Jonis volley sänkte Aab Ålborg

ÖSK inledde under tisdagskvällen Atlantic Cup i Portugal genom match mot AAB Ålborg från Danmark. Det var mållöst i paus trots chansmässigt övertag för ÖSK. Även den andra halvleken var utan mål under lång tid, men Jonathan Lundberg avgjorde för ÖSK när han satte 1-0 med en läcker vänstervolley i den 86:e minuten.

Deltagande i Atlantic Cup har blivit något av en tradition för ÖSK och under tisdagskvällen var det dags för 2017 års första match på portugisisk mark när Axéns mannar ställdes ställdes mot danska AaB Ålborg.

ÖSK skapade matchens första chans i den nionde minuten när Bark snodde bollen från en slarvande dansk försvarare och satte fart mot målet. I höjd med straffområdet avslutade han, men bollträffen var inte den bästa och målvakten kunde fånga bollen utan att släppa retur. Några minuter senare hittade Gerzic fram med en hörna till Besara som snyggt klackskarvade den mot mål, men målvakten stod rätt och räddade på nytt. Därefter var Besara på nytt nära att hitta nätet efter att Ayaz med fart tagit sig förbi ett knippe Ålborgspelare, men Nahirs hårda skott gick strax över ribban. ÖSK fortsatte skapa chanser genom fina omställningar. Nästa kom efter nytt förarbete av Ayaz som avancerade centralt och släppte bollen till djupledslöpande Sema. Han satte den vidare mot ytan framför målet, men det danska försvarare hindrade såväl Besara som Bark från att komma till skott. Ålborg hade svårare att komma till klara målchanser mot en tät ÖSK-defensiv. Ett och annat distansskott skickades iväg, men inget som vållade Jansson några större bekymmer. Det var 0-0 när domaren blåste för pausvila.

Tidigt i andra halvlek hittade Mårtensson fram till Besara med ett fint instick. Nahir sköt men målvakten räddade. Danskarna stack upp med två halvchanser, men det var aldrig riktigt nära att de resulterade i mål. Med drygt en halvtimme kvar skulle Ålborg skapa matchens dittills bästa målchans. Inhopparen Pohl frispelades och lurade Jansson, men sköt över när han skulle lägga in bollen. ÖSK fick sen ett bra frisparksläge efter att Ayaz fälldes. Gerzic stegade upp men frisparken blev för lös och bollen landade i målvaktens händer. Danskarna skakade därefter fram ett nytt jätteläge. Ett inlägg från höger nickades förbi Jansson men Lorentzson agerade vikarierande målvakt och räddade på mållinjen. Returen studsade ut till en Ålborgspelade som krutade bollen över från nära håll. Båda lagen bytte flertalet spelare under andra halvlek, vilket periodvis ryckte sönder spelet. Noterbart är att belgaren Mbombo fick göra debut i den svartvita tröjan under de avslutande tjugo minuterna. Matchen såg ut att bli oavgjord, men i den 86:e minuten kom matchens enda mål lite från ingenstans. Omoh trixade på högersidan och slog in ett inlägg mot boxen. Bollen nickades undan men Lundberg mötte den direkt med en vänstervolley. Skottet var välplacerat och smet in i mål intill målvaktens vänstra stolpe. 1-0 till ÖSK alltså. Danskarna fick ett bra kvitteringsläge med någon minut kvar när Pohl vände bort en ÖSK-back och ryckte in i straffområdet, men Jansson kom ut och avvärjde. ÖSK höll ut under slutsekunderna och kunde därmed inkassera en seger i premiärmatchen av Atlantic Cup.

Nästa ÖSK-match i Portugal spelas på fredag den 3 februari kl. 20.45. Då möter de svartvita FK Jablonec från Tjeckien.

Resultat: 1-0 (0-0)
Mål: Lundberg (86’)
Byten ÖSK: Bark ut - Mbombo in (69’), Gerzic ut - Rogic in (69’), Ayaz ut - Omoh in (69’), Valgardsson ut - Ring in (78’), Besara ut - Lundberg in (78’), Sema ut - Ajdarevic in (78’)