Tung förlust mot Djurgården

I den sjunde omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagen Djurgårdens IF hemma på Behrn Arena. Engvall gav Djurgården ledningen tidigt i första halvlek och utökade till 0-2 precis före paus. Engvall gjorde sitt tredje mål några minuter in på andra halvlek och matchen kändes avgjord. Karlström utökade till 0-4, vilket också blev slutresultatet.

På söndagseftermiddagen möttes ÖSK och Djurgårdens IF, båda lagen med åtta poäng i den jämna tabellen, inför säsongens hittills största publiksiffra på Behrn Arena. ÖSK startade matchen med tre nya spelare (Almebäck, Ring och Sköld) i elvan jämfört med Malmömatchen i måndags. Djurgården, som trivts bra i Örebro de senaste säsongerna, inledde matchen piggt. Redan i den andra minuten ryckte sig Mrabti loss i mitten och blev nergjord strax utanför straffområdet. Walker och Eriksson ställde upp för att skjuta frisparken. Det blev den sistnämnde men vänsterskottet gick ett par decimeter över ribban. Ett par minuter senare avlossade vänsterbacken Käck ett vobblande distansskott som Jansson med handen styrde till hörna. I den 11:e minuten vann Mrabti en löpduell mot Hines-Ike och fångade felvänd upp bollen i straffområdet med anfallskollegan Engvall positionerad strax bakom. En lätt passning och ett välplacerat avslut senare låg bollen i nät bakom Jansson och gästerna hade tagit ledningen.

Första gången ÖSK kom nära Isakssons mål var i den 17:e minuten. Ett långt inlägg hittade Sema vid bortre stolpen. Maic försökte sig på en direktnick mot bortre stolpen men vinkeln var snäv och bollen gick parallellt med mållinjen till en Djurgårdsförsvarare. I nästa spelmoment slog Gerzic en svepande boll ut mot Sema på vänsterkanten. Han tog emot, vek förbi Beijmo och avlossade bössan. Isaksson läste skottet som gick mot första stolpen och räddade utan att släppa retur. ÖSK växte allt mer in i matchen men Djurgården var farligt i omställningsspelet och målskytten Engvall hade på kort tid två skott som Jansson parerade. Efter ungefär en halvtimme fick ÖSK frispark en handfull meter utanför straffområdet. Gerzic peggade upp och skickade iväg ett välriktat jätteskott mot högra krysset, men Isaksson visade hög klass när han sträckte ut och fick handen på bollen innan den passerade mållinjen. ÖSK tryckte stundtals tillbaka gästerna, men de heta målchanserna uteblev. Djurgården såg ut att gå till halvtidsvila med en uddamålsledning, men på tilläggstid snodde Eriksson bollen av Ring nere vid hörnflaggan och spelade in bollen i straffområdet. I ytan framför Jansson tog Engvall emot den och rullade in 0-2 mellan benen på Jansson. En snöplig avslutning på första halvlek för ÖSK.

Drygt fem minuter in på andra halvlek var Djurgården nära att utöka ledningen. Eriksson fick ett bra skottläge till höger i straffområdet men Jansson var med på noterna och räddade. Returen sköt El Kabir långt utanför. 0-3 skulle istället komma bara någon minut senare. Eriksson skickade in ett inlägg från höger som passerade Almebäck och träffade Engvalls panna. Nicken gick förbi Jansson och in i mål. Hattrick för Engvall och uppförsbacken allt brantare för ÖSK. I den 57:e minuten uppstod plötsligt kalabalik i straffområdet framför Isaksson och ÖSK var nära en reducering. Bollen balanserade på mållinjen men det slutade endast med hörna. I den 69:e minuten studsade andrabollen efter en hörna för gästerna ut till Karlström som sköt direkt. Det hårda skottet passerade Jansson och det var istället 0-4.

Sista tjugo minuterna kändes avslagna. Djurgården slog vakt om lagets stora ledning och hade inga större problem att hålla ÖSK borta från eget straffområde. Besara och inhopparen Mbombo hade varsitt nästanläge att snygga till siffrorna, men liksom många gånger tidigare saknade ÖSK-spelarna skärpan i avslutsmomenten. Engvall hade chans att utöka sin egen och gästernas målskörd ytterligare, men misslyckades med en lobb över Jansson. Sista ÖSK-chansen fick Rogic, men Isaksson sträckte på nytt ut och räddade till hörna. Matchen slutade 0-4 och Djurgården åker på nytt hem med tre poäng från Örebro.

På presskonferensen efter matchen inledde Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel. Han var klart nöjd med sitt lags prestation, med undantag för slutdelen av första halvlek då han tyckte att ÖSK hittade in bakom Djurgårdens mittfält för enkelt. Özcan konstaterade också att det andra målet var psykologiskt betydelsefullt och att 0-3 avgjorde matchen. Axén instämde i betydelsen av Djurgårdens andra mål som kom i ett läge då ÖSK jobbat sig in i matchen och haft en kvittering om det inte varit för Isakssons fantastiska räddning på Gerzics frispark.
Nästa match för ÖSK spelas på lördag den 13 maj kl. 16.00. Då väntar möte med AIK på Friends Arena.

Statistik
Resultat: 0-4 (0-2)
Mål: Engvall (11’, 45+1’, 52’), Karlström (69’)
Hörnor: 4-7
Varningar: Mårtensson, Almebäck, Une Larsson, Jansson, Ring
Byten ÖSK: Mårtensson ut - Omoh in (40’), Gerzic ut - Naah in (61’), Sköld ut - Mbombo in (77’)
Byten Djurgårdens IF: Une Larsson ut - Hansson in (46’), Mrabti ut - Kadewere in (79’), Engvall ut - Badji in (88’)
Publik: 9271
Domare: Magnus Lindgren, Fredrik Klyver (ass.), Jonas Bäcklund (ass.) och Kastriot Gerxhaliu (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Brendan Hines-Ike - Sebastian Ring
Filip Rogic - Johan Mårtensson - Nordin Gerzic - Maic Sema
Victor Sköld - Nahir Besara

Startelva Djurgårdens IF
Andreas Isaksson
Felix Beijmo - Jacob Une Larsson - Niklas Gunnarsson - Elliot Käck
Magnus Eriksson - Kevin Walker - Jesper Karlström - Othman El Kabir
Gustav Engvall - Kerim Mrabti

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg
Foto: Johan Borehed

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908