Efterlängtad seger på Behrn Arena

I Allsvenskans tjugonde omgång tog ÖSK under söndagen emot Falkenbergs FF på Behrn Arena. Falkenberg tog ledningen i mitten på första halvlek, men Nordin Gerzic kvitterade direkt med ett läckert mål. Gästerna återtog kommandot när Rodevåg gjorde 1-2, men mål genom Nahir Besara och Maic Sema gjorde att ÖSK vände matchen till seger med 3-2.

En vecka efter förlusten mot AIK hade ÖSK chansen till revansch. På andra sidan stod Falkenbergs FF, som kämpar i botten av tabellen för att få kontakt med lagen ovanför nedflyttningsstrecket. Gästerna skapade matchens första chans i den tredje minuten. Mittfältaren Karlsson tog emot bollen utanför straffområdet, vände upp och sköt med vänstern. Jansson kastade sig men kunde se bollen passera någon decimeter utanför den högre stolpen. ÖSK hade annars mest boll i matchinledningen och de offensiva spelarna turades om att ta löpningar i djupled in bakom Falkenbergs backlinje. De svartvita slarvade dock en del i passningsspelet, vilket gjorde att spelövertaget inte resulterade i några större målchanser. I den 14:e minuten löpte Besara in i boxen, fick bollen och passade den vidare mot Sköld vid första stolpen, men en försvarare hann emellan och rensade till hörna. Strax därefter blev Ajdarevic liggande efter en löpning, och med lindat lår leddes han av planen. Sema ersatte i dagens första ÖSK-byte, vilket medförde att Besara flyttade in centralt på topp.

I den 27:e minuten drog Falkenberg upp ett anfall på högersidan. Yttern Carlsson slog ett inlägg in i straffområdet och bollen nådde den helt omarkerade Jesper Karlsson. Den unga anfallaren slog till med en akrobatisk volleyspark och bollen gick in i mål intill Janssons vänstra stolpe. 0-1. Ett vackert mål men underkänt försvarsarbete från de svartvita. Direkt efter avspark satte ÖSK full fart framåt. Bollen nådde fram till Besara som tog sig in från vänster och fick skottläge med högerfoten. Istället för att skjuta rullade han den vidare snett bakåt där Gerzic mötte med sträckt vrist. Bollen gick som en projektil upp i nättaket bakom en chanslös målvakt och det var kvitterat till 1-1 i vackra mål. Målet gav ÖSK energi och följdes av en period med högre tempo i  assningsspelet. Med drygt fem minuter kvar till paus kom två fina lägen för ÖSK att ta ledningen. I den 39:e minuten studsade bollen fram till Besara som sköt från nära håll, men målvakten Lundin visade prov på fina reflexer när han med fingerspetsarna styrde bollen till hörna. Lorentzson nådde högst på Gerzics fint slagna hörnspark, men nicken täcktes undan framför Lundin. En minut senare löpte Besara i djupled på högersidan och Almebäck serverade bollen. Nahir tog emot den och sköt direkt ur dålig vinkel. Skottet var stenhårt men passerade stolpen på utsidan. Några fler chanser rymde inte den första halvleken så lagen vandrade ut till pausvila med 1-1 på resultattavlan.

ÖSK inledde den andra halvleken med fortsatt stort bollinnehav, men likt långa stunder i första halvlek var målchanserna lätträknade. I den 58:e minuten etablerade Falkenberg tryck mot ÖSK och bollen tittade fram till målskytten Karlsson som vände upp och sköt. Bollen studsade på en liggande Rodevåg, vidare mot stolpen och sen i mål. En domarkonferens med offsidebedömning följde och denna slutade med att teamet med Jonas Eriksson i spetsen godkände målet. Falkenberg hade återtagit ledningen. ÖSK såg aningen chockat ut och gästerna var nära ett tredje mål bara minuter senare när Carlsson bröt in från vänster och avlossade ett fräsande skott tätt utanför den bortre stolpen. I den 62:a minuten kom Broberg i full fart på ÖSK:s offensiva vänsterkant och slog ett inlägg. Bollen hittade fram till Besara som med en delikat touch styrde in 2-2 bakom Lundin.

Återigen fick ÖSK självförtroende av ett kvitteringsmål. Inhopparen Omoh ryckte förbi två försvarare och tog sig in i straffområdet, men inspelet täcktes till hörna. Mitt i pressen stack Falkenberg upp i en kontring som i andravågen möttes av Kwakwa. Mittfältarens skott var hårt men Jansson behövde inte ingripa. I den 73:e minuten vann Gerzic en närkamp nära offensivt straffområde. Han slungade in ett hårt inlägg som Besara mötte med pannan, men nicken träffade inte mål. Fem minuter senare hittade Omoh Sköld med ett liknande inspel, men även den gången saknades precision i huvudspelet. Med tio minuter kvar var ÖSK-trycket mot Falkenberg oerhört stort. Målvakten Lundin räddade hårda skott från Sköld och Besara, innan inte ens han kunde stå emot längre. I den 83:e minuten skickade Omoh in ett i en lång rad av inlägg och bollen dök perfekt ner i ytan framför målet. Sema vann duellen och tryckte in bollen i mål, via Lundin. 3-2 och stort jubel framför Västra stå. Med överläge i målprotokollet för första gången i matchen och lite tid kvar på matchklockan gick ÖSK över från måljakt till att slå vakt om ledningen. Falkenberg försökte lyfta upp laget men orken för hallänningarna tröt i spöregnet på Behrn Arena. ÖSK stod emot under återstående del av matchen och kunde därmed inkassera den första hemmasegern sedan mitten på maj.

På presskonferensen efteråt började Falkenbergs tränare Hans Eklund med ordet. Han tyckte att laget bjöd upp till dans och var stolt över den attityd som spelarna visade upp hela matchen. Han önskade att Falkenberg kunde hållt ledningarna längre, men konstaterade att slutresultatet var rättvist sett till matchbilden. Alexander Axén tyckte att ÖSK inledde matchen svagt, men växte efter 1-1 och avslutade första halvlek bra. Han underströk den psykologiska betydelsen av ÖSK:s snabba kvitteringsmål och berömde de nya offensiva spelarna för deras stora bidrag i den svartvita offensiven.

Nästa match spelar ÖSK måndagen den 12:e september klockan 19.00. Motståndare är Hammarby IF på Tele 2 Arena.

Resultat: 3-2 (1-1)

Mål: J. Karlsson (27’), Gerzic (28’), Rodevåg (58’),
Besara (62’), Sema (83’)
Varningar: Inga
Hörnor: 11-2

Byten ÖSK: Ajdarevic ut - Sema in (21’), Björnquist ut - Omoh in (65’), Gerzic ut - Hines-Ike in (87’) Byten Falkenbergs FF: Rodevåg ut - Krizanovic in (85’), Carlsson ut - Mustafa in (86’), J. Karlsson ut - Araba in (87')

Publik: 5012

Domare: Jonas Eriksson, Daniel Wärnmark (ass.), Per Rehnlund (ass.) och Farouk Nehdi (fjärde).

Daniel Björnquist - Erik Moberg - Michael Almebäck - Martin Lorentzson Nahir Besara - Nordin Gerzic - Robert Åhman Persson - Martin Broberg Victor Sköld - Astrit Ajdarevic