Fenomenal halvlek sänkte Göteborg

ÖSK tog under söndagseftermiddagen emot IFK Göteborg på ett regnigt Behrn Arena. Spelet värmde däremot något enormt och efter 45 minuter stod det 4-0 efter hat-trick av Besara och ett mål av Gerzic. I andra halvlek ryckte Göteborg upp sig och gjorde två reduceringsmål via Boo Wiklander och Salomonsson men närmre än så kom inte gästerna och tre svartvita poäng in på kontot.

ÖSK kom till start utan avstängde Michael Omoh, lösningen blev in med Logi Valgardsson på vänsterkanten och Maic Sema fick ta plats ute till höger. Glädjande var att Kennedy Igboananike och Filip Rogic åter var tillgängliga för spel igen efter skadeuppehåll (inledde på bänken).

Det var hemmalaget som fick en kanonchans att ta ledningen redan efter 3 minuter. Sköld frispelades i snäv vinkel i straffområdet, från nära håll valde han att ta avslut själv. Skottet gick dessvärre utanför första stolpen. ÖSK fortsatte anfalla och skapade två hörnor på kort tid, dessvärre ofarliga. Men i den tionde minuten kom en långboll mot Mårtensson som han vackert nickskarvade fram till en fri Besara. Nahir tog ner bollen fint, lade upp den för vänstern och rullade nästan retligt kyligt bollen längs marken förbi en utrusande Dahlberg. 1-0 till ÖSK. Det här var inledningen på bästa halvleken publiken på Behrn Arena beskådat på länge. I den 17:e minuten rullade bollen fritt ut i skottsektorn några meter utanför straffområdet. Gerzic löpte fram och tryckte iväg ett kraftfullt skott som fick lite extra fart i det våta gräset och satt klockrent lågt i bortre hörnet. 2-0 ÖSK. Publiken hann knappt jubla klart innan 3-0 kom. Sema tog sig fram på högerkanten och slog in ett hårt inspel mot framstormande Sköld. Dahlberg hann ut och peta till bollen men den hamnade rätt i gapet för Besara som hann först och kunde panga in 3-0 i öppet mål. Gästernas spelare såg smått chockade ut och ÖSK bara fortsatte att gasa på framåt.

I den 27:e minuten frispelades Sema centralt. Men denna gång gjorde Dahlberg en vass räddning. Men i den 35:e minuten var det dags för måljubel igen. Efter ett något tursam snedspark från Eriksson gick bollen fram till stekhete Besara. ÖSKs nr 10 avancerade in i straffområdet från vänsterläge och använde högerfoten för att lirka in bollen i bortre hörnet efter skott mellan benen på sin försvarare. Ett elegant fint avslut och målet innebar Nahirs tredje för dagen, urstarkt. Göteborgspelarna var helt ur balans och drog på sig några frustrationskort mot slutet av halvleken. Domare Pandzic blåste av efter första 45 med 4-0 på resultattavlan.

IFK Göteborg gjorde två byten inför andra halvlek för att försöka väcka laget, Boman och Rogne in. Under inledningen av halvleken tog Göteborg tag i spelet som det jagande lag de var. De skapade inga farligheter förrän med timmen spelad. Hysén sköt en frispark som Jansson räddade till hörna. Hörnan slogs mot Eriksson på bortre stolpen och han nickade in den mot mål där Rogne krigade fram bollen till mittback Boo Wiklanders fot och 4-1 var ett faktum. Målet gav energi till gästerna som fick ytterligare luft under vingarna några minuter senare. Boman nickade fram en boll mot Hysén i straffområdet, Jansson kom fel ut och rev ner Göteborgsanfallaren. Emil Salomonsson tog hand om straffen och slog säkert in den till vänster om Oscar, 4-2. Axén agerade från bänken och gjorde på kort tid två byten (Gerzic/Sköld ut och Rogic/Igboananike in). Göteborg fortsatte att trycka på framåt för ytterligare reducering och ÖSK hade svårt att etablera något eget spel. Sista kvarten blev ett krigande från ÖSK och Göteborgs tryck mattades ju längre matchklockan tickade. Det blev aldrig riktigt spännande i slutet utan ÖSK kunde hålla undan och ta tre sköna poäng.

På presskonferensen inledde gästernas tränare Jörgen Lennartsson med att gratulera Axén och ÖSK till en bra seger. Samtidigt bad han om ursäkt till de Blåvita fansen för insatsen. Han tyckte att sitt lag repade sig i andra halvlek och skapade lite nerv i och med 4-2 målet men att Örebro var starka i slutet och spelade av matchen säkert. Axén var såklart mycket nöjd med första halvlek som han beskrev som fantastisk med bra löpningar och bra passningar. Han tryckte även på det mentala i fotbollen och vad som sker vid 4-1 och 4-2. Axén avslutade med att hylla Besara lite extra som gör en grym insats idag, ”han är på internationell nivå”.

Nästa match för ÖSK spelas kommande söndag den 23 juli kl. 17.30. Då vänder serien och ÖSK reser till Gamla Ullevi för möte med IFK Göteborg igen.

Statistik:
Resultat: 4-2 (4-0)
Mål: Besara 10’, Gerzic 17’, Besara 22’, Besara 35’, Boo Wiklander 60’, Salomonsson (straff) 66’.
Hörnor: 7-5
Varningar: Bjärsmyr, Eriksson, Albaek, Rogne, Sema, Omarsson, Besara, Naah, Boo Wiklander.

Byten ÖSK: Nordin Gerzic ut – Filip Rogic in (68’), Victor Sköld ut – Kennedy Igboananike in (69’), Logi Valgardsson ut – Divine Naah in (77’).

Byten Göteborg: Mikkel Diskerud ut – Thomas Rogne in (46’), Henrik Björdal ut – Mikael Boman in (46’), Emil Salomonsson ut – Elias Már Omarsson in (83’).

Publik: 6049

Domare: Bojan Pandzic, Tobias Wärn (ass,) Joakim Amri Nilsson (ass), Kastriot Gerxhaliu (fjärde).

Startelva ÖSK:
Oscar Jansson
Martin Lorentzson – Michael Almebäck – Brendan Hines-Ike – Sebastian Ring
Maic Sema – Johan Mårtensson – Nordin Gerzic – Logi Valgardsson
Victor Sköld – Nahir Besara

Startelva IFK Göteborg:
Pontus Dahlberg
Emil Salomonsson – Mattias Bjärsmyr – David Boo Wiklander – Sebastian Eriksson
Mikkel Diskerud – August Erlingmark – Mads Albaek – Henrik Björdal
Sören Rieks – Tobias Hysén

Text: Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908