Norrköping vände och vann

ÖSK mötte under söndagen regerande mästarna IFK Norrköping på bortaplan i Allsvenskans sjuttonde omgång. I en fartfylld första halvlek gav Daniel Nordmark ÖSK ledningen med fem minuter kvar, men IFK:s Blomqvist kvitterade i nästa anfall. I den andra halvleken gjorde Johansson och Sjölund varsitt mål i samband med hörnor och matchen slutade 3-1 till Norrköping.

Sex dagar efter den spelmässigt godkända men till resultatet sett klara förlusten mot Malmö väntade under söndagseftermiddagen en ny tuff uppgift för ÖSK. IFK Norrköping stod för motståndet på Östgötaporten. På grund av avstängningar och skador mönstrade Alexander Axén ett lag med flera förändringar jämfört med startelvan senast. Nyförvärvet Lorentzson och Hines-Ike tog plats i backlinjen, Broberg och Nordmark inledde på fyrmannamittfältet och Sema började centralt på topp ihop med Sköld.

Matchinledningen var händelserik. Båda lagen fyllde på med folk framåt i anfallsspelet. I den tredje minuten fick Nyman ett fint läge för Norrköping när han vände upp i ytan framför straffområdet, men skottet gick strax över. ÖSK:s första chans gick till Sköld som mötte ett Gerzicinlägg med pannan, men Langer i IFK-målet såg nicken gå en bit utanför stolpen. I den 13:e minuten fick Sema bollen centralt vid straffområdesgränsen och tryckte iväg ett hårt skott mot bortre hörnet. IFK-målvakten sträckte dock ut och räddade fint. Nära 0-1. Sköld fick ett par minuter senare bollen i liknande läge efter en fin dribbelaktion av DG på vänsterkanten, men den gången var skottet betydligt lösare och Langer kunde skopa upp bollen i famnen. Mitt i halvleken tog IFK tillbaka initiativet. Hemmalaget tryckte tillbaka ÖSK med ett inläggsspel från kanterna där Bärkroth och Telo huserade. Nyman fick en bra chans efter flipperspel i boxen, men Jansson reagerade snabbt och räddade närskottet. Andersson hade sedan en nick som ÖSK rensade undan på mållinjen. Det kändes som en tidsfråga innan nätet skulle rassla. Till slut kom målet, men åt andra hållet efter ett ÖSK-anfall på vänsterkanten. Ett inlägg nådde Broberg i bortre ytan som skarvade bollen vidare inåt och där dök Nordmark upp och satte bollen i mål. Plötslig ledning för ÖSK alltså, som varit rejält tillbakapressade under en lång period. IFK skulle dock snart få retroaktiv utdelning för lagets alla chanser. I anfallet efter avspark slog Bärkroth ett högerinlägg längs marken. I boxen mötte Blomqvist och han satte säkert 1-1 intill stolpen. Det oavgjorda resultat stod sig tills pausvilan.

IFK kom in till andra halvlek med en förändring i laget i och med att Telo blev utbytt och ersattes av Falk-Olander. Efter tre minuter var IFK nära att ta ledningen i matchen när Bärkroth hittade huvudstarke Andersson, men hans nick gick precis utanför Jansson högra stolpe. Drygt tio minuter in på andra halvlek fick Nordmark en chans att göra sitt andra mål för dagen. DG skottfintade och la upp bollen med en fin touch med klacken, men Langer läste det curlade skottet och räddade med händerna. Båda lagens tränare tycktes ha upplevt den första halvleken som alltför svängig för i den andra fick publiken se ett mer tillknäppt spel, även om det var IFK som var spelförande. ÖSK ägnade sig främst åt snabba kontringar och gjorde det bra. I den 68:e minuten tappade hemmalaget boll på mittplan och ÖSK ställde om genom Broberg. Bollen passades vidare till DG som slutligen släppte den till Sköld. Nyförvärvet vände perfekt bort sin försvarare och fick öppet skottläge från vänsterdelen av straffområdet, men avslutet gick några decimeter över. Med drygt 20 minuter etablerade IFK tryck i samband med ett par hörnor på raken. Först sköt Sjölund en hård volley utanför. Därefter räddade Jansson en nick från Andersson. I den tredje situationen nådde kaptenen Johansson högst och satte 2-1 med huvudet. IFK fortsatte framåt och var i den 77:e minuten nära ytterligare mål men en dubbelräddning av Jansson räddade ÖSK då. Två minuter senare fick hemmalaget en ny hörna. Den slogs mot första stolpen där Sjölund dök upp och nickskarvade in 3-1. Med ett tvåmålsunderläge såg ÖSK tröttkört ut och laget förmådde trots byten och nya fräscha ben inte jobba fram några kvalificerade målchanser för en reducering. Det kunde ha blivit ytterligare hemmamål men Jansson stod för några fina räddningar. Matchen slutade därmed 3-1 och Norrköping hakar på Malmö i toppen.

På presskonferensen efter matchen inledde Alexander Axén med ordet. Han tyckte att ÖSK gjorde en bra första halvlek, framförallt offensivt. Ledningsmålet var viktigt, men han var inte nöjd med försvarsspelet i samband med kvitteringen. I den andra halvleken tyckte han att ÖSK:s defensiv blev mer kompakt, vilket dock samtidigt medförde att man tappade udd offensivt. Han kommenterade också IFK:s mål på fasta situationer genom att erkänna att man saknade längd och styrka i huvudspelet idag. IFK:s Jens Gustafsson tyckte att hemmalaget började matchen passivt med ett alltför centrerat anfallsspel. Sedan jobbade IFK sig in i matchen med hårt jobb och bättre passningsspel. Han konstaterade att de har en bra konkurrenssituation i truppen som möjliggjorde att IFK kunde få in än mer offensiv kraft i andra halvlek och avgöra matchen på fasta situationer.

Nästa match spelar ÖSK på bortaplan mot BK Häcken. Matchen spelas på Bravida Arena på söndag den 14 augusti kl. 17.30.

Resultat: 3-1 (1-1)
Mål: Nordmark (40’), Blomqvist (41’), Johaqnsson (72’), Sjölund (79’)
Varningar: Hines-Ike

Byten IFK Norrköping: Telo ut - Falk-Olander in (46’), Tekie ut - Eliasson in (69’), Bärkroth ut - Moberg Karlsson in (84’)

Byten ÖSK: Sema ut - Omoh in (75’), Lorentzson ut - Ayaz in (80’), Sköld ut - Lundberg in (84’)

Publik: 10265

Domare: Kristoffer Karlsson, Mikael Hallin (ass.), Per Rehnlund (ass.) och Jim Petersson.