebali ned en långboll långt upp i vänstra hörnet och rullade den till Lundevall. Den kvicka yttern vandrade inåt i banan, blev omkullsprungen av Omoh och domaren pekade återigen mot straffpunkten. Jebali klev fram och rullade bollen intill Janssons högre stolpe. 2-1. Elfsborg fick energi av målet och flyttade fram positionerna, men ÖSK spelade sig gång på gång förbi gästernas mittfält och kom rättvända i omställningar. Besara hittade fram med en djupledspassning till Igboananike som påminde om situationen vid kvitteringsmålet mot Häcken senast, men denna gång gick Kennedys chipp i burgaveln. Gustavsson fick sen en chans att kvittera efter ett inspel från höger, men avslutet blev väldigt löst och Jansson kunde boxa bort bollen. Jebali var därefter väldigt nära ett andra mål för kvällen när han la bollen tillrätta och curlade mot bortre stolpen. Jansson slängde sig men bollen passerade på utsidan av virket. Med en halvtimme kvar nickskarvade Lorentzson en vänsterhörna, men Stuhr Ellegaard stod för en reflexräddning som hindrade nätmaskorna från påhälsning.

ÖSK sjönk allt djupare i försvarsspelet och anfallen blev allt kortare. I den 81:a minuten slog Lundqvist ett långt vänsterinlägg som landade hos Gustavsson men rullade vidare till Jebali. Han tryckte av direkt och bollen gick som en projektil in i det bortre hörnet till 2-2. Med tio minuter kvar att spela såg båda lagen ut att vilja gå för tre poäng och Axén genomförde tre byten i slutskedet med hopp om att få in ny energi i ett ÖSK som såg rätt så tröttkört ut. Bästa chansen för ÖSK att återta ledningen fick Besara efter en snabb frispark. Han kom rättvänd med bollen några meter utanför straffområdet och sköt med vänsterfoten. Skottet var hårt men gick tyvärr strax utanför den högra stolpen. På tilläggstid var Elfsborg istället nära att avgöra två gånger om, men Nilsson nickade utanför och Jansson räddade sen ett vobblande distansskott från Lundevall. Domaren blåste av matchen med 2-2 på resultattavlan.

Elfsborgs tränare Magnus Haglund inledde på presskonferensen med att konstatera att ÖSK är duktiga på det böljande spel som karaktäriserade den första halvleken. Han tyckte att Elfsborg slarvade mycket i passningsspelet före paus, men att halvtidsdiskussionen med nyckelord som tålamod och noggrannhet fick effekt. Han var mycket nöjd med lagets insats och moral efter paus, som var nära att resultera i en fullbordad vändning och tre poäng till Boråslaget. ÖSK:s Alexander Axén kommenterade att hemmalagets första halvlek var aggressiv och kompakt vilket låste ett offensivt skickligt Elfsborg. Han tyckte att slarvigt försvarsspel låg bakom reduceringsmålet, men att ÖSK ändå hade bra kontroll på matchen och chanser att avgöra fram tills kvitteringsmålet då Elfsborg tog över och var närmast segern.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 13 augusti. Då väntar möte mot Jönköpings Södra på bortaplan. Matchen på Stadsparksvallen börjar kl. 17.30.

Resultat: 2-2 (2-0)
Mål: Mårtensson (9’), Besara (straff 45’), Jebali (straff 49’, 81’)
Varningar: Holmén, Manns, Olsson
Hörnor: 10-3
Byten ÖSK: Omoh ut - Rogic in (80’), Lorentzson ut - Haginge in (85’), Mårtensson ut - Sköld in (89’)
Byten IF Elfsborg: Jönsson ut - Horn (39’), Bajrami ut - Nilsson in (66’), Olsson ut - Prodell (75’)
Publik: 6223
Domare: Andreas Ekberg, Fredrik Klyver (ass.), Johan Thalin (ass.) och Jesper Ekwall (fjärde)