Starkt AIK vann på Behrn Arena

Under söndagen gästades ÖSK och Behrn Arena av AIK för en viktig match i Allsvenskans toppskikt. AIK:s Obasi gjorde 0-1 i slutet av första halvlek vilket direkt följdes av en missad straffspark för ÖSK. I andra halvlek hade ÖSK svårt att skapa chanser mot ett försvarsstarkt AIK och matchen avgjordes när inhopparen Isak satte 0-2 på tilläggstid.

ÖSK tog under sensommarsöndagen emot AIK i en viktig
match i kampen om Europaplatserna. Ett par ändringar kunde noteras i den svartvita startuppställningen jämfört med segermatchen mot Häcken. Astrit Ajdarevic och Daniel Björnquist var åter i elvan efter OS-äventyr respektive skadebekymmer och i avstängde Sebastian Rings frånvaro tog Martin Lorentzson plats på vänsterbackspositionen. Gästerna från Solna inledde matchen piggast och hade under matchens första fem minuter skott från trion Salétros, Affane och Obasi men alla passerade på utsidan av ramen på Janssons målbur. I den 8:e minuten vandrade Gerzic in med bollen på offensiv planhalva och tog sig förbi ett par AIK-spelare. I ytan utanför boxen drog han iväg ett bra skott mot bortre hörnet. Carlgren tvingades sträcka ut och avvärja en fin ÖSK-chans. AIK fortsatte framåt och efter att ÖSK stoppat upp en farlig kontring fick Ofori skottläge från en central position utanför boxen men även det skottet gick utanför.

Den inledande chansproduktionen avtog och i mitten av halvleken kändes det som att försvaren hade god kontroll på respektive lags anfallsförsök. ÖSK etablerade något mer spel på offensiv planhalva men AIK låg kompakt och låste de svartvita till att rulla bollen fram och tillbaka. Efter en halvtimme hittade AIK en sällsynt nyckel framåt när Obasi och Salétros samspelade sig in i straffområdet på vänstersidan. Bollen nådde slutligen fram till Ishizaki som sköt, men ÖSK-spelare täckte fint till hörna. I den 37:e minuten fick Obasi bollen i en central yta utanför straffområdet. Efter en snabb kroppsfint sköt han med vänsterfoten. Bollen touchade en ÖSK-back och gick i en båge förbi Jansson och in i mål. 0-1. Bara två minuter senare tilldelades ÖSK straffspark när Sköld föll i en duell mot Karlsson. Den sistnämnde fick gult kort och detsamma gällde Affane och målvakten Carlgren.Ajdarevic tog hand om straffsparken men Carlgren gick åt rätt håll och räddade den. Ledningen för gästerna höll sig även under den första halvlekens sista fem minuter.

ÖSK inledde den andra halvleken med mer boll, men anfallsspelet såg fortsatt statiskt ut. AIK-målskytten Obasi fick ett till läge i den 58:e minuten men hans skott från snäv vinkel styrdes till hörna. Efter hörnan ställde ÖSK om genom Sköld och Gerzic och den sistnämnde var otroligt nära att skapa sig ett friläge, men Karlsson avstyrde i sista stund situationen med ett långt ben. En kvart in på halvleken fick Besara göra hemmadebut när han ersatte Sema. Axéns byte fick tyvärr inte någon större effekt på anfallsspelet, då ÖSK gång på gång körde fast i den mur som gästerna ställde upp på egen planhalva. Med drygt tjugo minuter kvar hade AIK tre fina lägen på kort tid. Först sköt Markkanen två gånger men Jansson såg det första gå utanför och räddade det andra. Därefter fick Johansson ett jätteläge i boxen efter en hörna, men Jansson reflexräddade mittbackens närskott. Även Blomberg stoppades i straffområdet någon minut därefter.

Med hjälp av några fasta situationer lyckades ÖSK slutligen lyfta upp spelet, men perioden med ungefär femton minuter kvar ledde inte till några riktiga kvitteringschanser. AIK fick tiden att gå när laget taktiskt höll bollen inom laget på offensiv planhalva. I den 85:e minuten kom slutligen ett läge för ÖSK när Broberg krutade på från distans, men det låga skottet gick utanför Carlgrens bortre stolpe. ÖSK började lyfta långa bollar i hopp om att skapa fler chanser men AIK stod emot även det spelet. När de svartvita flyttade upp folk uppstod ytor för AIK att kontra på vilket gav inhopparna Yasin och Isak båda chanser att avgöra. De båda brände först varsitt läge men två minuter in på tilläggstiden fick Isak chansen igen. Han tog returen på eget skott och la in AIK:s andra mål bakom en övergiven Jansson. Matchen slutade därmed 0-2.

På presskonferensen efter matchen inledde AIK:s Rickard
Norling. Han tyckte att AIK gjorde en bra match och hade kontroll över ledningen, förutom vid en period då laget hamnade lite väl djupt. Alexander Axén konstaterade att han misslyckats att förbereda spelarna taktiskt inför uppgiften och att AIK-segern var rättvis. Han tyckte att laget spelade allt för mycket i planens breddriktning. Han var missnöjd med att spelarna varken utmanade eller fyllde på i straffområdet i tillräcklig omfattning.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 28 augusti kl.
17.30. Då kommer Falkenbergs FF på besök till Behrn Arena.

Resultat: 0-2 (0-1)
Mål: Obasi (37’), Isak (90+2’)
Varningar: Karlsson, Affane, Carlgren, Gerzic, Åhman