Oavgjort i svängig toppmatch mot Norrköping

I den elfte omgången av Allsvenskan var Behrn Arena under söndagen spelplats för toppmötet mellan ÖSK och IFK Norrköping. Maic Sema gav ÖSK ledningen men Norrköping ledde i paus efter två mål av Kujovic. Daniel Gustavsson kvitterade med femton minuter kvar och 2-2 stod sig till matchens slut. Resultatet innebär ÖSK:s första oavgjorda match för säsongen.

Under söndagseftermiddagen ställdes tredjeplacerade ÖSK mot serieledarna tillika regerande mästarna IFK Norrköping i en på förhand stekhet match. Gästerna kom till Behrn Arena med flera spelare som normalt befinner sig i Janne Anderssons startelva borta på grund av avstängning eller skada, medan ÖSK endast saknade Crespo Kamara. ÖSK inledde matchen med full fart framåt. Redan i den första spelminuten drog laget upp ett anfall på högerkanten och Björnquist hittade Holmberg med ett lågt inlägg. Kalle skarvade bollen med ett tillslag och den gick i stolpen. De rödklädda östgötarna var hårt tillbakatryckta inledningsvis och fick slita för att freda sitt mål i samband med att ÖSK skakade fram ett par fasta situationer på rad. Med drygt tio minuter spelade fick Sema en bra chans när han gled in i straffområdet efter passning från Björnquist. Han siktade mot bortre hörnet, men skottet med vänsterfoten blev totalt misslyckat och situationen slutade med inspark för Vaikla. ÖSK fortsatte prestera fin fotboll och i den 12:e minuten kom en dubbelchans för ett ledningsmål. Ajdarevic plockade ned ett inlägg i boxen och dundrade iväg ett vänsterskott, men en Norrköpingsförsvarare hann emellan. I momentet därefter efter var Almebäck nära i kalabaliken framför målet, men inte heller denna gång ville bollen in. Norrköping skapade lagets första chans efter en kvart när Dagerstål lurade ÖSK-försvaret som väntade på skott och istället satte bollen till Kujovic. Förra årets skyttekung fick tid att sikta men Rinne var välplacerad och räddade skottet.

I den 18:e minuten fick ÖSK bollen på mittplan och Moberg lyfte en lång höjdboll till Åhman Persson som löpte i djupled in i straffområdet. Johansson vann duellen med målvakten Vaikla strax bakom sig men rensningen gick rakt på Sema som satte huvudet mot bollen och lobbnickade in ledningsmålet. Klart rättvist 1-0 och våldsamt jubel av hemmapubliken. ÖSK såg ut att ha bra kontroll på matchen men efter en bolltapp på mittplan i den 24:e minuten ställde Norrköping om med en flygande kontring. Andersson sökte sig ut på vänstersidan och fick bollen. Han la den tillrätta och sköt, men Rinne räddade. Returen gick ut till Norrköpingsspelare som lyfte in den i boxen. Rinne nådde högst på den men boxningen gick rakt på Kujovic som sköt direkt. Avslutet var felriktat men gick via två ÖSK-spelare och in i mål. Kvitterat till 1-1. Målet tog Norrköping in i matchen även spelmässigt. ÖSK:s rörliga och fantasifulla anfallsspel avtog i takt med att gästerna fick mer och mer spel på ÖSK:s planhalva. Efter en halvtimme hade Andersson ett giftigt skott som gick någon decimeter över ribban och därefter nickade Kujovic utanför efter ett fint inlägg från Tekie. I den 42:a minuten fick Norrköping en frispark som lyftes in i straffområdet. Bollen nickades undan men möttes i andravågen av Wahlqvist som med sträckt vrist bombade bollen i ribban. ÖSK-spelarna blev passiva på returen men Kujovic högg som en kobra och kunde enkelt nicka in 1-2 i öppet mål. Norrköping hade sen bud på ytterligare mål men ÖSK räddades av gonggongen för paus. Ledning för gästerna efter en mycket svängig första halvlek där ÖSK totaldominerade den första delen och Norrköping tog över helt efter kvitteringsmålet.

