Sema matchvinnare i andra raka segern

Under lördagseftermiddagen avslutade ÖSK vårsäsongen i och med mötet med Kalmar FF på Guldfågeln Arena i Allsvenskans tolfte omgång. Det var mållöst i paus efter en jämn första halvlek. Med ungefär tio minuter kvar tog inhopparen Maic Sema emot en passning från Nahir Besara och gjorde 0-1 till ÖSK. De svartvita höll ledningen under slutminuterna och kunde därmed inkassera säsongens första bortaseger.

Efter den viktiga segern mot Sirius senast väntade under lördagen ännu en viktig match för ÖSK när FF från Kalmar väntade. ÖSK skapade matchens första målchans redan i den andra minuten efter fint kombinationsspel centralt. Mårtensson fick bollen några meter utanför straffområdet och avlossade ett lurigt studsande skott som målvakten tippade undan. De svartvita satte rejäl press mot Kalmar och skakade fram flertalet hörnor under matchinledningen. Närmast att spräcka nollan var Naah som avlossade ett farligt skott i en andravåg, men bollen styrdes precis utanför högra stolpen. Även Besara nosade på ett mål efter en fin aktion när han tog sig in i straffområdet, men även den gången touchade skottet på ett småländskt ben och rullade ut till hörna. Efter en dryg kvart skapade Kalmar lagets första chans. Victor Elm nickskarvade en frispark men ingen rödvit spelare fick träff på bollen i ytan framför Jansson. I den 21:a minuten hittade en Kalmarhörna fram till Ismael nära straffområdesgränsen. Brassen tog sig med både tur och skicklighet förbi två ÖSK-spelare och avlossade ett tungt skott. Jansson läste dock bollbanan och räddade med handen.

Andra delen av första halvlek var mer chansfattig. Matchbilden präglades av mycket kamp med många frisparkar och slarvigt passningsspel. De flesta offensiva initiativen kom till i samband med hörnor och precis före paus var hemmalaget nära ett ledningsmål. Hallberg fångade upp en misslyckad rensning från Besara, men han sköt över från nära håll. 0-0 på resultattavlan efter 45 minuter.

Kalmar skapade en fin chans några minuter efter paus när David Elm nickade ner bollen till Ingelsson men Lorentzson fläkte sig och parerade snyggt till hörna. Några minuter senare slog Gerzic in en hård frispark som Besara så när fick huvudet på. Bollen studsade istället ut till Omoh som sköt på volley men bollen gick meter utanför stolpen. Drygt tio minuter in på andra halvlek kombinationsspelade ÖSK snyggt i ytan framför straffområdet och Omoh spelade in bollen från höger, men en smart positionerad Naah fick inte träff på bollen. Det fick inte heller Mårtensson i nästa anfall, som i en fri yta utanför straffområdet skickade iväg en strumprullare.

Efter en lång händelsefattig period tog Mårtensson med ungefär 20 minuter kvar emot en passning från Gerzic och fick iväg ett bättre skott, men en Kalmarförsvarare täckte till hörna. I den 80:e minuten vände Igboananike ut och in på försvarsspelare och skapade sig utrymme för ett skott med vänsterfoten. Tyvärr utanför som så många andra ÖSK-skott. Två minuter därefter avlossade Kalmars inhoppare Eid ett skott som ställde Jansson, men passerade några decimeter utanför vänsterstolpen. I den 83:e minuten rullade Gerzic en frispark snabbt till Besara som från vänstersidan slog ett inlägg mot bortre stolpen. Inbytte Sema plockade ned bollen, trixade sig skickligt förbi två försvarare och avslutade med ett lägga upp bollen i nättaket bakom Hägg-Johansson. Årets första mål för 2016 års svartvita skyttekung och 0-1 till ÖSK. Kalmar tvingades gå framåt i jakt på en kvittering och fick ett utmärkt läge med två minuter kvar av ordinarie tid i form av en frispark några meter utanför straffområdet. Romario slog bollen över muren men Jansson sträckte ut och fick fingrarna på bollen innan den hann passera mållinjen. Hörnan blev resultatlös och ÖSK spelade sen av de återstående fyra tilläggsminuterna med bravur. Domaren blåste av matchen och ÖSK tog därmed säsongens första bortaseger, lika skön som viktig, och kan summera våren med 15 poäng på tolv matcher.

Nästa match för ÖSK spelas söndagen den 2 juli kl. 17.30. Då kommer IFK Norrköping på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 0-1 (0-0)
Mål: Sema (83’)
Hörnor: 11-8

Byten Kalmar FF: V. Elm ut – Papa Diouf (33’), D. Elm ut – Söderqvist in (72’), Ismael ut - Eid in (78’)

Byten ÖSK: Omoh ut – Sema in (65’), Naah ut – Sköld in (70’), Besara ut – Rogic in (87’)

Publik: 4699

Domare: Kaspar Sjöberg, Daniel Gustavsson (ass.), Tobias Wärn (ass.), Adi Aganovic (fjärde)

Startelva Kalmar FF
Lucas Hägg-Johansson
Marko Biskupovic – Victor Elm – Marcus Thorbjörnsson
Emin Nouri – Ismael Silva Lima – Melker Hallberg – Stefan Larsson
Romário – David Elm – Svante Ingelsson

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson – Michael Almebäck – Brendan Hines-Ike – Logi Valgardsson
Michael Omoh – Nordin Gerzic – Johan Mårtensson – Nahir Besara
Kennedy Igboananike – Divine Naah

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908