Motståndarkollen: IF Elfsborg

Efter två tuffa, men skönt poänggivande, matcher i Göteborg mot IFK och BK Häcken är det äntligen dags för hemmamatch igen. Ytterligare en gång är det ett lag från väst som står för motståndet på Behrn Arena då tabellsjuan IF Elfsborg kommer på besök.

Det gulsvarta motståndet från Borås ligger fast förankrade i mitten på tabellen och är tre poäng före våra svartvita favoriter. Så seger på lördagskvällen (avspark klockan 18:00) vore oerhört välkommet och skulle utjämna poängförhållandet mellan lagen. Elfsborg har dock en rejäl fördel i målskillnad (+5 jämfört med ÖSK:s -5) så att passera Boråslaget blir tufft. Men vi har fått njuta av en del sköna ÖSK-segrar de senaste åren som t.ex. 5-2 i oktober 2014 (hattrick av 'Crespo'), 4-2 i september 2015 (hattrick av Broberg) och även om förra säsongens seger på Behrn Arena inte var lika stor (1-0) så var den icke desto mindre skön eftersom Erik Moberg avgjorde mötet med en nick i slutsekunderna.

Elfsborgs säsong har, kanske inte helt olik vår egna, varit lite upp och ned. Man kommer till dagens match med två raka förluster (mot Hammarby borta respektive Sirius hemma) och man lär vara rejält taggade för att undvika ytterligare ett nederlag. Innan dess hade man två fina segrar mot just Hammarby (3-0) och Norrköping (3-1) så det är som sagt lite svårt att avgöra var Magnus Haglund manskap står och svårtippade är ett epitet som kan fästas på fler lag än ÖSK.

Att man har ett finfin trupp råder det dock inga tvivel om. Spelare som den rutinerade målvakten (många håller honom som seriens bäste) och lagkaptenen Kevin Stuhr Ellegard, offensive ytterbacken Adam Lundqvist och hårtjobbande anfallaren Per Frick är bara några spelare att se upp med för de svartvita med på lördagskvällen. Men de två spelarna undertecknad har imponerats mest av denna säsong är den unge centrale mittfältsdynamon Simon Olsson samt den poängplockande (4 mål och 7 assist) rivige yttern Simon Lundevall.

När lagen möttes i våras i Borås vann hemmalaget tämligen komfortabelt med 3-0 efter mål av Viktor Prodell, Joacim Nilsson och Simon Lundevall. Dags för svartvit revansch nu alltså.

De tre senaste matcherna lagen emllan:
2017-04-20 Elfsborg-ÖSK 3-0
2016-11-06 Elfsborg-ÖSK 2-1
2016-05-15 ÖSK-Elfsborg 1-0

Motståndarformen:
2017-07-29 Elfsborg-Sirius 0-2
2017-07-24 Hammarby-Elfsborg 2-1
2017-07-17 Elfsborg-Hammarby 3-0

Tre spelare att hålla koll på i Elfsborg
7. Daniel Gustavsson, yttermittfältare, 26 år
Den kvicke yttermittfältaren är ingen obekant spelare för oss ÖSK-fans då han spenderade tre säsonger i den svartvita dressen och passade perfekt i in Axéns modell på vänsterkanten med sin snabbhet. I Elfsborg har han mestadels fått spela till höger och gör det väldigt bra. Fyra mål från 'DG' denna säsong är en målskörd han gärna får vänta med att utöka.

10. Simon Lundevall, yttermittfältare, 28 år
På den andra kanten i Elfsborg huserar en av allsvenskan kanske främsta offensiva krafter som har allt som krävs av en mordern ytter. Med teknik, snabbhet och känslig högerfot krävs det att ÖSK:s försvar inte lämnar Lundevall obevakad för en sekund och ger honom tid och yta att operera, det kan straffa sig illa kvickt.

18. Simon Olsson, innermittfältare, 19 år
Förra säsongen startade Simon fyra matcher på Boråslagets mittfält. I år är han den allra mest givna spelaren för Magnus Haglund och trots extremt tufft konkurrens har denna lika kloke som unge mittfältsdynamo startat varje match denna säsong. Visar prov på sin goda spelförståelse varje gång han träder in på en allsvensk plan och står för ett lugn och trygghet med bollen som är lätt att imponeras av, speciellt med tanke på att Simon inte är fyllda 20 ännu.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908