Andra halvlek hade knappt börjat innan Gerzic skadades och ersattes av Nordmark. Liksom i slutfasen av första halvlek var Norrköping det bättre laget och satte stundtals tryck mot ÖSK, dock utan riktigt heta målchanser. I den 57:e minuten missbedömde Valgardsson en studs vid kortlinjen vilket ledde till inspel snett inåt bakåt och direktskott av Andersson. Rinne reagerade reptilsnabbt och räddade avslutet med handen. Nära 1-3. Minuten därefter avancerade nyss inbytte Broberg med bollen på offensiv planhalva och släppte den tll Ajdarevic, men Astrit kom ur vinkel och ÖSK:s första chans efter paus rann ut i sanden. I den 66:e minuten nickade Broberg ned ett inlägg till DG som fick en superchans framför Vaikla, men skottet täcktes till en resultatlös hörna. Två minuter senare bröt DG in från sin vänsterkant och sköt, men fick tyvärr bara halvträff och Vaikla behövde inte agera. I den 71:a minuten spelade sig ÖSK fram till ett skottläge för Ajdarevic, men Vaikla var följsam och höll det hårda låga skottet. Tre minuter senare var Norrköping nära på nytt när ett långt inlägg nådde Nyman som måttade med pannan, men bollen landade ovanpå målburen.

I den 75:e minuten hittade Ajdarevic ut med en passning till DG till vänster. DG gick för en gångs skull på utsidan av försvaren och sköt i steget med vänsterfoten. Skottet var hårt och lågt och Vaikla touchade bollen med fingertopparna men den smet ändå in vid den bortre stolpen. 2-2 och nytt jubel. Med femton minuter kvar kändes utgången helt oviss. Båda lagen skakade fram lägen som kunde ha inneburit tre poäng. För Norrköping var Tekie närmast men han missade bollen efter ett inspel från höger med fem minuter kvar. ÖSK fick sina chanser på fasta situationer under tilläggstiden, men varken hörnan eller frisparken resulterade i en ny sagolik avslutning. Matchen slutade 2-2 och avståndet mellan lagen i tabelltoppen är intakt.

Norrköpings Janne Andersson började matchsammanfattningen på presskonferensen. Han tyckte att ÖSK var klart bättre i början och ansåg att gästernas nykomponerade mittfält inte hittade helt rätt från start. Så småningom jobbade sig laget dock in i matchen och det kändes såklart skönt med en ledning i paus. Janne var mycket nöjd med sitt lags prestation i andra halvlek då han tyckte de hade bra kontroll över matchen. Det kändes därmed tungt att för andra matchen i rad åka på en sen kvitttering. ÖSK:s Alexander Axén höll med sin kollega om att ÖSK inledde mycket bra med mycket energi och spets. Han upplevde dock att laget fick en mental dipp efter Norrköpings kvitteringsmål, som föranleddes av en indianpassning och sen två oturliga studsar på ÖSK-ben innan Kujovics skott letade sig in i mål. ÖSK blev nervösa och Norrköping fick utrymme och energi. I den andra halvleken fungerade inte anfallsspelet som planerat, men Axén berömde moralen hos sina spelare. Kvitteringsmålet var ett resultat av kämpatakter i kombination med individuella prestationer.

Nästa match för ÖSK spelas på lördag den 28 maj kl. 16.00 då AIK väntar på Friends Arena. Därefter väntar ett uppehåll för EM.

Statistik

Resultat: 2-2 (1-2)

Mål: Sema (18’), Kujovic (24’, 42’), Gustavsson (75’)
Varningar: Hadenius, Ajdarevic, Åhman Persson
Hörnor: 7-4
Byten ÖSK: Gerzic ut - Nordmark in (48’), Holmberg ut - Broberg in (58’)
Byten IFK Norrköping: Dagerstål ut - Bärkroth in (69’), Tekie ut - Castegren in (87’)

Publik: 11407

Domare: Kaspar Sjöberg, Tobias Wärn (ass.), Mikael Hallin (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde).

Startelva ÖSK
Jacob Rinne
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Erik Moberg - Logi Valgardsson
Maic Sema - Robert Åhman Persson - Nordin Gerzic - Daniel Gustavsson
Astrit Ajdarevic - Kalle Holmberg

Startelva IFK Norrköping
Andreas Vaikla
Linus Wahlqvist - Andreas Johansson - Jón Gudni Fjóluson - Christopher Telo
Christoffer Nyman - Andreas Hadenius - Filip Dagerstål - Tesfaldet Tekie
Sebastian Andersson - Emir Kujovic

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908