Förlust trots bra insats mot Malmö

I den sextonde omgången av Allsvenskan 2016 ställdes femteplacerade ÖSK mot andraplacerade Malmö FF på Behrn Arena. Enda målskytt under en jämn första halvlek var Malmös Kjartansson. Under en kort period i början av andra halvlek gick gästerna ifrån till 0-3 efter ett mål till av Kjartansson och ett straffmål av Rosenberg. ÖSK kämpade vidare men lyckades inte åstadkomma någon reducering.

Med en fin vår i ryggen inledde ÖSK under måndagskvällen den Allsvenskan höstsäsongen när Malmö FF kom på besök till Behrn Arena. ÖSK hade chansen att vid seger krympa avståndet till gästerna i den absoluta tabelltoppen, medan tre poäng till Malmö skulle innebära att skåningarna återtog serieledningen från IFK Norrköping.

Malmö inledde matchen med högt pressspel i ÖSK:s uppspelsfas och skapade spelmässigt övertag när Björnquist befann sig utanför banan för att få behandling för en tidig smäll mot benet. Tinnerholm fick ett bra läge i högerkanten av straffområdet men fick bara halvträff och bollen rullade in i Jansson famn. Efter tio minuter skapade ÖSK lagets första målchans.I en flygande kontring fick Sema bollen till vänster och tog sig ner mot straffområdet. Inspelet hittade Gerzic i en fri yta utanför boxen, men Nordin kom fel till bollen och misslyckades helt med avslutet. I den tolfte minuten tvingades Björnquist utgå och Broberg ersatte honom på högerbackspositionen. ÖSK hittade mer och mer in i matchen och skapade fler fina chanser. Sköld bröstade först ner bollen till kapten Åhman Persson som från en central position dunkade en vänstervolley högt över. Några minuter senare tog DG emot ett överlångt inlägg på vänstersidan och slog in bollen i boxen på nytt. Där mötte Sköld med pannan, men Wiland stod för en högkvalificerad räddning och situationen slutade med hörna. Pendeln svängde sen tillbaka till Malmös favör. Efter en klackspark i straffområdet fick Yotun yta till vänster vid kortlinjen och försökte hitta in med en chipp, men Jansson läste peruanens intention och avvärjde till hörna. I den 28:e minuten tog Malmö ledningen. Tinnerholm och Eikrem samspelade på högersidan och den sistnämnde slog ett inlägg som måltjuven Kjartansson mötte perfekt vid första stolpen. Jansson chanslös och det var 0-1. Malmö fick luft under vingarna och var nära 0-2 efter en reptilsnabb kontring fem minuter senare, men ÖSK fick undan bollen i sista stund. Under sista fem minuter tog ÖSK tillbaka initiativet och etablerade rejält tryck mot Malmö. Broberg slog inlägg efter inlägg men Malmös mittförsvar var på tårna och fick undan bollarna. Ställningen på resultattavlan var därför 0-1 när domaren blåste av efter 45 och två extra minuter.

ÖSK var otroligt nära en kvittering efter bara tre minuter av andra halvlek. Broberg slog ännu ett vasst inlägg och vid första stolpen hann Sema först. Hans skarv smekte den bortre stolpen men det slutade med inspark för Wiland. Några minuter senare jobbade Malmö fram en hörna. Mittbacken Árnason mötte vid första stolpen och skarvade bollen men Jansson förflyttade sig snabbt och räddade till ny hörna. Även den gick mot samma yta och rensades undan med samma resultat. Den tredje hörnan skickades också mot den första stolpen. ÖSK hade inte lärt sig läxan för där dök Kjartansson upp och satte 0-2. Två minuter senare var det tyvärr dags igen. Berget avancerade i mitten och precis innanför straffområdesgränsen föll han på Almebäcks utsträckta ben. Domaren pekade på straffpunkten och Rosenberg var hur säker som helst när han rullade in 0-3. Med ett tremålsunderläge kändes poäng långt borta, men ÖSK fortsatte jobba på. Inhopparen Omoh var pigg och låg bakom flera chanser, men varken han själv eller övriga anfallskamrater kunde spräcka nollan. Malmö hade också lägen för att öka på den redan stora ledningen, men även gästerna visade prov på dålig skärpa sista tredjedelen. Under slutdelen av matchen började det regna på Behrn Arena och lagens vilja att gå framåt avtog. Matchen slutade 0-3 och Malmö är åter i serieledning.

Malmös Allan Kuhn inledde med ordet på presskonferensen. Han var såklart jättenöjd med resultatet och konstaterade att det första målet var viktigt i en jämn första halvlek, där han tyckte att Malmö lät ÖSK slå för många inlägg från högersidan. Efter de tidiga målen på fasta situationer i andra halvlek blev det till slut en komfortabel resa mot tre poäng för Malmö. ÖSK:s Alexander Axén berömde Malmö och lyfte att det syntes en kvalitetsskillnad mellan lagen, då ÖSK inte förmådde utnyttja de målchanser laget skapade. Han passade samtidigt på att berömma Brobergs, Skölds och Omohs insatser och var inne på att de två sistnämnda kommer bli än bättre med fler träningar ihop med laget.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 7 augusti kl. 15.30. Då väntar IFK Norrköping på Östgötaporten.

Statistik
Resultat: 0-3 (0-1)
Mål: Kjartansson (28’, 53’), Rosenberg (56’)
Varningar: Sema, Tinnerholm, Åhman Persson, Árnason, Moberg, Gerzic
Hörnor: 4-7

Byten ÖSK: Björnquist ut - Broberg in (12’), Nordmark ut - Omoh in (56’), Sema ut - Lundberg in (82’)

Byten Malmö FF: Eikrem ut - Rakip in (81’), Kjartansson ut - Jeremejeff in (87’), Christiansen ut - Svanberg in (90+3)

Publik: 9047

Domare: Markus Strömbergsson, Mahbod Beigi (ass.), Jonas Bäcklund (ass.) och Mattias Johansson (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Daniel Björnquist - Erik Moberg - Michael Almebäck - Sebastian Ring
Daniel Gustavsson - Robert Åhman Persson - Nordin Gerzic - Maic Sema
Daniel Nordmark - Victor Sköld

Startelva Malmö FF
Johan Wiland
Anton Tinnerholm - Rasmus Bengtsson - Kari Árnason - Yoshimar Yotún
Magnus Wolff Eikrem - Oscar Lewicki - Anders Christiansen - Jo Inge Berget
Markus Rosenberg - Vidar Kjartansson

/Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908