Motståndarkoll: Djurgårdens IF

Stockholmslaget Djurgårdens IF står som motståndare när det väntas publikfest på Behrn Arena på söndag. Djurgården anno 2017 är en klubb full av profiler, både på planen och utanför. Özcan Melkemichel är ny tränare inför 2017 och har tillsammans med sportchefen Bosse Andersson byggt upp en helt ny trupp. På planen finns Kim Källström, Jonas Olsson och Andreas Isaksson med 289 landskamper tillsammans.

Djurgården har de senaste 10 åren varit väldigt svårbedömda och så även i år. Högt ställda förväntningar, både från ledning och publik innebär att allt annat än topplaceringar är underkänt. Med en tidigare knaper ekonomi och spelartrupper som inte hör hemma på Allsvenskans övre halva har Djurgårdens säsonger präglats av missnöje och tränarbyten. Sedan SM-guldet 2005 har klubben bytt tränare 10 gånger.

Försäsongen var ingen lyckad historia för Djurgården som endast vann en match i gruppspelet av Svenska Cupen, en betydelselös match mot Helsingborg i sista omgången. Att poängtappen dessutom ägde rum på Tele2 Arena mot Superettan-lagen Degerfors (1-2) och Brommapojkarna (1-1) gjorde inte saken bättre. Efter uttåget ur cupen kom dock flera spelare in och i Allsvenskan har resultaten förbättrats. Hittills har laget 8 poäng, precis som ÖSK, efter 2 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster.

Statistik 2016
Placering:
7:a i Allsvenskan med 43 poäng
Resultatrad: 14 vinster, 1 oavgjord, 15 förluster, målskillnad 48-47
Resultatrad bortamatcher: 6 vinster, 0 oavgjorda, 9 förluster, målskillnad 21-25
Noterbara resultat: 26 september, IFK Norrköping – Djurgårdens IF 1-3


Spelare som utmärkte sig 2016:
Michael Olunga, anfallare, 12 mål
Sam Johnson, anfallare, 7 mål

Noterbara nyförvärv:
Kim Källström, mittfältare från Grasshoppers
Aliou Badji, anfallare från Casa Sports
Soulymane Koné, back från Jerevan
Tommi Vaiho, målvakt från Gais
Haruna Garba, anfallare från Dubai
Jonas Olsson, back från West Bromwich
Felix Beijmo, back från Brommapojkarna
Gustav Engvall, anfallare från Bristol City (lån)

Noterbara spelarförluster:
Michael Olunga, Guizhou Hengfeng
Alexander Faltsetas, Häcken
Kenneth Höie, slutat
Hampus Nilsson, Falkenberg
Soo Yong Yoon, Umeå
Besard Sabovic, Brommapojkarna (lån)
Kebba Ceesay, Dalkurd
Mihlali Mabhuti Mayambela, Degerfors (lån)
Tim Björkström, Östersund (lån)
Daniel Berntsen, Vålerenga

3 spelare att se upp med 2017:
7. Magnus Eriksson
Magnus Eriksson kom till Djurgården från danska Bröndby under sensommaren 2016. Efter en trevande höst och försäsong har han nu börjat hitta rätt. Yttermittfältaren har gjort 5 mål i Allsvenskan hittills och leder med det skytteligan.

13. Jonas Olsson
Lämnade Sverige och Landskrona 2005. Efter 3 säsonger i Holland och Nec Nijmegen spenderade Jonas Olsson 8 säsonger i West Bromwich, varav 7 i Premier League. Nu är den välmeriterade mittbacken tillbaka i Sverige och ska hjälpa Djurgården att stabilisera försvaret.

16. Kim Källström
Med 131 landskamper och en utlandskarriär som varade i 13 år i klubbar som Lyon, Spartak Moskva och Arsenal, är Kim Källström en av de mest rutinerade spelarna i Allsvenskan. Förväntas styra det offensiva spelet med sin vänsterfot från det centrala mittfältet.


Möten 2016:
Djurgårdens IF är det andra laget, utöver Malmö FF, som ÖSK inte tog poäng av förra året. Första matchen var den allsvenska premiären på ett fullsatt Behrn Arena. Det var en riktig publikfest som slutade 0-2 efter två hörnmål av Djurgården. Den 2:a oktober möttes lagen på Tele2 Arena och även där slutade matchen med Djurgårdsvinst. Denna gång med 3-2 där ÖSK:s mål gjordes av Maic Sema och Ferhad Ayaz.

Noterbart är att matchen ÖSK:s hemmamatch lockade större publik än höstmatchen i Stockholm. 11247 personer befann sig på Behrn Arena medan 10683 såg matchen på Tele2 Arena.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908