Uddamålsförlust på Friends Arena

Under lördagseftermiddagen gästade ÖSK nationalarenan Friends Arena och AIK för möte i Allsvenskans åttonde omgång. Efter en intensiv matchinledning med chanser åt båda håll tog AIK ledningen efter ett frisparksmål av Ishizaki. Trots ett tappert försök från ÖSK i andra halvlek lyckades man inte kvittera och det blev förlust med uddamålet 1-0.

Det var ett revanschsuget svartvitt manskap som ställdes mot ett lag från huvudstaden för andra matchen i rad efter snedsteget mot Djurgården senast 0-4. Det var AIK som rivstartade och satte tryck mot ÖSKs försvar direkt. Redan i tredje minuten frispelades Vrdoljak i straffområdet men Jansson kom ut snabbt och gjorde sig stor och avslutet gick rakt på Oscar. Bara två minuter senare var det ÖSK som fick ett minst lika bra läge att ta ledningen. Efter en hörna drog Ring på ett lågt och hårt skott som Linnér i AIK-målet kunde rädda men returen gick rakt ut. Rogic störtade fram och sparkade till bollen men Linnér räddade på nytt. I efterföljande anfall från AIKs sida fick Vrdoljak på nytt ett riktigt vasst läge. Bollen nådde AIK-aren efter en misslyckad rensning men tyskens avslut från mitten av straffområdet touchade Lorentzson och gick över. Den intensiva matchinledningen innehöll även en tråkig skada när Ayaz ådrog sig en sträckning i vänsterlåret och tvingades utgå. Omoh ersatte och visade kreativitet direkt och tog sig fram på högerkanten några gånger och hotade AIKs backlinje ordentligt flertalet gånger.

I den 18:e minuten skaffade sig hemmalaget en frispark i ett centrat läge några meter utanför straffområdet som kan benämnas som perfekt. Ishizaki klev fram och curlade upp bollen i högra krysset, helt otagbart för Jansson och 1-0 AIK. Ledningsmålet gav AIK extra energi och de trummade på bra offensivt, men ÖSK stack upp emellanåt och hotade, främst genom Omoh. I den 31:a minuten osade det 2-0 när Ishizaki sköt/passade in bollen längs med kortlinjen och framför mål vräkte sig Markkanen fram men tiondelen för sent. Den store finländaren fick ett ännu bättre läge i den 40:e minuten när han ostört 2-3 meter från mål i central position fick bollen inspelad högt ifrån Sundgren, men anfallarens nick gick över. 1-0 stod sig fram tills halvtidsvilan.

Andra halvlek inleddes något mer avvaktande än den första. Men i 54:e minuten var AIK otroligt nära att utöka ledningen. Ishizaki drog iväg ett fint skott i straffområdet som smällde in klockrent i Janssons vänstra stolpe men den studsade åt rätt håll sett med ÖSK-ögon. I den 62:a minuten dräpte Gerzic iväg en projektil från distans som mittback Nyholm lyckades blocka ut till hörna innan den nådde målet. ÖSK tryckte på bra under en period och AIK sjönk längre och längre ner med laget. Med 20 minuter kvar kom dock en jättekontring från hemmalaget efter en ÖSK hörna. Ishizaki drev upp bollen och i ett 3 mot 1 läge mot Almebäck släppte han bollen till Karlsson som dock sköt ett svagt avslut som Jansson räddade enkelt. I den 74:e minuten var det på nytt nära 2-0 när hete Ishizaki drog till från nära håll, men Jansson var åter igen med på noterna.

ÖSK försökte att trycka på för en kvittering men hade svårt att vaska fram några egentliga målchanser förrän alldeles i slutskedet. Valgardsson fick en halvchans med två minuter kvar men hans avslut gick utanför. Den stora kvitteringschansen skulle dock vänta på sig till den 91:a minuten. Linnér kom snett ut på ett inlägg och Omoh vann boll och spelade bak till Lorentzson. Ytterbacken bredsidade kyligt iväg bollen mot bortre öppna delen av målet. Bollen gick i en fin båge över täckande Nyholm men på mållinjen kastade sig Väisänen hänsynslöst och lyckades freda målet och AIK kunde avgå med alla tre poäng.

Nästa match för ÖSK spelas onsdag den 17 maj kl. 19.00. Då tar ÖSK emot GIF Sundsvall hemma på Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 1-0 (1-0)
Mål: Ishizaki 18’.
Hörnor: 1-12
Varningar: Markkanen, Hines-Ike, Rogic, Linnér, Salétros, Sundgren, Vrdoljak.

Byten ÖSK: Ferhad Ayaz ut – Michael Omoh in (8’), Sebastian Ring ut – Logi Valgardsson in (77’), Maic Sema ut – Divine Naah in (82’).

Byten AIK: Simon Thern ut – Anton Salétros in (46’), Amin Affane ut – Denni Avdic in (63’), Eero Markkanen ut – Sulejman Krpic in (79’).

Publik: 13.236
Domare: Kaspar Sjöberg, Robin Wilde (ass,) Niklas Nyberg (ass), Victor Wolf (fjärde).

Startelva ÖSK:
Oscar Jansson
Martin Lorentzson – Michael Almebäck – Brendan Hines-Ike – Sebastian Ring
Ferhad Ayaz – Nordin Gerzic – Filip Rogic – Maic Sema
Victor Sköld – Nahir Besara

Startelva AIK:
Oscar Linnér
Jesper Nyholm – Per Karlsson – Sauli Väisänen
Daniel Sundgren – Johan Blomberg – Amin Affane – Simon Thern – Stipe Vrdoljak
Stefan Ishizaki – Eero Markkanen

Text: Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908