Motståndarkoll – Malmö FF

Regerande mästarna Malmö FF är nästa motståndare för Örebro SK. En lång resa ner till Allsvenskans enda Skåne-lag väntas och på pappret är det en av de tuffaste matcherna man kan spela i Sverige. Ingen har väl kunnat undgå Malmös utveckling under de senaste åren med 3 SM-guld och 2 kvalificeringar till Champions League sedan 2013. Med överlägsen ekonomi och en trupp som på pappret är både bredare och spetsigare än övriga i Sverige är man även 2017 storfavorit till SM-guldet.

Malmö har startat Allsvenskan övertygande och leder serien efter 5 omgångar med 11 poäng. Den senaste matchen slutade dock 0-0 mot tabelljumbon Kalmar FF. Några Svenska Cupen-matcher har laget inte spelat under våren då man förlorade mot Landskrona BOIS redan i omgången innan gruppspelet. Istället har nya tränaren Magnus Pehrsson kunnat fokusera fullt ut på Allsvenskan. Just tränarjobbet i Malmö FF har varit omdiskuterat. Allan Kuhn ledde laget till SM-guld men fick trots det sparken efter säsongen 2016. Magnus Pehrsson har alltså en stor press på sig att leverera.

Statistik 2016
Placering:
1:a i Allsvenskan med 66 poäng
Resultatrad: 21 vinster, 3 oavgjorda, 6 förluster, målskillnad 60-26
Resultatrad hemmamatcher: 12 vinster, 1 oavgjorda, 2 förluster, målskillnad 30-9
Noterbara resultat: 28 maj, Östersunds FK – Malmö FF 1-4

Spelare som utmärkte sig 2016:
Vidar Örn Kjartansson, anfallare, 14 mål
Magnus Wolff Eikrem, mittfältare, 15 assist

Noterbara nyförvärv:
Lasse Nielsen, back från Gent
Pawel Cibicki, anfallare från Jönköping (åter efter lån)
Luis Felipe Carvalho, back från Falkenberg (åter efter lån).

Noterbara spelarförluster:
Kári Árnason, Omonia Nicosia
Piotr Johansson, Gefle
Enoch Kofi Adu, Akhisar Belediyespor
Sixten Mohlin, Kristianstad (lån)
Johan Brannefalk, Trelleborgs FF
Marko Johansson, Trelleborgs FF (lån)
Erik Andersson, Trelleborgs FF (lån).

3 spelare att se upp med 2017:
4. Behrang Safari
Den erfarne vänsterbacken Behrang Safari lämnade Malmö FF 2008 för FC Basel i Schweiz. 2016 var han tillbaka i Malmö med 7 ligatitlar i bagaget, 5 med Basel samt 2 med Anderlecht i Belgien.

  1. 9. Markus Rosenberg
    Lagkaptenen Markus Rosenberg kom tillbaka till Malmö 2014 och har sedan dess tagit 2 SM-guld och gjort 34 mål. Har hittills gjort 1 mål och 3 assist i Allsvenskan.
  1. 15. Pawel Cibicki
    Pawel Cibicki var under fjolåret utlånad till Jönköping Södra där han gjorde 10 mål. I år är han tillbaka i Malmö och målproduktionen har fortsatt i samma takt. 3 mål på första 5 matcherna i Allsvenskan visar giftigheten.


Möten 2016:
Malmö FF är ett av endast två lag under Allsvenskan 2016 som ÖSK inte tog poäng av. Matcherna spelades under en intensiv matchperiod efter sommaruppehållet. Första matchen spelades på Swedbank Stadion i Malmö den elfte juli och slutade med hemmaseger efter att Jo Inge Berget gjort matchens enda mål i början av andra halvlek. Andra matchen spelades på Behrn Arena den första augusti och efter två mål av Vidar Örn Kjartansson och ett av Markus Rosenberg vann Malmö FF matchen med 0-3.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908