Motståndarkoll: GIF Sundsvall

Under onsdagen möter Örebro SK Allsvenskans näst nordligaste lag GIF Sundsvall. ”Giffarna” från Sundsvall är ett lag som varit något av en jojo mellan Allsvenskan och Superettan det senaste decenniet. Faktum är att laget bytt serie hela fem gånger sedan 2007. I år gör de för första gången under denna period sin tredje raka säsong i Allsvenskan.

Tränaren Joel Cedergren gör sin första hela säsong som ensam huvudtränare i GIF Sundsvall. Han kom till Sundsvall redan år 2000 som spelare och bortsett från en säsong i Norge har han varit ”Giffarna” trogen. Efter spelarkarriären blev Cedergren tränare inom akademin och har därifrån jobbat sig uppåt. Sedan 2013 har han haft ett delat ledarskap med Roger Franzén i A-laget men efter matchen mot ÖSK i september 2016 fick Franzén lämna och numera är Joel Cedergren ensam huvudtränare för GIF Sundsvall. Cedergren har en utpräglad filosofi om att hålla bollen längs marken inom laget och kontrollera tempot i matchen. Inför årets säsong satte han den allt mer populära trebackslinjen i system vilket gör att ÖSK för andra matchen i rad stöter på ett lag som använder sig av just en trebackslinje.

GIF Sundsvall har spelat fem raka oavgjorda matcher inför matchen mot ÖSK, varav fyra av dessa har slutat 0-0. Enda vinsten för Sundsvall hittills kom redan i premiären när AFC Eskilstuna besegrades. Två förluster mot Malmö FF och BK Häcken hann laget också med innan den långa raden med oavgjorda matcher påbörjades.

Statistik 2016
Placering:
13:e i Allsvenskan med 30 poäng
Resultatrad: 7 vinster, 9 oavgjorda, 14 förluster, målskillnad 38-54
Resultatrad bortamatcher: 3 vinster, 6 oavgjorda, 6 förluster, målskillnad 17-29
Noterbara resultat: 21 maj, GIF Sundsvall – Östersunds FK 5-0

Spelare som utmärkte sig 2016:
Peter Wilson, anfallare, 6 mål
Eric Larsson, back, 7 assist

Noterbara nyförvärv:
Juho Pirttijoki, back från Helsingfors IFK
William Eskelinen, målvakt från Hammarby
Linus Hallenius, anfallare från Helsingborg
David Myrestam, back från Haugesund
Kristinn Freyr Sigurdsson, mittfältare från Valur Reykjavik
Samuel Aziz, anfallare från Huddinge IF
Jaudet Salih, mittfältare från IFK Haninge
Romain Gall, mittfältare från Nyköping
David Batanero, mittfältare från Sabadell
Carlos Garcia, back från Valencias ungdomsakademi

Noterbara spelarförluster:
Stefan Silva, Palermo
Stefan Ålander, slutat
Robbin Sellin, Mariehamn
Johan Eklund, Brage
Joel Enarsson, Mjällby
Robin Tranberg, Dalkurd
Lloyd Saxton, Levanger (lån)

3 spelare att se upp med 2017:
15. Marcus Danielsson
Marcus Danielsson är en spelare som gått under radarn för många. Stabil mittback med fin passningsfot. Har fått en stor roll i årets trebackslinje hos GIF Sundsvall.

17. Tommy Naurin
Målvakten och lagkaptenen Tommy Naurin höll 4 nollor under 2016 och har redan efter 8 matcher 2017 tangerat den siffran. Bidrar med rutin till ett i övrigt ungt lag.

21. Eric Larsson
Eric Larsson är ytterligare en spelare i GIF Sundsvall som gått under radarn. Högerbacken har stått för flertalet starka insatser såväl offensivt som defensivt. Gjorde 7 assist i Allsvenskan 2016 och 25-åringen har ögonen på sig från större klubbar.

Möten 2016:
Den 18 april 2016 spelade ÖSK och GIF Sundsvall det första av två möten i Allsvenskan. Matchen spelades på Idrottsparken i Sundsvall och det var hemmalaget som drog det längsta strået. Matchen slutade 3-1 till GIF Sundsvall och det var Robert Åhman Persson som gjorde ÖSK:s mål den gången. I returmötet på Behrn Arena som spelades den 16 september blev det ännu fler mål. GIF Sundsvall tog tidigt ledningen men ÖSK svarade och gick upp till en 3-1-ledning i början av den andra halvleken. GIF Sundsvall gav dock inte upp och kunde både reducera och kvittera matchen till slutresultatet 3-3. I den matchen var det Michael Omoh, Nahir Besara och Martin Broberg som gjorde ÖSK:s mål.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908