Tre sköna poäng på Hisingen

I omgång 18 av Allsvenskan 2016 möttes under söndagen BK Häcken och ÖSK på Bravida Arena. Martin Broberg gav ÖSK ledningen sent i den första halvleken. Efter paus radade Häcken upp lägen för kvittering, men 0-1 stod sig tills matchens slut. ÖSK kunde därmed inkassera en skön bortaseger och haka på i kampen om Europaplatserna.

Allsvenskan tuffar vidare och under söndagen var det dags för ÖSK att försöka ta poäng igen efter två tunga förluster trots godkända insatser mot Malmö FF och IFK Norrköping. På andra sidan, på Bravida Arena, stod ett sommarstarkt BK Häcken. De gulsvarta fick dock i onsdags lagets långa svit av förlustfria matcher bruten av just IFK Norrköping och dessutom med samma resultat (3-1) som regerande mästarna betvingade ÖSK med. Alexander Axén matchade en startelva med både Moberg och Åhman Persson tillbaka från avstängningar. Dessutom tog Omoh plats från start för första gången.

Häcken stod för det mesta av det offensiva spelet i matchinledningen. Ofta på högerkanten där Mohammed utmanade Ring, men de gånger yttern tog sig förbi täckte ÖSK:s mittförsvar upp på ett bra sätt. Matchen första riktiga målchans skapade ÖSK i den 13:e minuten. Sema dribblade sig förbi två försvarare, kom ner till kortlinjen och passade bollen snett bakåt till Sköld som sköt direkt. Bollen gick på en täckande Häckenförsvarare och studsade i andravågen ut till Gerzic som drog iväg ett skott, dock högt över. Broberg och Gerzic hade sedan varsitt distansskott, men målvakten Abrahamsson var med på noterna och räddade båda. I Häckens anfallsspel var Owoeri ett ständigt orosmoment med sina löpningar bakom ÖSK:s backlinje. Anfallaren serverades flera fina djupledsbollar från de gulsvartas spelskickliga mittfält men förmådde inte utnyttja lägena. I mitten av halvleken tilltog Häckens dominans och laget började skapa allt fler målchanser. Mohammed hittade Abubakari med en smart passning och mittfältaren sköt direkt. Bollen gick som en projektil upp mot Jansson vänstra kryss men passerade precis på utsidan av virket. Strax därefter kombinationsspelade hemmalaget sig in i offensivt straffområde och Andersson fick skottläge ur snäv vinkel men Jansson stod rätt och fick bollen på överkroppen.

I den 35:e minuten slarvade Häcken i uppspelsfasen och Sköld fångade upp bollen på offensiv planhalva. Han spelade den vidare till Åhman Persson som tittade upp och såg Broberg gå i djupet i den vänstra delen av straffområdet. Kaptenen slog en perfekt passning och fri med målvakten satte Broberg distinkt 0-1 intill den närmsta stolpen. Martins första mål för säsongen såg ut att stärka honom för ett par minuter senare stod han för en läcker soloprestation när han ryckte förbi flera Häckenspelare, tog sig in i straffområdet och slog en passning mot bortre ytan. Där befann sig Sema men Abrahamsson tog några kvicka steg ut och minskade skottvinkeln, vilket fick till följd att Maics avslut kunde sparkas undan av en försvarare någon meter från målet. Under återstående minuter av halvleken etablerade Häcken ett rejält tryck ner mot Janssons mål. ÖSK la sig lågt och kompakt vilket tvingade hemmalaget till distansskott som de svartvita med välavvägda framstötar gång på gång kunde avvärja. Till skillnad från föregående match i Norrköping kunde ÖSK därför nu gå till halvtidsvila med en uddamålsledning efter ett sent mål.

