Motståndarkoll: IK Sirius

Omgång elva är här och ÖSK:s motstånd under måndagen är, precis som senaste matchen, nykomlingar från Superettan. Denna gång är det Superettan-vinnarna IK Sirius från Uppsala som är motståndare. Ett lag som hittills gått mycket bra i Allsvenskan och visat sig oerhört svårslagna och har efter tio matcher endast förlorat mot AIK (0-1) och IFK Göteborg (0-2).

Under många år i början av 2000-talet var Sirius ett lag som pendlade mellan de svenska andra- och tredjedivisionerna. 2012, efter att ha spelat 2 raka säsonger i Division 1 Norra genomfördes en storsatsning. Nu skulle Sirius upp och de skulle stanna uppe. Spelet hackade betänkligt under säsongen men inför den sista omgången räckte det med oavgjort mot Östersunds FK för att säkra seriesegern och uppflyttning. Östersund vann med 0-1.

Så 2013 var Sirius fortfarande kvar i Division 1 Norra men laget de hade till förfogande var byggt för spel i Superettan, och det märktes. Efter tre år av missade chanser säkrades seriesegern 2013 redan med 5 omgångar kvar. Sirius avslutade säsongen med 21 vinster, 5 oavgjorda och 0 förluster och tog äntligen steget upp till Superettan. I Superettan spenderade man 3 år. Första året blev Sirius 6:a, andra året 3:a där man förlorade mot Falkenberg i kvalet till Allsvenskan, och det tredje året vann man Superettan. Noterbart är att Sirius inte värvat ihop något superlag under denna tid utan faktum är att 7 spelare från Division 1 2013 är kvar i dagens trupp; Oscar Pehrsson, Moses Ogbu, Ian Sirelius, Christer Gustafsson, Kim Skoglund, Karl Larsson och Ante Björkebaum.

Statistik 2016
Placering:
1:a i Superettan med 61 poäng
Resultatrad: 18 vinster, 7 oavgjorda, 5 förluster, målskillnad 54-23
Resultatrad bortamatcher: 8 vinster, 3 oavgjorda, 4 förluster, målskillnad 19-9
Noterbara resultat: 21 maj, IK Sirius – Degerfors IF 6-0

Statistik 2017 (efter 10 omgångar)
Placering:
5:a i Allsvenskan med 16 poäng
Resultatrad: 4 vinster, 4 oavgjorda, 2 förluster, målskillnad 15-8
Resultatrad bortamatcher: 2 vinster, 2 oavgjorda, 1 förluster, målskillnad 6-3
Noterbara resultat: 14 maj, IK Sirius – IF Elfsborg 4-1


Spelare som utmärkte sig 2016:
Dragan Kapcevic, anfallare, 14 mål
Ante Björkebaum, anfallare, 10 mål
Kingsley Sarfo, mittfältare, 9 assist

Noterbara nyförvärv:
Daniel Jarl, back från AFC Eskilstuna
Josh Wicks, målvakt från AFC Eskilstuna
Philip Haglund, mittfältare från Hammarby
Stefano Vecchia, anfallare från Brommapojkarna
Johan Eiswohld, back från Ängelholm
Diego Montiel, mittfältare från Dalkurd
Moses Ogbu, anfallare från Jönköping.

Noterbara spelarförluster:
Patrick Hopkins, fri transfer
Karim Fegrouch, fri transfer
Gustaf Thörn, Sandviken
Benny Lekström, fri transfer

3 spelare att se upp med 2017:
4. Oscar Pehrsson
Mittbacken Oscar Pehrsson är en av sju spelare som varit med på IK Sirius resa från Division 1 till Allsvenskan. Värvades från Västerås SK som en ledande mittback i Division 1 år 2013 och är nu ordinarie i Allsvenskan med samma lag.

17. Kingsley Sarfo
22-åringen från Ghana var en av de ledande spelarna när Sirius vann Superettan 2016. I Allsvenskan har han hittills varit än mer dominant och utvecklats till Sirius fixstjärna. Gjort 3 mål och 4 assist hittills.

90. Moses Ogbu
Moses Ogbu kom till Sirius redan 2010 och har sedan dess varit en stor publikfavorit. Med sin fart och skicklighet en mot en har han utvecklats i takt med Sirius framfart i seriesystemet. Gjorde en halv säsong i Jönköpings Södra 2016 men speltiden uteblev och han är nu tillbaka i Uppsalas bästa fotbollslag.

Möten 2016:
IK Sirius är nykomlingar i Allsvenskan och således spelades inga matcher mellan ÖSK och Sirius 2016.

Möte 2017:
2017 spelades den absolut första träningsmatchen för ÖSK:s del mot just IK Sirius. Den 22 januari på ett fryskallt Behrn Arena vann Sirius träningsmatchen med 2-4. ÖSK:s mål gjordes då av U19-spelarna Adam Bark och Kevin Johansson.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908