Motståndarkoll: Kalmar FF

Den sista matchen innan säsongens sommaruppehåll spelas borta mot Kalmar FF. Det småländska laget som är mest känt för sina brassar och sina Elm-bröder. I år har laget dock inte startat Allsvenskan särskilt bra och inför matchen ligger Kalmar endast på kvalplats i tabellen.

Kalmar FF hade svårt att etablera sig i den svenska elitfotbollen under starten av 2000-talet och när de väl var uppe i Allsvenskan 1999 och 2002 åkte de ur direkt. Först 2004 lyckades laget stabilisera sig och förbli Allsvenskt i mer än ett år. Då startades ”Brasilien-spåret” där flera brassar, både etablerade och okända, värvades in under de kommande åren. Bland de mest kända finns Cesar Santin, Ari da Silva Ferreira och Fabio Augusto. Denna inriktning finns fortfarande kvar även om den är mindre uttalad numera. I årets trupp finns två brassar, Romario Pereira Sipiao och Ismael Silva Lima.

I den lilla orten Broakulla föddes under 1980-talet tre bröder med efternamnet Elm; David, Viktor och Rasmus. De tre bröderna växte upp och var tre bidragande orsaker till att Kalmar FF kunde ta sitt första SM-guld någonsin 2008. Samtliga tre har efteråt spelat i större, utländska klubbar, David i Fulham, Viktor i Heerenveen och AZ Alkmaar, och Rasmus i AZ Alkmaar och CSKA Moskva. I år är de alla tillbaka i Kalmar FF och ska leda laget i Allsvenskan. Än så länge har det dock inte varit någon lycka och Kalmar har hittills endast vunnit två matcher efter elva omgångar. David och Viktor Elm har fått mycket speltid medan Rasmus har fortsatta problem med skador och bara deltagit i tre matcher.

Statistik 2016
Placering:
6:a i Allsvenskan med 44 poäng
Resultatrad: 12 vinster, 8 oavgjorda, 10 förluster, målskillnad 45-40
Resultatrad hemmamatcher: 7 vinster, 4 oavgjorda, 4 förluster, målskillnad 25-17
Noterbara resultat: 19 maj, Djurgårdens IF – Kalmar FF 0-3

Statistik 2017 (efter 11 matcher)
Placering:
14:e i Allsvenskan med 8 poäng
Resultatrad: 2 vinster, 2 oavgjorda, 7 förluster, målskillnad 9-20
Resultatrad hemmamatcher: 2 vinster, 1 oavgjorda, 3 förluster, målskillnad 7-9
Noterbara resultat: 27 maj, Kalmar FF – GIF Sundsvall 3-0

Spelare som utmärkte sig 2016:
Marcus Antonsson, anfallare, 10 mål
Romario Pereira Sipiao, mittfältare, 7 mål & 5 assist

Noterbara nyförvärv:
Melker Hallberg, mittfältare från Udinese (lån)

Noterbara spelarförluster:
Johan Ramhorn, Åtvidaberg (lån)
Sebastian Ramhorn, Åtvidaberg
Henri Anier, Inverness
Måns Olström, Berga
Pontus Fredriksson, Skövde AIK
Lumala Abdu, Varberg (lån)
Sebastian Starke Hedlund, Varberg (lån)

3 spelare att se upp med 2017:
6. Rasmus Elm
Den yngste av de välkända Elm-bröderna men även den mest meriterade. Slog igenom stort när han, tillsammans med sina två bröder ledde Kalmar till det sensationella SM-guldet 2008. Utlandskarriären i AZ Alkmaar och CSKA Moskva präglades av skador och sjukdomar och nu är Rasmus tillbaka i Kalmar för att få tillbaka spelglädjen.

19. Melker Hallberg
Supertalangen Melker Hallberg lämnade Kalmar sommaren 2014 som 18-åring för Udinese i Italien. Melker hade då varit ordinarie i Kalmar i ett och ett halvt år. Inte lyckats ta sig fram i Italien och är nu tillbaka i Kalmar på lån, fortfarande endast 21 år gammal.

29. Romario Pereira Sipiao
En av få ljusglimtar hos Kalmar denna säsong har varit brassen Romario. Mittfältaren som kom till Kalmar 2013 har varit härföraren på Kalmars mittfält och stått för 4 mål hittills i ett lag som enbart gjort 9 mål totalt.

Möten 2016:
Två möten mellan Kalmar FF och Örebro SK spelades 2016, bägge i Allsvenskan. Första matchen spelades 2:a maj på Guldfågeln Arena i Kalmar och trots ÖSK-ledning två gånger om, först 0-1 genom Daniel Gustavsson och sen 1-2 av Maic Sema, var det hemmalaget som tog alla poäng. Detta efter att fjolårets skyttekung i Kalmar Marcus Antonsson avgjort i 86:e minuten.

ÖSK fick revansch när smålänningarna kom till Behrn Arena den 16:e oktober. Då var det Kalmar som tog ledningen men ÖSK som vände. Kvitteringen gjordes av Nordin Gerzic och efter att Kalmar fått en utvisning kunde Victor Sköld avgöra matchen till 2-1 i minut 79.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908