Besara säkrade poäng Tele2 efter sen kvittering

ÖSK inledde under måndagskvällen slutspurten i Allsvenskan genom bortamatch mot Hammarby IF på Tele2 Arena. Första halvlek var händelserik men förblev mållös. Hammarbys mittback Joseph Aidoo gav sitt lag ledningen i mitten av andra halvlek men på tilläggstid kvitterade Nahir Besara med ett läckert mål. Matchen slutade därmed 1-1.

Efter ett två veckor långt uppehåll för landslagsspel i VM-kvalet reste ÖSK under måndagen till Stockholm för en tuff bortamatch mot formstarka Hammarby IF i Allsvenskans 21:a omgång. Med Victor Sköld och Astrit Ajdarevic på skadelistan fick Michael Omoh chansen från start på vänsterytterpositionen samtidigt som Maic Sema och Nahir Besara började matchen mot duons tidigare arbetsgivare på topp.

Matchens första målchans kom i den fjärde minuten. En fin räd av Björnquist på högerkanten ledde fram till inlägg som landade hos Omoh i bortre ytan, men hans skott täcktes av Hammarbyförsvarare i straffområdet. Hammarby var inte heller ofarliga i matchinledningen. Bakircioglu slog en hörna med bra knorr som en tätt uppvaktad Jansson kunde tippa undan, varpå ÖSK-försvaret rensade bort bollen till en ny hörna. Efter ytterligare några fasta situationer från Bakircioglus fot stack ÖSK upp. Omoh vände upp ur central position och tryckte iväg ett hyggligt skott, men Kristinsson var välplacerad och räddade utan att släppa retur. Hammarbys anfallare Alex såg pigg ut och sköt två gånger på kort tid, men hans bollträff var inte optimal och Jansson behövde inte förta sig i målet. Efter en dryg kvart var Sema nära att djupsledslöpa sig till ett friläge efter en skarv på mittplan men Hammarbys mittback Aidoo löpte sig ikapp, förbi och snodde bollen. Strax därefter vandrade Gerzic in i högerdelen av straffområdet nere vid kortlinjen och satte en bra passning parallellt med mållinjen, men ingen ÖSK-spelare fanns på plats vid den bortre stolpen.

I den nittonde minuten skapade Hammarby lagets dittills bästa målchans. Haglund satte en perfekt djupledsboll till högerbacken Sævarsson som avancerade fram mot målet på högersidan. Jansson kom ut bra och räddade islänningens låga avslut med högerhanden. Fem minuter senare var ÖSK ytterst nära att ta ledningen. Omoh fick bollen på vänsterkanten och utmanade sin försvarare. Med en kraftfull explosivitet tog han sig förbi på utsidan och skickade iväg en klassisk tåfjutt i steget. Kristinsson hann inte reagera utan kunde bara se bollen passera honom, studsa i den bortre stolpen och ut. Efter en halvtimme dämpades matchtempot en aning. Lagen fortsatte dock att skapa chanser. I den 36:e minuten fångade Omoh upp en andraboll i sin vänsterposition, vände inåt och krutade iväg ett skott. Bollen passerade på nytt samtliga Hammarbyspelare inklusive Kristinsson men denna gång passerade den någon decimeter utanför den bortre stolpen. Lagen avslutade den händelserika halvleken med varsin målchans. Först ut var Sema som med en kroppsfint skaffade sig skottläge strax utanför straffområdet, men Kristinsson läste avslutet och räddade. På tilläggstid ställde Hammarby om på högerkanten. Sævarsson löpte länge med bollen innan han slog ett inlägg som Israelsson mötte med pannan, men nicken gick utanför Janssons vänster stolpe. 0-0 i paus trots alla chanser.

Första halvleks frontfigur Omoh var nära att få en ny fin chans efter någon minut i den andra när Besara släppte bollen snett bakåt, men Sævarsson glidtacklade och bröt i sista stund. ÖSK var spelförande i andra halvleks inledning och skapade flera nästan-lägen. Gerzic sköt ett distansskott, men Kristinsson var återigen välplacerad. Sema och Omoh turades om att löpa i djupled men Hammarby var noggranna i sitt försvarsspel och avvärjde lägena som uppstod. Hammarby tog sig ur ÖSK:s grepp i mitten av halvleken i samband med att Dibba ersatte Alex. Ett par minuter efter bytet nickade Dibba ner bollen till Israelsson som drog till med en volley. Bollen träffade ribban och studsade ner några decimeter utanför mållinjen. I den 69:e minuten fick Hammarby en frispark till höger på offensiv planhalva efter en hands på Åhman Persson. Bakircioglu skickade in en boll som hittade fram till Aidoo vid bortre stolpen. Mittbacken sköt direkt och bollen smet in vid den första stolpen. 1-0 till Hammarby. Hammarby tog över initiativet i och med målet och var nära att utöka ledningen flertalet gånger. Bakircioglu sköt först en frispark i ribban. Sen slog han en hörna som efter boxning från Jansson nådde Saevarsson i andravågen. Högerbacken sköt direkt och bollen gick via touch framför målet i stolpen.

Med drygt tio minuter kvar av matchen lyfte sig ÖSK efter den tunga perioden. Broberg sköt först ett skott tätt utanför. I den 82:a minuten kom sen den gyllene kvitteringschansen. Omoh löpte sig in i straffområdet och petade bollen vidare till Åhman Persson. Kaptenen hade fritt skottläge framför målet men fick bara halvträff på bollen som retligt rullade ut till inspark. I samband med framspelningen sprang Omoh rakt in i en försvarare och tvingades byta. Nordmark ersatte efter en stunds speluppehåll. Många byten och skadeuppehållet bidrog till hela sex minuter på tavlan när fjärdedomaren aviserade tilläggstiden för den andra halvleken. Tiden tickade på och det verkade som att Hammarby skulle kunna inkassera tre poäng. I den fjärde tilläggsminuten lyfte ÖSK långt och via en nicktouch från Åhman Persson hittade bollen fram till Besara i yttre vänstra delen av straffområdet. Nahir plockade ner den och curlade hur läckert som helst bollen förbi Kristinsson och in i det bortre hörnet. Kvitterat till 1-1. Hammarby försökte forcera för att återta ledningen men ÖSK höll ut under återstående minuten. Matchen slutade därmed med delad poäng för de två lagen.

Nästa match spelar ÖSK hemma på Behrn Arena på fredag den 16 september kl. 19.00. Då kommer GIF Sundsvall på besök.

Resultat: 1-1 (0-0)
Mål: Aidoo (69’), Besara (90+4’)
Varningar: Sævarsson, Åhman Persson, Gerzic, Broberg, Aidoo
Hörnor: 6-4

Byten Hammarby IF:
Alex ut - Dibba in (63’), Rômulo ut - Khalili in (90’)

Byten ÖSK:
Sema ut - Ayaz in (72’)
Lorentzson ut - Ring in (76’)
Omoh ut - Nordmark in (84’)

Publik: 23212

Domare: Magnus Lindgren, Tobias Wärn (ass.), Mahbod Beigi (ass.) och Ozan Camlibel (fjärde)