Heroiskt ÖSK föll i Malmö

I den sjätte omgången av Allsvenskan möttes under första maj-eftermiddagen Malmö FF och ÖSK på Swedbank Stadion i Malmö. MFF dominerade spelet i första halvlek, men ÖSK försvarade bra och det var mållöst i paus trots fina chanser för båda lagen. Efter försvarsmisstag gjorde Kennedy Igboananike 0-1 till ÖSK tidigt i andra halvlek, men Malmö kvitterade på straff genom Rosenberg. Med ungefär tio minuter kvar gjorde Jeremejeff matchens sista mål som innebar att Malmö vann med 2-1.

En tuff uppgift väntade ÖSK under maj månads första dag. Regerande svenska mästarna Malmö FF på bortaplan. Hemmalaget var nära ett tidigt ledningsmål efter fem minuter när Cibicki volleyavslutade efter ett långt inlägg från Christiansen. Bollen passerade Jansson men träffade överliggaren nära krysset och studsade ut. Lewicki följde upp med en pressat distansskott strax utanför ett par minuter senare. ÖSK jobbade sig efter dryga tio svettiga minuter in i matchen. Första chansen för ÖSK, för dagen klätt i helsvart bortaställ, kom efter att Malmö tappade boll i uppspelsfasen. Sema tog sig ner mot kortlinjen på vänstersidan och lyfte bollen mot bortre stolpen. Där mötte Besara på ett tillslag, men bollen över såväl Wiland som ribban. Strax därefter kom ett ännu bättre läge. Rogic vände bort en försvarare nere vid höger hörnflagga och skickade in bollen i ytan framför Wiland. Sema löpte påpassligt förbi sin försvarare och nådde först fram, men hans direktskott gick rakt på Wiland.

Efter den starka ÖSK-perioden tog Malmö successivt tillbaka initiativet, men hade svårt att hitta förbi ÖSK som packade laget tätt på egen planhalva. Jeremejeff, Cibicki och Berget avlossade några distansskott, men Jansson var stabil på linjen. Igboananike utgjorde ett ständigt djupledsalternativ för kontringar och stångades förtjänstfullt mot Malmös mittbackspar genom att vinna frisparkar och ge ÖSK andrum i försvarsarbetet. I den 42:a minuten träffade Malmö för andra gången virket i Janssons målbur. Cibicki lyfte ett känsligt inlägg mot djupledslöpande Tinnerholm och högerbacken nickade bollen i stolpen från nära håll. Första halvlekens sista målchans skapade ÖSK. Rogic fullföljde press mot en felvänd Safari och stal bollen vid kortlinjen. Han vandrade in mot straffområdet samtidigt som ett gäng lagkamrater löpte in i boxen. Inspelet slogs hårt längs marken parallellt med mållinjen och var på väg mot Sema, men Tinnerholm läste spelet och täckte undan vad som annars skulle ha varit ett givet ÖSK-mål. 0-0 i paus.

I den 48:e minuten slog Jansson en överlång inspark. Bollen nickades från Malmöspelare till Brorsson och denne försökte skalla den vidare hem till Wiland. Touchen blev dock alldeles för lös och Igboananike hann emellan. Med Wiland på halvdistans satte Kennedy huvudet mot bollen och nicken gick i en perfekt båge över målvakten och in i mål. 0-1 till ÖSK. Sex minuter senare var det nära igen. Mårtensson slog en fin crossboll till Igboananike som löpte ikapp och vann duellen med Safari. Han tog sig vidare in mot boxen där han vände bort en försvarare och skapade sig ett skottläge med vänstern. Tyvärr blev det en klassisk strumprullare och Wiland såg bollen passera utanför stolpen till inspark.

Malmö såg klart frustrerat ut med dryga halvtimmen kvar. Ett av få offensiva initiativ togs av Cibicki som tryckte sig fram i boxen och slog den smarta passningen snett inåt bakåt, men Lorentzson såg faran och avvärjde. Några minuter senare löpte inhopparen Rakip in i straffområdet och fick en väggpass från Jeremejeff. Hines-Ike kom sent in i situationen och Rakip föll. Domaren blåste i visselpipan och pekade mot straffpunkten. Rosenberg klev fram, Jansson kastade sig åt fel håll och bollen gick i mål. Kvitterat till 1-1. Målet gav hemmalaget en energiboost. Jeremejeff var nära att nicka in ett ledningsmål, men Jansson räddade till hörna. ÖSK stack upp med fina chanser från Rogic och därefter Lorentzson, men båda saknade skärpa i avsluten. Med kvarten kvar nickade Rosenberg ett inlägg i ribban. I den 83:e minuten slog Malmö ett inlägg från vänsterkanten. Rosenberg missade bollen vilket ställde ÖSK-försvararna. Istället fick Jeremejeff yta och sköt bollen, som via en lätt touch på Plessis hittade sig in i nätmaskorna bakom Jansson. 2-1 till Malmö. ÖSK såg i detta läge tröttkört ut och laget hade trots nya fräscha ben på planen svårt att hitta fram till offensiva lägen. Istället var det Malmö som hade chanser att utöka till 3-1, men Jansson räddade såväl Yotun som Cibickis avslut under slutminuterna. Malmö spelade effektivt av tilläggstiden och segrade med 2-1.

Nästa match spelar ÖSK hemma på Behrn Arena på söndag den 7 maj kl. 17.30 och för motståndet står Djurgårdens IF.

Resultat: 2-1 (0-0)
Mål: Igboananike (48’), Rosenberg (63’ straff), Jeremejeff (83’)
Varningar: Lorentzson, Hines-Ike, Cibicki, Rosenberg, Ayaz
Hörnor: 4-3

Byten Malmö FF: Lewicki ut - Rakip in (46’), Konate ut - Yotun in (80’)
Byten ÖSK: Rogic ut - Sköld in (79’), Sema ut - Ayaz in (80’), Gerzic ut - Naah in (88’)

Publik: 17 846

Domare: Glenn Nyberg, Daniel Ekman (ass.), Per Rehnlund (ass.), Robert Daradic (fjärde).