Häcken var nära att få en smakstart på andra halvlek. På en tidig hörna klev mittbacken Mashamaite upp och skarvade bollen i stolpen. I nästa moment slog Mohammed till med ett volleyskott som strök den bortre stolpen. Owoeri och Savage följde upp med ytterligare skott men Jansson såg stabil ut och ingrep när han behövde. Även om det värsta trycket mot avtog efter fem för ÖSK väldigt jobbiga minuter hade de svartvita stora problem att etablera ett eget offensivt spel. Anfallen begränsades allt som oftast till ett uppspel mot Sköld eller Omoh som Häckens defensiva spelare kunde avväpna. ÖSK fick därmed aldrig tid att vila med bollen i behåll och Häcken kunde starta nya anfall. Gerhardsson bytte i mitten av halvleken in Crespo för att få mer energi till en kvitteringsjagande hemmalag, medan Axén plockade in nyförvärvet Besara i hopp om att kunna få fler och längre andrum i pressen från hemmalaget.

Med drygt tio minuter drog Crespo iväg sitt andra stenhårda skott på kort tid. Bollen gick i ribban och ner mot mållinjen och hemmapubliken ropade på mål, men domaren friade. Reprisbilder visade att bollen hade passerat mållinjen. När Häcken tryckte på för en kvittering ökade också ytorna för ÖSK att kontra på och där gjorde inhopparna Ajdarevidc och Hines-Ike nytta. I den 83:e minuten serverade Gerzic en bra djupledsboll till Besara som sköt i steget. Bollen gick förbi Abrahamsson men studsade i stolpen och ut. Inbytte nyförvärvet Besara fick ett läge till minuterna senare men den gången täcktes skottet. ÖSK sjönk mot slutet allt djupare och Häcken etablerade tryck på nytt. På tilläggstiden uppstod en tilltrasslad situation i Janssons straffområde där bollen gick som en flipperkula och spelare ur båda lagen satsade helhjärtat för att nå först på den. Häckenspelarna ropade på straff men situationen slutade med inspark. Crespo fick sen ett sista läge att kvittera men Jansson räddade hans nick. Domaren blåste sedan i pipan och förkunnade att matchen var slut. 0-1 på resultattavlan och tre sköna poäng till ÖSK.

På presskonferensen efter matchen lyfte ÖSK:s Alexander Axén att han var ganska nöjd med lagets insats i första halvlek, men att det blev sämre efter paus då man nästan uteslutande fick ägna sig åt försvarsspel. Han tyckte att laget såg aningen ängsligt ut vilket kan ha att göra med den begränsade poängskörden de senaste matcherna. Genom att ta in offensivt skickliga spelare försökte Axén ge laget möjlighet till att hålla bollen mer och få tiden att gå. Om offensiven haltade var han desto mer nöjd med lagets defensiva insats som kännetecknades av kämpatag och noggrannhet. Häckens Peter Gerhardsson var inte nöjd med det slarv som låg bakom ÖSK:s ledningsmål. I andra halvlek tvingades hemmalaget därför jaga en kvittering. Även om kvaliteten i anfallsförsöken skiftade så tyckte han ändå att laget skapade tillräckligt för att för att få med sig poäng.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 21 augusti kl. 17.30. Då kommer AIK på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 0-1 (0-1)
Mål: Broberg (35')
Varningar: Ring, Besara, Schüller, Crespo, Lindgren
Hörnor: 11-1

Byten BK Häcken: Mohammed ut - Crespo Kamara in (63’), Arkivou ut - Andersén in (72’), Savage ut - Makondele in (87’)

Byten ÖSK: Omoh ut - Besara in (66’), Lorentzson ut - Hines-Ike in (80’), Sköld ut - Astrit Ajdarevic in (80’)

Publik: 1846

Domare: Johan Hamlin, Daniel Gustavsson (ass.), Andreas Söderkvist (ass.) och Magnus Lindgren (fjärde).

Startelva BK Häcken
Peter Abrahamsson
Joel Andersson - Rasmus Lindgren - Tefu Mashamaite - Kari Arkivou
Rasmus Schüller - Martin Ericsson - Mohammed Abubakari
Nasiru Mohammed - John Owoeri - Demba Savage

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Erik Moberg - Michael Almebäck - Sebastian Ring
Martin Broberg - Nordin Gerzic - Robert Åhman Persson - Maic Sema
Michael Omoh - Victor Sköld

Text: Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908