Motståndarkoll: Halmstads BK

I Allsvenskans tionde omgång ställs ÖSK mot Halmstads BK på Örjans Vall. Halmstad är en av tre nykomlingar i Allsvenskan i år. De tog sig till Allsvenskan genom en tredjeplats i Superettan och vinst i kvalet mot Helsingborgs IF. Den första matchen i dubbelmötet spelades på Örjans vall och slutade 1-1. Det var på Olympia i Helsingborg, där andra matchen spelades som det verkliga dramat ägde rum. Jordan Larsson gjorde 1-0 till skåningarna och många trodde matchen var avgjord. Halmstad reste sig dock och tre minuter senare var kom kvitteringen på straff. Marcus Mathisen var det som slog straffen säkert i mål och samma spelare skulle på övertid av matchen även skuta in 1-2 till Halmstad som då säkrade avancemanget till Allsvenskan.

Halmstads BK har ett av de yngsta lagen i årets Allsvenska och den stora fixstjärnan i laget, Sead Haksabanovic är född 1999. Mycket av snacket kring Halmstad handlar om just Sead Haksabanovic. Redan inför säsongen fanns rykten om att flera storklubbar utanför Sverige ville köpa den talangfulla yttern men istället valde han att förlänga sitt kontrakt. Till stor lycka för klubben så klart som har sagt att de förväntar sig en minst lika stor övergångssumma för Haksabanovic som när de sålde Fredrik Ljungberg till Arsenal för 40 miljoner 1998. I övrigt är det få rutinerade allsvenska spelare i Halmstads trupp 2017 och tränaren Janne Jönsson kommer ha ett tufft jobb att behålla laget i Allsvenskan. Hittills har laget skrapat ihop fem poäng på nio matcher och har på de senaste fem matcherna förlorat samtliga.

Statistik 2016
Placering:
3:a i Superettan med 54 poäng
Resultatrad: 16 vinster, 6 oavgjorda, 8 förluster, målskillnad 43-28
Resultatrad hemmamatcher: 9 vinster, 3 oavgjorda, 3 förluster, målskillnad 24-10
Noterbara resultat: 21 maj, Halmstads BK – IFK Värnamo 5-2

Spelare som utmärkte sig 2016:
Alexander Ruud Tveter, anfallare, 13 mål & 7 assist
Fredrik Olsson, anfallare, 11 mål
Sead Haksabanovic, mittfältare, 8 mål & 7 assist

Noterbara nyförvärv:
Kosuke Kinoshita, anfallare från Homburg
Nikolai Alho, mittfältare från HJK Helsingfors
Malkolm Nilsson, målvakt från Öster
Aboubakar Keita, mittfältare från FC Köpenhamn (lån)

Noterbara spelarförluster:
Kristoffer Fagercrantz, slutat
Stojan Lukic, Örgryte
Adrian Hallsö, Halmia
Antonio Rojas, Kristianstad
Rasmus Wiedesheim-Paul, Landskrona

3 spelare att se upp med 2017:
6. Marcus Mathisen
Marcus Mathisen var spelaren som säkrade Halmstads återkomst till Allsvenskan genom att sensationellt göra två mål i slutet av kvalmatchen mot Helsingborg. Den danske mittbacken har hittills startat samtliga matcher för Halmstad i årets Allsvenska.

9. Alexander Ruud Tveter
Norrmannen Alexander Ruud Tveter kom till Halmstad inför 2016 och blev en succé i Superettan. 13 mål och 7 assist på 29 matcher under fjolåret och det krävs att poängproduktionen fortsätter i år om det ska bli Allsvenskt spel för Halmstad även 2018.

10. Sead Haksabanovic

Halmstads 18-åriga affischnamn och fixstjärna gjorde sin allsvenska debut 2015 som 15-åring. Han var helt ordinarie under Superettan-året 2016 där han gjorde 8 mål och 7 assist. Ryktas till många storklubbar i Europa men förlängde trots det sitt kontrakt med Halmstad i vintras.

Möten 2016:
Då Halmstads BK är nykomlingar i Allsvenskan 2017 spelades inga matcher mellan ÖSK och Halmstad.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908