Motståndarkoll: Östersunds FK

Östersunds FK grundades så sent som 1996 när flera klubbar i Östersund slogs ihop. Efter det startade en resa uppåt i divisionerna. 2011 kom Graham Potter till klubben som tränare och efter det har Östersunds FK tagit Sverige med storm.

Den bollinnehavsinriktade fotbollen Graham Potter står för är högst ovanlig i Allsvenskan och det var många lag under 2016 som hade problem at hantera det bollskickliga laget. Faktum är att Östersund hade högst genomsnittligt bollinnehav av alla lag i Allsvenskan med 55,3%. I hemmamatchen mot Hammarby hade Östersund förkrossande 79% bollinnehav.

Östersund har startat 2017 på ett imponerande sätt. Tre dagar innan matchen mot ÖSK på Behrn Arena spelar de final i Svenska Cupen för första gången någonsin. I semifinalen slog de ut BK Häcken som vann ÖSK:s grupp. I Allsvenskan har seriens nordligaste lag spelat två matcher. Premiären spelades mot Halmstad BK på Örjans Vall och förlorades med 1-0. Första vinsten kom i den första matchen på Jämtkraft Arena när IFK Norrköping besegrades med 1-0.

Statistik 2016
Placering:
8:a i Allsvenskan med 42 poäng
Resultatrad: 12 vinster, 6 oavgjorda, 12 förluster, målskillnad 44-46
Resultatrad bortamatcher: 3 vinster, 5 oavgjorda, 7 förluster, målskillnad 18-28
Noterbara resultat: 22 oktober, Malmö FF – Östersunds FK 0-3

Spelare som utmärkte sig 2016:
Saman Ghoddos, anfallare, 10 mål & 4 assist
Alex Dyer, mittfältare, 9 mål & 7 assist

Noterbara nyförvärv:
Ludvig Fritzson, mittfältare från Degerfors
Andreas Andersson, målvakt från Gefle
Darijan Bojanic, mittfältare från Helsingborg
Tom Pettersson, back från IFK Göteborg
Johan Bertilsson, anfallare från Gefle.
Tim Björkström, back från Djurgården

Noterbara spelarförluster:
Stefan Karlsson, Jönköping
Alex Dyer, Elfsborg
Walid Atta, fri transfer
Andrew Stadler, fri transfer

3 spelare att se upp med 2017:
11. Johan Bertilsson
8 mål och 10 assist för Gefle i fjol. Ett Gefle som endast gjorde 34 mål på 30 matcher. Kan Bertilsson fortsätta producera poäng i sitt nya Norrlandslag?

12. Ken Sema
Lillebror till ÖSK:s Maic Sema. Ken gjorde 4 mål förra säsongen varav hälften kom mot ÖSK på Behrn Arena. Stor, stark och snabb anfallare som representerade Sverige under OS 2016.

93. Saman Ghoddos
Fjolårets målkung i Östersund. Teknisk och smart anfallare som Östersund litar mycket på. Fortsätter 24-åringen göra mål lär flertalet utländska klubbar rycka i honom.

Möten 2016:
Det var två mycket olika matcher som spelades mellan Örebro SK och Östersund under 2016. På våren spelades matchen i Östersund men det var ÖSK som vann matchen klart. 2–4 blev resultatet efter att Daniel Gustafsson stått för 2 mål och 2 assist. Höstens möte på Behrn Arena är inget roligt minne för ÖSK. En ordentlig plattmatch av hemmalaget och resultatet skrevs till mindre smickrande 1-5.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908