Motståndarkoll: AIK

AIK är nästa motståndare för Örebro SK. AIK har varit ett av de senaste årens storlag i Allsvenskan och har tagit en placering bland de fyra bästa varje år sedan 2011. Trots detta har de inte vunnit någon titel sedan 2009. Detta är något som bidragit till missnöje och under 2016 fick tränaren Andreas Alm sparken mitt under säsongen som följd av för dåliga resultat. In kom Rikard Norling med ett nytt spelsystem och nya idéer. Resultaten blev bättre och inför 2017 är kravet från supportrarna att Norling ska leda Solnaklubben till SM-guld.

Under försäsongen 2017 deltog AIK i gruppspelet av Svenska Cupen. De vann sin grupp före Dalkurd, Kristianstad FC och GAIS, men slogs sedan ut av BK Häcken i kvartsfinalen med 0-3. Starten av Allsvenskan har varit upp och ned för AIK som efter 7 omgångar står på 11 poäng. Märkbart är att målskyttet inte lossnat och hittills har laget endast gjort 6 mål. Försvarsspelet har sett bättre ut och bara 5 insläppta mål är bäst i Allsvenskan tillsammans med Malmö och Häcken.

Statistik 2016
Placering:
2:a i Allsvenskan med 60 poäng
Resultatrad: 17 vinster, 9 oavgjorda, 4 förluster, målskillnad 52-26
Resultatrad hemmamatcher: 9 vinster, 6 oavgjorda, 0 förluster, målskillnad 27-9
Noterbara resultat: 2 oktober, AIK - IFK Norrköping 6-0

Spelare som utmärkte sig 2016:

Alexander Isak, anfallare, 10 mål
Stefan Ishizaki, mittfältare, 9 assist

Noterbara nyförvärv:
Simon Thern, mittfältare från Heerenveen (lån)
Kristoffer Olsson, mittfältare från Midtjylland
Jesper Nyholm, back från Dalkurd
Stipe Vrdoljak, back från Novigrad
Henok Goitom, anfallare från San Jose Earthquakes
Sulejman Krpic, anfallare från Sloboda Tuzla.

Noterbara spelarförluster:
Alexander Isak, Dortmund
Patrik Carlgren, Nordsjälland
Ebenezer Ofori, Stuttgart
Jos Hooiveld, Twente
Niclas Eliasson, Norrköping
Ahmed Yasin, Muaither (lån)
Chinedu Obasi, Shenzhen
John Chibuike, fri transfer
Dickson Etuhu, fri transfer
Patrick Kpozo, Tromsö (lån)
Christos Gravius, Jönköping (lån).

3 spelare att se upp med 2017:
3. Per Karlsson
Per Karlsson är långt ifrån den mest kända AIK:aren men kanske en av de viktigaste. Mittbacken har varit en av Allsvenskans bästa på sin position under flera säsonger.

6. Simon Thern
Jonas Therns son Simon spelade i både Helsingborg och Malmö innan han blev utlandsproffs i holländska Heerenveen. Efter en stark start på utlandskarriären drabbades han av skador. Är nu tillbaka i Sverige på lån för att hitta tillbaka till toppformen.

7. Kristoffer Olsson
Spelskickliga Kristoffer Olsson värvades in från danska Midtjylland och är tänkt som ansiktet utåt i AIK:s satsning mot SM-guldet. Har hittills haft svårt med poängproduktionen men är spindeln i AIK:s mittfältsnät.


Möten 2016:
Under 2016 möttes ÖSK och AIK två gånger, bägge i Allsvenskan. Första matchen spelades på Friends Arena 28 maj. Efter en mållös historia tog ÖSK med sig en poäng hem till Örebro. Andra matchen mellan lagen spelades 21 augusti på Behrn Arena. ÖSK gjorde inte heller i denna match något mål men AIK lyckades hitta rätt två gånger och vann med 0-2.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908